Posledním lákadlem na novou řadovku Foo Fighters je desetiminutový opus "The Teacher"

31.05.2023 11:15 - Ondřej Kocáb | foto: Marie Trávníčková

Vydání jedenáctého studiového alba od Foo Fighters se blíží. Deska "But Here We Are", kterou si můžete na CD i LP pořídit i v našem shopu, vychází již tento pátek 2. června na labelu Roswell Records / RCA Records. Formace už na ni upozornila singly "Rescued", "Under You" a "Show Me How" a tři dny před vydáním přidala další, poslední poutač. Jmenuje se "The Teacher" a kapela zde konečně opouští zajeté standardy z poslední dekády a zkouší trochu experimentovat.

"But Here We Are" bude již třetí deskou natočenou s producentem Gregem Kurstinem. Dosavadní dvě ovšem do bohaté kariéry party kolem Davea Grohla nepřinesly nic zásadního. Prodeje klesají, jen pár songů z nich se objevuje v koncertních setech, a tak posledním pořádným milníkem stále zůstává kolekce "Wasting Light" z roku 2011, na kterou se již docela práší.

Tragické události, které minulý rok zasáhly nejen frontmana, však mohly být výrazným impulsem k další tvorbě. A dosavadní singly tomu dávaly docela za pravdu. "The Teacher" je pak potvrzením, že výsledné album může být překvapivě barevnou nahrávkou. Zapomeňme na tradiční šablonu sloka-refrén-sloka. Epická desetiminutová skladba staví na nenápadném kytarovém intru, po němž následují nečekané vzestupy a pády. Emotivní píseň je věnovaná Grohlově matce Virginii, jež byla právě učitelkou a zemřela v minulém roce.

Již předem se o chystané studiovce psalo jako o "brutálně upřímné a emocionálně syrové reakci na vše, čím [skupina] prošla v uplynulém roce". Zpěvák se na ní věnuje hlavně tématu smutku a loučení. "You showed me how to need / But never showed me how to say goodbye / You showed me how to grieve / But never showed me how to say goodbye." A právě hlasité "Goodbye" ukončuje rockový epos, na jaký si pětice ze Seattlu v minulosti netroufla.

Videoklip, či spíše minifilm k songu pořídil umělec Tony Oursler, známý například ze spolupráce s Davidem Bowiem na "Where Are We Now?". Jeho snímek je často závratnou směsí historických záznamů, z nichž některé byly natočeny na VHS před více než třiceti lety, se současnými záběry členů kapely. Stejně jako skladbou samotnou i videem prochází notná dávka psychedelie.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY