Zemřel Lasse Wellander, kytarista kapely ABBA

11.04.2023 09:52 - Jiří V. Matýsek | foto: ABBA

Ačkoliv se o švédské formaci ABBA hovoří víceméně v souvislosti se čtyřmi jmény, která se i ve formě zkratek propsala do názvu - Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson a Anni-Frid Lyngstad - na jejich zvuku, zejména tom koncertním, se podílela řada dalších muzikantů. Mezi dlouholeté spolupracovníky patřil i kytarista Lasse Wellander, který v pátek 7. dubna podlehl v 70 letech rakovině. Zprávu potvrdila rodina.

"Kreativita, kterou ve studiu přispíval, byla pro výsledek nesmírně důležitá, stejně jako jeho neotřesitelné kytarové umění na jevišti. Truchlíme nad jeho tragickou a předčasnou smrtí a vzpomínáme na jeho laskavá slova, smysl pro humor i hudební genialitu," uvedla kapela v prohlášení.

Poprvé s populární skupinou spolupracoval na albu "Abba" (1975), poté se stal stálým spolupracovníkem a výrazný otisk zanechal na hitech "Knowing Me, Knowing You", "Thank You for the Music nebo "The Winner Takes It All". Charakteristický bohatý a propracovaný ABBA sound přenášel s kapelou také na pódium, pracoval i na společném albu mužské části ABBY, desce "Chess", která vyšla v roce 1984. Coby nenápadný, ale klíčový prvek v celém soukolí se podílel i na návratovém albu skupiny "Voyage" (2021).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY