Nemuer v písni "Gates of Duat" otevírají egyptskou "Knihu mrtvých" a chystají film

22.09.2023 10:06 - Jiří V. Matýsek | foto: se svolením Nemuer

Domácí ambient-folková formace Nemuer míří do neprobádaných vod nahrávkou s tematikou starověkého Egypta. Společně s albem, na němž ve spolupráci s egyptology ožívají dávno mrtvé jazyky, kapela připravuje umělecký film plný symboliky a tajemné atmosféry. Výtvarně se na něm podílí pop-surrealistická výtvarnice Klára Sedlo.

Za samotnou nahrávkou i jejím konceptem stojí zakladatel Nemuer Michael Zann, který vynaložil ohromné úsilí, aby do projektu vložil co nejvíce autentičnosti. Do hloubky studoval staroegyptskou literaturu a mytologii, přičemž čerpal z více než tři tisíce let starých pohřebních textů, jako například z "Nuova papyru". Svá bádání konzultoval s předními českými egyptology, a dokonce i procestoval Egypt, aby sehnal hudební nástroje a načerpal inspiraci. Tam se spojil s Kopty, přímými potomky starověkých Egypťanů, a díky nim se dozvěděl o prastaré melodii z dob faraonů, kterou začlenil do své práce.

Vznik doprovodného filmu, který kombinuje specifickou animaci s hranými pasážemi, podporuje crowdfundingová kampaň na serveru HitHit.cz. Pro přispěvatele Nemuer připravili spoustu lákavých odměn, včetně rekvizit z filmu, mikin, triček nebo výtvarných návrhů. Představu o designu i atmosféry této fantastické cesty nabízí videoklip k hypnotické písni "Gates of Duat". Album by mělo vyjít začátkem listopadu, kdy proběhne také živé vystoupení a křest v Praze.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY