Kytara Kurta Cobaina se vydražila za 600 tisíc dolarů. Vlastnil ji Mark Lanegan

23.05.2023 09:32 - Jiří V. Matýsek | foto: Shutterstock

Další kus hudební historie změnil majitele. Tentokrát se v newyorské aukční síni Julien’s Auctions prodal Fender Stratocaster, který na jednom z koncertů důkladně zdemoloval Kurt Cobain z Nirvany. Používal ji při natáčení klíčového alba "Nevermind", tehdy ji i zničil.

Nástroj prošel opravou, ale hratelný už není. Vzácný je i tím, že jej podepsali všichni tři členové kapely stříbrným fixem a najdeme na něm i věnování další výrazné osobnosti seattleské scény, Marku Laneganovi. Ten ji od Cobaina dostal v roce 1992 během severoamerického turné k propagaci výše uvedené desky.

Odhady aukční síně byly, že se kytara prodá za zhruba 60 tisíc dolarů, výsledná částka je nakonec desetkrát větší - 600 tisíc dolarů, v přepočtu 13,2 milionu korun. Kdo si nástroj pořídil, není známo.

Tahle suma ale stále není nic proti 6 milionům dolarů. Za tuhle částku se totiž před časem prodala akustická kytara, na kterou Cobain hrál v průběhu slavného koncertu MTV Unplugged. Záznam vznikl jen pár měsíců před muzikantovou sebevraždou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY