Zemřel hudební publicista Jiří Černý

18.08.2023 15:32 - Jiří V. Matýsek | foto: archiv Jiřího Černého

Jiří Černý, nestor domácí hudební publicistiky, zemřel. Bylo mu 87 let. Zprávu potvrdil jeho kolega hudební kritik Jan Rejžek. Černý v posledních letech bojoval s velkými zdravotními problémy. Působil v časopise Melodie, po roce 1989 zakládal Rock & Pop. Jako první nehudebník se stal členem Síně slávy hudebních cen Anděl.

První článek s hudební tematikou publikoval v roce 1956, tehdy to bylo o opeře. Společně se svou manželkou Miroslavou založil v roce 1966 první hitparádu v Československu Dvanáct (respektive později Třináct a Čtrnáct) na houpačce. Skladby do ní, domácí i zahraniční, vybírali podle svého vkusu a nikoliv popularity, spoustu výrazných zahraničních jmen představili domácím posluchačům právě oni. Hitparáda byla v roce 1969, po vítězství písně Karla Kryla, zastavena a Černý nesměl až do změny režimu pracovat v Československém rozhlase. Je autorem první české knihy o The Beatles "Poplach kolem Beatles".

Od začátku sedmdesátých let pořádal poslechové pořady "Antidiskotéka", na nichž posluchačům představoval širokou škálu nahrávek, které byly v té době běžně nedostupné. V tradici poslechových pořadů pokračoval v zásadě až do pandemie covidu-19, tentokrát převážně pod názvem "Ro(c)kování". V období normalizace působil v hudebních vydavatelstvích Panton a Supraphon, pro která poskládal několik výběrových alb západních umělců a připravil řadu doprovodných textů. Na konci roku 1977 nesměl krátce publikovat - důvodem byl vtip namířený směrem k nechvalně proslulé Antichartě.

V práci pak nicméně pokračoval v osmdesátých letech, v roce 1983 odešel z časopisu Melodie a spolupracoval s Gramorevue. V listopadu 1989 se účastnil zakládání Občanského fóra a moderoval některé protestní demonstrace.

Na začátku devadesátých let spoluzakládal časopis Rock & Pop, i z toho důvodu - byl šéfredaktorem časopisu a předsedou správní rady - odmítl pozici ministra kultury ve vládě Petra Pitharta. Od roku 1992 byl publicistou na volné noze, měl pořady v Českém rozhlase, psal do celé řady periodik, objížděl republiku se svými poslechovými pořady.

Poslední měsíce svého života strávil ve zdravotnických zařízeních. Zemřel 17. srpna 2023 v Praze.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY