Kiss nekončí - vrátí se jako kapela virtuálních avatarů

06.12.2023 11:14 - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Tak se to doopravdy stalo. Skupina Kiss, proslulá svými prohlášeními o definitivním konci, odehrála 2. prosince 2023 v newyorské Madison Square Garden svůj (prý) skutečně poslední koncert. A nakonec to stejně není tak úplně konec. Inu, Kissáci. Pro čtveřici Paul Stanley, Gene Simmons, Peter Criss a Tommy Thayer to možná skutečně byla poslední příležitost namalovat na sebe charakteristické černobílé líčení, finále show ale ukázalo, že konec je jen nový začátek: neúnavní glamrockeři se vrátí jako avataři.

V závěru posledního vystoupení v této nové podobě odehráli píseň "God Gave Rock and Roll to You". Na digitálním zvěčnění členů sestavy se podílela společnost Industrial Light & Magic George Lucase, tvůrce "Hvězdných válek", a též Pophouse Entertainment Group, tedy dvojice firem, která stojí za virtuální koncertní šňůrou švédské popové legendy ABBA. Kiss se tak stali první americkou kapelou, která do takového projektu šla.

"To, čeho jsme dosáhli, je úžasné, ale nestačí to. Skupina si zaslouží žít dál, protože je větší než my. Je pro nás vzrušující udělat další krok a vidět Kiss zvěčněné," nechal se slyšet Paul Stanley a Gene Simmons dodává: "Můžeme být už napořád mladí a napořád ikonami. Tohle nás vezme na místa, o kterých jsme se ani neopovážili snít. Technologie umožní Paulu Stanleymu skákat mnohem výše, než se mu kdykoliv v minulosti podařilo."

Na rozdíl od ABBY to vypadá, že performance digitálních Kiss nebudou vázané na jedno rezidenční místo. "Mohou vystupovat na třech koncertech ve třech různých městech na třech různých kontinentech v jednu chvíli," popsal ředitel společnosti Pophouse Entertainment Per Sundin. Uvidíme tedy, zda se virtuální Kiss zastaví i v České republice. Naposledy hráli v pražské O2 areně letos v červnu právě v rámci své rozlučkové tour.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY