Pearly Seconds dávají klipem "KIDZ" jasnou message, že dítětem můžete být v každém věku

14.12.2023 19:55 - Hana Bukáčková | foto: Jan Nožička

Poměrně neokoukané jméno na metalové scéně - Pearly Seconds - o sobě dává vědět novou tvorbou po pěti letech (kapela koncertně fungovala, má singly, ale řešila personální změny). Aktuálně vykopává píseň "KIDZ". Jde o první ochutnávku z debutového alba "The Swing" plánovaného na únor 2024.

Text napsal Ladislav Lamanai Sedlák. "Vyjadřuje formu dětského vzdoru vůči snahám dospělých vychovávat nebo usměrňovat. Je v něm naznačeno, že není vždy dobré potlačovat lidskou individualitu, která se může vyznačovat tím, že některé věci si člověk prostě dělá jinak, po svém... a ne vždy to musí být problém," vysvětluje záměr frontman Jan Trapp. Neformálním použitím slova kids v názvu skupina zdůrazňuje odlehčenost celé věci.

Poselstvím klipu zrežírovaného Michalem Skořepou je skutečnost, že dítětem můžete být v každém věku, alespoň na chvíli. Snímek se symbolicky natáčel v prostorách Multigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM v Plzni, které právě nabízí možnosti setkávání těch nejmladších dětí s lidmi pokročilého věku, kteří jsou vděční za každé rozptýlení. Vše tak do sebe perfektně zapadlo.

Taková perlička - video mělo být původně oslavou dětství (dětská party, házení dortů, vzpoura proti dospělým), ale pak přišel Skořepa s jiným, vážnějším podnětem.

Upřímně mě baví více song než vizuál, i když chápu pointu. Asi jsem citlivá na zpracované téma - iritují mě masky, přijde mi, že si jimi dělají (ač možná nevědomky) srandu ze starých osob. Do toho sexistická sestřička, nevím... možná chlapské oko to vidí jinak. Naštěstí se to pak změní a Pearly Seconds jsou sami za sebe.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY