České žebříčky pokračují v letargii. Rappery neohrozili Divokej Bill ani Ed Sheeran

18.05.2023 18:05 - Josef Martínek | foto: Ondřej Pýcha

Pro milovníky hitparádových soubojů a přesunů je pohled do českých žebříčků týden co týden nudnější záležitostí. Miley Cyrus zvítězila s "Flowers" v rádiích počtrnácté za sebou, Calin a Viktor Sheen dosáhli v pořadí alb s titulem "POPSTAR" na třinácté prvenství. Do top desítky zasáhly alespoň dvě novinky.
Miley Cyrus - Flowers
© Columbia Records
RÁDIA - Ani tento týden nemůžeme ohlásit na čele rádiového žebříčku změnu. Miley Cyrus se s hitem "Flowers" usadila ve vedení začátkem února a od té doby nenašla přemožitele. Už čtrnáctkrát za sebou.

O další stupínek si polepšili němečtí ClockClock. Trio z Mannheimu, které tvoří zpěvák Bojan Kalajdzic a DJové Fabian Fieser a Mark Vonsin, minule zásluhou songu "Someone Else" poprvé vystoupalo na medailové příčky, konkrétně na bronz. Nyní svoje maximum stříbrem opět posouvá. Měla by se mít pro příště na pozoru i královna Miley?

Další ze svých mnoha pódiových umístění přidávají Chinaski, jejichž trvalka "Měl bych si boty zout" bere ve svém třicátém kole číslo tři. Linkin Park zůstali s "Lost" čtvrtí, Poetika ztratila se singlem "Půlnoc" hned tři pozice a musí se tentokrát spokojit s pětkou.

Pět kol stačilo na postup do elitní desítky Edu Sheeranovi. Skladba "Eyes Closed" uvádějící hudebníkovu novou studiovku "−", o které bude zmínka i v albové části hitparád, poskočila z jedenáctky na číslo osm.

A novinky? Pokud čekáte, že se ve výčtu stovky nejhranějších písní u nás objeví alespoň jedna, pak naše dramaturgy přeceňujete.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Miley Cyrus - Flowers
  2. ClockClock - Someone Else
  3. Chinaski - Měl bych si boty zout
  4. Linkin Park - Lost
  5. Poetika - Půlnoc
  6. Pink - Trustfall
  7. Lewis Capaldi - Forget Me
  8. Ed Sheeran - Eyes Closed
  9. George Ezra - Dance All Over Me
  10. Sam Smith - I'm Not Here To Make Friends


Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
© Mike Roft Records
ALBA - Před týdnem zabrali tuzemští rappeři v první desítce rovnou devět míst, tentokrát je to díky dvěma novinkám mimo žánr jen osminásobné zastoupení. Nic se nezměnilo na prvenství dua Calin a Viktor Sheen s deskou "POPSTAR" ani na stříbru ostravského Hard Rica a jeho nahrávky "Secret Eyes". Na trojku si polepšil Sheen s předloňskou sólovkou "Příběhy a sny", která v popředí boduje dlouhých čtyřiasedmdesát týdnů.

Pojďme se však raději zaměřit na zmiňované čerstvé položky top ten. O tu výše postavenou se postarala úvalská formace Divokej Bill, která letos slaví čtvrt století existence. Nová studiovka "Bazilišek" vyšla šest let po předešlé řadovce "Tsunami". "Většina písní je skutečně melodicky silná, zapamatovatelná, a člověk tak má chuť se k desce stále vracet," shrnul v pochvalné recenzi Milan Menčík.

Deváté místo alba "−" může být zklamáním pro fanoušky Eda Sheerana. Britský muzikant totiž ještě v nedávné minulosti žebříčky válcoval, nejvyšší pozice dosáhl i s předchozím počinem "=" v roce 2021. Nadvláda rapu je ale rok od roku výraznější a ani někdejší písničkářský fenomén už v konkurenci hvězd nejmladší generace z hlediska počtu přehrání neobstojí.

Zástupce slovenské rapové školy Majk Spirit odstartoval s titulem "PLAYLIST" na čtyřicátém osmém řádku a poslední novinku najdeme až na chvostu pořadí, konkrétně na devadesáté sedmé příčce. Jde o dosud nevydaný živák Karla Kryla s příznačným názvem "Plzeň '90".

Top 10 - alba:
  1. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  2. Hard Rico - Secret Eyes
  3. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  4. Yzomandias & Nik Tendo - Kruhy & vlny (217 Twins Edition)
  5. Calin - POPSTAR
  6. Ektor - Detektor III
  7. N Divokej Bill - Bazilišek
  8. Viktor Sheen - Černobílej svět
  9. N Ed Sheeran - −
  10. Viktor Sheen - Barvy

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 19. najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY