Temperamentní MirAnda vyvrátí zažitá klišé o smutném fadu

30.04.2023 12:58 - Tisková zpráva | foto: P&J Music

Může být moderní hudba vycházející z tradice fada veselá, roztančená, kosmopolitní, a přitom neztratit kořeny? Může. Pražskému publiku to 4. května 2023 v historických prostorách pražské Novoměstské radnice dokáže portugalská zpěvačka MirAnda.

Jistě, fado je původně žánr osudový, melancholický, nostalgický, řešící většinou témata vypjatá a neveselá. Ale nikoliv žánr izolovaný a zkostnatělý, který by postrádal schopnost vyvíjet se, fúzovat, umělecky žít. Ostatně ani původní fado nepostrádalo veselé odstíny. O jak životné a pozitivní zřídlo inspirace jde, odhalila také zpěvačka Marta Mateus (*1972, Lisabon), vystupující pod uměleckým jménem MirAnda. Mimochodem, našemu publiku nikoliv neznámá. Svoji hudební vizi, kterou s nadhledem nazývá fado-beat, nabídla Praze už v roce 2012. Tehdy jako členka kapely OqueStrada, se kterou vydala například ceněné desky "Tasca Beat" (2009) a "Atlantic Beat - Mad‘in Portugal" (2014). Nyní portugalská zpěvačka přijíždí s aktuálním sólovým projektem.

Jak MirAndin fado-beat jednoduše popsat? Dejte důraz na latinskoamerické a kapverdské inspirace žánru, zvýrazněte rytmus, přidejte koření současného vkusného popu a je hotovo. Zdánlivě, tak jednoduché to zase není. Ještě to chce spoustu originality a energie, kterou zpěvačka do muziky vkládá. A odvahy překračovat předsudky, vzepřít se žánrovým puristům. Proč se také bránit vlivům šansonu či tradiční hudby sousedního Španělska, proč si nezazpívat vedle portugalštiny i francouzsky nebo španělsky? Vždyť i Lisabon, jehož kypící atmosféru a rázovité obyvatele MirAnda opěvuje, není jen hlavním městem fada. Je také metropolí přirozeně a sympaticky kosmopolitní. Umělkyně pak ráda zdůrazňuje, že ona sama je moderní kosmopolitní žena, v jejíž žílách koluje i krev angolského dědečka.

Pražský koncert MirAndy a její doprovodné kapely v obsazení Diogo Caetano (kytara, zpěv), Simone Carugati (elektrická kytara, zpěv) a Santus (bicí nástroje a programování) proběhne v rámci série Jazz Meets World. Vstupenky na něj pořídíte zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY