Král činelů Zildjian slaví 400 let

31.05.2023 17:09 - Tisková zpráva | foto: Kytary.cz

Když se řekne Zildjian, hlasitě a harmonicky zazvoní v uších všem muzikantům, především bubeníkům. Společnost, která vyrábí proslulé činely, má ohromnou tradici. Její historie se píše už od roku 1623, a letos tedy slaví dechberoucích 400 let své existence. Výrobní receptury se v rodinném podniku Zildjianů dědí z generace na generaci a dodnes hrají v procesu výroby významnou roli.

Z kroniky rodu Zildjian

Zildjian činel
© Kytary.cz
Kvalita i věhlas činelů Zildjian v průběhu historie exponenciálně rostly. V 18. století se začaly prosazovat v klasické hudbě a používal je dokonce i samotný Mozart. Ve 20. letech minulého století se firma stěhuje z Turecka do USA a načasování si nemohla vybrat lepší. V té době totiž za Atlantikem zažívá zlaté časy jazz, činely se stávají nedílnou součástí moderních bubenických souprav, a dílny Zildjian tak mají o práci postaráno. O tři dekády později čítá produkce společnosti okolo 70 tisíc činelů ročně. V roce 1964, když se s činely Zildjian objeví během televizního vystoupení skupiny Beatles na stojanech Ringo Starra, vzroste prodej na 90 tisíc kusů.

Koncem 70. let vstupuje do čela vedení společnosti Armand Zildjian (1921-2002), který měl už ve svých 14 letech dokonale nastudované veškeré výrobní procesy, vlastnosti materiálů a jejich vliv na zvuk. Pozdější člen Bubenické síně slávy provedl společnost následujícím čtvrtstoletím a úspěšně dokončil proces přerodu činelů z perkusních doplňků v plnohodnotné hudební nástroje a nedílnou součást bicích souprav napříč žánry.

Výroční paličky a merch

Značka Zildjian uvedla letos u příležitosti svého jubilea na trh limitované série bubenických paliček a merche s narozeninovým logem Zildjian 400 Years. Těmito kolekcemi dává hudebníkům možnost přihlásit se ke skupině gratulantů a stylovým způsobem vyjádřit obdiv a úctu značce, která nejen v moderní hudbě zanechala a stále zanechává významnou stopu. Majitelé produktů s logem nekorunovaného činelového krále jsou zároveň spoluautory příběhu, který začal v 17. století psát na dvoře Sultána Osmana II. arménský alchymista Avedis Zildjian. Připište do tohoto románu svou kapitolu i vy nákupem některého z činelů či zmíněných výročních produktů Zildjian v Kytary.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY