Joolaee Trio ukáže, jak krásně souzní perská a evropská klasika i jazz

14.06.2023 17:03 - Tisková zpráva | foto: P&J Music

Iránské vertikální housle kamanče, klasicizující klavír a etnické i najazzlé perkuse společně vytvoří úchvatné zvukové prostory, přesahující žánry i světadíly. Iránsko-německé trio Misagh Joolaee, Schaghajegh Nosrati a Sabastian Flaig do snivě exotických a zároveň v čemsi důvěrně známých krajin pozve publikum 15. června 2023 v pražské Chodovské tvrzi. Vstupenky koupíte zde.

Při poslechu sofistikované, subtilní a zároveň i temperamentní tvorby Joolaee Tria se možná vybaví snový průlet nad velebnou pouštní scenérií a vznešenými paláci orientu. Jako z pohádek "Tisíce a jedné noci". Hudba tria ovšem nepostrádá ani angažovaný podtón. Například skladbu "Be Hich Diyar" věnoval autor Misagh Joolaee "všem ženám Iránu", utlačovaným režimem, ale hrdým a nezlomeným.

Historie Joolaee Tria se nepíše dlouho, teprve od roku 2021. Souhra tří hudebníků má ovšem delší historii. Virtuóz na kamanče Misagh Joolaee totiž už předtím hrával jak v duu s klavíristkou Schaghajegh Nostrati, tak v tandemu s perkusistou Sebastianem Flaigem. Sloučit sestavy do tria pak představovalo přirozené rozhodnutí v duchu latinského přísloví "tres faciunt collegium, tedy "tři tvoří spolek". Melodická invence a bohaté rytmické patterny se sloučily do ideálního tvaru. Diváky okouzlila už premiéra tria na prestižním festivalu world music a roots music v Rudolstadtu. Od té doby se intuitivní komunikace výjimečných osobností jen dál prohlubuje.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY