Brutal Assault přiveze exkluzivní show The Dillinger Escape Plan pro střední a západní Evropu. Zahrají v původní sestavě

14.04.2024 18:25 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Festival Brutal Assault už téměř uzavírá svůj letošní line-up - podle posledních informací je soupiska z devadesáti procent zaplněná - stále ale tahá lákavá esa z rukávu. Jednou z ozdob letošního programu dozajista budou i The Dillinger Escape Plan, pro něž to navíc bude jejich jediné letošní koncertní vystoupení ve střední a východní Evropě. Festivalovému publiku představí speciální set k 25. výročí vydání svého debutového alba "Calculating Infinity" obohacený o pár pozdějších hitů.

Formace, jež výrazně ovlivnila podobu extrémního metalu a metalcoreový rámec s úspěchem obohacovala o prvky progresivního rocku, mathcore, elektroniky i fusion jazzu, se letos vrací na pódia po sedmileté pauze. Navíc se do jejích řad vrátili původní vokalista Dimitri Minakakis a také kytarista James Love.

The Dillinger Escape Plan dosáhli s albem "Calculating Infinity" obrovských úspěchů - s více než sto tisíci prodanými kusy se tehdy stalo nejprodávanější nahrávkou Relapse Records. Kritika ji označuje za průlomovou desku pro hardcore punk i heavy metal. Po šesti vydaných albech se skupina rozhodla v roce 2017 svou činnost ukončit. K výročí vydání této kolekce se však rozhodla vrátit exkluzivně na pódia a přinést své speciální vystoupení fanouškům Brutal Assaultu.

"Přišel čas, abychom my tři, spolu s kámošem Billym, který se na tvorbě Dillinger podílel nejdéle a nejplodněji, a skvělým Jamesem Lovem, poslali naši první desku do světa tak, jak jsme k tomu v minulosti nikdy neměli příležitost," vzkazuje Dimitri.

Kromě vlivného uskupení z amerického New Jersey se soupiska kapel pro letošní edici festivalu (7. až 10. srpna v Pevnosti Josefov u Jaroměře) rozrostla o dalších třináct jmen.

"Letos tak pevnost poprvé přivítá Bewitched s jejich před-thrashovým black metalem, okultní thrash/blackové Mortuary Drape a destilované zlo v nejvyšší rychlosti polských Totenmesse. Z Ameriky také dorazí lovkyně temnoty Emma Ruth Rundle, z Austrálie přijede instrumentální djentové trio The Omnific a z Belgie progresivní stoneři My Diligence," vyjmenovává za pořadatelskou agenturu Obscure Promotion Tereza Koudelová.

Na brutalová pódia se vrátí také avantgardní jazz-blackoví Imperial Triumphant, sofistikovaní Sylosis a folk-black-deathoví trollové Finntroll.

Na své si v nově oznámených jménech přijdou i deathmetaloví fanoušci. V Pevnosti zahraje evropská deathmetalová ikona Pestilence, progressive/technical deathmetaloví matadoři Gorod, odvážní Diskord, kombinující starou školu, technický death metal a jazzové prvky, a ryze brutální undergroundoví Kronos.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY