Absolutní dominanci rapu v albovém žebříčku stvrzuje se svou novinkou Hard Rico

11.05.2023 20:00 - Josef Martínek | foto: Universal Music

Rap všude, kam se podíváš - takto by se dala zjednodušeně popsat situace v českém albovém žebříčku. Domácí zástupci tohoto v současnosti extrémně populárního žánru si v top desítce zabrali hned devět míst. Na lídry Calina a Viktora Sheena z dvojky dotírá ostravský Hard Rico. Rádiím dál vládne Miley Cyrus.
Miley Cyrus - Flowers
© Columbia Records
RÁDIA - Třinácté prvenství v řadě pro "Flowers" je i při stálosti českých dramaturgů pozoruhodným výsledkem. Ještě více než úspěch v České republice může Miley Cyrus těšit celosvětová obliba jejího květinového hitu, který před několika dny překonal hranici miliardy přehrání na Spotify. Stačilo mu k tomu 112 dní - žádnému songu v historii se to nepodařilo rychleji. Pro zpěvačku je to teprve druhá píseň, která se může pyšnit deseticiferným počtem streamů. Tou první byla "Party In The USA", kterou vydala ve svých šestnácti letech.

Poetika se po minulém poklesu na čtyřku vrátila zpět na stříbrný stupínek, kde to už dobře zná - její "Půlnoc" na něm předtím pobývala šest týdnů po sobě. Překvapení číhá na trojce: o čtrnáct míst nahoru se posunula německá electropopová formace ClockClock. Zpěvák Bojan Kalajdzic a producenti Mark Vonsin a Fabian Fieser zabodovali se skladbou "Someone Else".

Linkin Park v uplynulých kolech vytrvale stoupali vzhůru, tentokrát ale jejich "Lost" padá z dvojky na čtyřku. Za naprostou stálici elitní desítky platí Chinaski, kteří berou s "Měl bych si boty zout" ve svém devětadvacátém týdnu číslo pět.

Poprvé do top ten nakoukla Pink s titulní písní své únorové desky "Trustfall". Minule jí patřila dvacátá řádka, zato nyní se usadila na šestce. Razantní skok učinili Sam Smith, kteří získali dokonce šedesát sedm pozic k dobru. Z devítky důrazně vzkazují: "I'm Not Here To Make Friends".

Nejúspěšnější novinku obstarala kapela z Úval u Prahy. Divokej Bill dává svoje "Lahůdky", singl z ještě horké desky "Bazilišek", ochutnat na třicátém místě. Čerstvou hudbu v éteru zajistili také Kamrad (45. "Feel Alive"), Post Malone (50. "Chemical"), Seeb & Alexander Stewart (57. "Would You Lie"), David Guetta, Anne-Marie & Coi Leray (73. "Baby Don't Hurt Me"), Rita Ora a Fatboy Slim (93. "Praising You") nebo Calin a Kvítek (97. "Pretty Boy").

Top 10 ČR - rádia:
  1. Miley Cyrus - Flowers
  2. Poetika - Půlnoc
  3. ClockClock - Someone Else
  4. Linkin Park - Lost
  5. Chinaski - Měl bych si boty zout
  6. Pink - Trustfall
  7. Lewis Capaldi - Forget Me
  8. George Ezra - Dance All Over Me
  9. Sam Smith - I'm Not Here To Make Friends
  10. David Guetta feat. Bebe Rexha - I'm Good (Blue)


Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
© Mike Roft Records
ALBA - Calin a Viktor Sheen vládnou pořadí alb pevnou rukou. Za třináct kol prohráli pouze jednou a také tentokrát uzmuli se společnou nahrávkou "ROADTRIP" nejvyšší příčku.

Na paty jim nejvíc šlapal ostravský žánrový kolega Hard Rico. Jeho druhá řadovka "Secret Eyes" minule debutovala až na padesáté druhé příčce, což mohlo být způsobeno například nesladěním fyzického a digitálního vydání. Nyní ji ale najdeme už na stříbrném stupínku. Jejího křtu se fanoušci dočkají na konci září v pražském Futurum Music Baru.

Ani třetí místo nepřenechali tuzemští rappeři nikomu mimo svou bublinu. Umístili se na něm Yzomandias a Nik Tendo s nahrávkou "Kruhy & vlny", respektive její reedicí s podtitulem "217 Twins Edition". Další pozice v top pětce si zabrali sólový Sheen s "Příběhy a sny" a sólový Calin s "POPSTAR".

Nadvláda jediného žánru je tentokrát zcela neotřesitelná. V elitní desítce najdeme hned devět jeho zástupců, pouze desátou příčku dokázala v této konkurenci ukořistit Miley Cyrus zásluhou "Endless Summer Vacation".

Na novinky se tentokrát v top stovce vůbec nedostalo.

Top 10 - alba:
  1. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  2. Hard Rico - Secret Eyes
  3. Yzomandias & Nik Tendo - Kruhy & vlny (217 Twins Edition)
  4. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  5. Calin - POPSTAR
  6. Ektor - Detektor III
  7. Separ - FLOWDEMORT
  8. Viktor Sheen - Černobílej svět
  9. Viktor Sheen - Barvy
  10. Miley Cyrus - Endless Summer Vacation

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 18. najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY