Petr Novotný se do důchodu vydává se sólovým albem. Podpořit ho můžete na Startovači

05.04.2023 13:14 - Milan Menčík | foto: FOLK ŽIJE!

Tichá voda břehy mele. Taková věta by se dala použít v případě Petra Novotného, který je sice na první pohled pouze tichým baskytaristou, klávesistou a vokalistou Žalmanova Spolu, jeho dosah je ale mnohem výraznější. A to hned v několika různých směrech.

Novotný je Pavlu Žalmanovi Lohonkovi opěrným bodem už takřka třicet let, s domovskou kapelou natočil téměř dvě desítky alb, z nichž polovinu režíroval. Ale to je jen malá kapka v moři, protože počet desek, kde můžeme jeho práci slyšet, se blíží ke stovce. Petr Novotný je prostě vyhledávaným hudebním režisérem, ale také hostujícím muzikantem či mentorem, a to zdaleka nejen ve folku, ale i v dalších žánrech.

A právě nyní nazrála ta správná doba, aby tento hudební matador své zkušenosti otiskl do vlastního nosiče. Název připravovaného alba "Na důchodě" jasně vystihuje jeho smysl pro humor, ale také holý fakt, že tento bard vstupuje do věku, kdy může jezdit zadarmo veřejnou dopravou. Ani hudebně však rozhodně žádný podzim života neplánuje, proto se pustil do tvorby nahrávky, na které chce ukázat vlastní autorskou tvorbou vícero hudebních tváří a odstínů. Samozřejmě nebude chybět folkový základ, ale ani odskoky k rocku, swingu či funky. Vzhledem k jeho muzikantské šikovnosti si drtivou většinu alba natáčí na různé nástroje sám a je také autorem a textařem písní.

Pro účely dokončení nahrávání a následného vydání nosiče se snaží získat chybějící prostředky prostřednictvím projektu na Startovači. Při absenci vlastních fanoušků zůstává k zamyšlení, zda se mu podaří získat ve vymezeném čase potřebnou podporu od tradičního Žalmanova publika, nebo jestli jeho hlavní oporou budou právě ti muzikanti, kteří v minulosti vyhledali jeho pomoc. V každém případě bude kolekce určena všem, kteří umějí ocenit dobrou muziku a muzikantský kumšt.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY