"Lullaby of Choice" projektu Be4eight nabízí hudební výsek z života ulice

23.01.2024 16:15 - Jiří V. Matýsek | foto: Michaela Sošková

Projekt kanadsko-českého muzikanta Jacoba Carla Růžičky Be4eight má za sebou pražskou premiéru a před sebou další koncerty po České republice. A nezahálí, ani co se týče nové tvorby. Před pár dny si svou premiéru odbyl dvouminutový track "Lullaby of Choice", který nadžánrový projekt tentokrát zavádí do oblasti, kde se spojuje jazz s lo-fi hip hopem.

"Už dlouho v muzice ujíždím na tzv. Black American street culture, třeba tvorbě Roberta Glaspera a jeho albu 'Black Radio'. Baví mě to jeho propojování žánrů a hudebních barev. Tak jsem si chtěl něco takového vyzkoušet, hlavně do toho dostat takovou tu uvolněnou basu," popisuje Růžička. "Vzniklo to docela rychle. Až na piano - to mi z části nahrál Štěpán Holík - jsem na tom dělal sám. Trubka je nasamplovaná, ale původní sampl jsem hodně upravil, aby to odpovídalo tomu, co mi znělo v hlavě. Byl to takový ten ideální hudební den. Zavřel jsem se ve studiu a nápady přicházely samy od sebe. Miluju tyhle momenty. To je přesně, proč to děláme, to je ta radost, co nás naplňuje," neskrývá své nadšení.

Na ploše pouhých dvou minut se v "Lullaby of Choice" daří budovat prosluněnou, uvolněnou atmosféru ulice, na které si život běží, jak chce. Nad výrazným beatem tu tak občas zazní akord na klavír nebo krátká vyhrávka, sólo na trubku i naechované hlasy. Je to v zásadě jen střípek, výsek z reality, jako zaslechnutí vzdáleného dění, ale i na takto malém prostoru funguje v zásadě dobře.

V podobném duchu plánuje Be4eight vydávat zhruba jednu skladbu měsíčně. "Na konci roku by mohlo být dvanáct pěkných Jacobových afro-amerických písniček. Je přece jedno, odkud pocházíš," dodává muzikant.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY