Michal Horák se společně s kapelou Trocha Klidu a gangsterkou "Síť záchranná" vrací do roku 1927

19.03.2023 17:46 - Hana Bukáčková | foto: Kateřina Fialová

Hvězda Michala Horáka nezhasíná. Sice teď o něm nebylo chvíli slyšet, ale to mělo svůj důvod: dokončoval studia. Nyní započal přípravy na novou, již třetí studiovku, která by měla být k mání na podzim. Předkrmem se stala spolupráce se šumperskou kapelou Trocha Klidu.

Skladba "Síť záchranná" je ryze horákovského rázu, plná nadsázky. "S klukama z Trochy Klidu se známe neskutečně dlouho a už jsme spolu leccos zažili, takže přirozená chemie při psaní textu písničky bezesporu fungovala. No, a co se muziky týče, tam jsem se tentokrát inspiroval jazzem a gospelem, protože to jednoduše miluju a přišlo mi to k tématu a náladě písně naprosto ideální," říká muzikant.

Produkce se ujali Jan Vávra a Filip Vlček. Výsledek rozhodně není žádná tuctová rádiovka, zaujme instrumentační bohatostí a takovým až ruppertovským feelingem.

V klipu Horák vystupuje jako mafiánský kápo. Na své si zde přijdou milovníci retra, filmu, starých časů a dobových rekvizit. Režie téměř filmového snímku se ujal Vladimír Špička. Diváky zavede do roku 1927, kdy Hradec Králové nesl poněmčené jméno Königgrätz. Není nouze o zápletky spojené s vydíráním, únosy a loupežemi.

"Na přípravách natáčení jsem se tentokrát podílel víc než obvykle, protože se klip točil v mém rodném Hradci Králové a na vesnici, kde jsem vyrostl. Možná právě díky tomu jsme měli s těmi lokalitami neskutečnou kliku a mohli si dovolit fakt velkolepé záběry. No, a s klukama i celým štábem naprosto milujeme hru 'Mafia' a známe nazpaměť všechny hlášky, takže o zábavu bylo na place postaráno, když se vlastně celý klip odehrává přesně v tomtéž prostředí. Režisér Vláďa Špička, Trocháči a producent nahrávky Filip Vlček jsou kamarádi ze střední, ve videoklipu hraje z většiny naše hradecká a pražská parta, roli četníka si tam dokonce zahrál můj táta," uzavírá interpret.

Velmi povedené kompaktní dílko kombinuje moderní prvky, mluvu a další atributy zasazené v době minulé.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY