Pulsující "Hertan" předznamenává další éru tajemné Wardruny

09.04.2024 09:19 - Jiří V. Matýsek | foto: Jiří V. Matýsek/Charmenko.cz, musicserver.cz

Neopohanská Wardruna si v současnosti dává přestávku od koncertování a soustředí se na přípravu následovníka alba "Kvitravn", které vyšlo před třemi lety. Jakým směrem se norská formace vydá, je zatím otázka. Jak ale napovídá novinka "Hertan", ambice členům kapely rozhodně nechybějí. V tuto chvíli každopádně není jisté, zda se novinková píseň na chystané desce vůbec objeví.

V žádném případě ale "Hartan" (slovo z prastaré skandinávštiny znamenající "srdce") není nějakou rychlokvašnou výplní, která vznikla pouze proto, aby udržela uskupení v povědomí fanoušků. Šestiminutová nahrávka staví do popředí pulzující rytmus a mnohem více než kdy dříve pracuje s jakousi zaříkavačskou atmosférou. Puls, který je patrný ve všech formách života, pohání píseň nejen rytmicky, ale stává se i jejím základním tématem. Druhým symbolem, okolo něhož se skladba točí, je ono ústřední srdce coby hybatel rozhodnutí.

Temný, ale zároveň povznášející song doprovází mystické, poetické a syrové video, které režíroval finský fotograf a filmař Tuukka Koski. Ten natáčel v průběhu několika mrazivých nocí na severofinském ostrově Hailouto.

"Tvořit s Tuukkou a jeho kolegy je vždy skutečné potěšení! Jeho zkušenosti a smysl pro detail, stejně jako talent najít v materiálu nové vrstvy, jsou velmi inspirativní. Tři dny, tři místa, žádný spánek, ale spousta srdce. Takhle to probíhalo," popisuje tvorbu vizuálu Einar Selvik, zakladatel Wardruny.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY