Zemřel Gary Rossington, poslední člen původní sestavy Lynyrd Skynyrd

07.03.2023 11:10 - Jiří V. Matýsek | foto: Radim Malíček

Příběh tragického pádu letadla, při kterém v roce 1977 zahynuli tři členové southern-rockové formace Lynyrd Skynyrd, patří k pevným součástem hudební historie. Mezi přeživšími byl i kytarista Gary Rossington, který po deseti letech kapelu, společně s dalšími muzikanty, kteří havárii přežili, obnovil. Lynyrd Skynyrd hrají dodnes a on postupně zůstal jediným pojítkem s původní sestavou. Nyní bylo i toto pojítko přerváno - v neděli 5. března Rossington ve věku jedenasedmdesáti let zemřel.

"S hlubokou soustrastí a smutkem musíme oznámit, že jsme ztratili našeho bratra, přítele, člena rodiny, skladatele a kytaristu Garyho Rossingtona. Gary je nyní se svými bratry a rodinou ze Skynyrd v nebi a hraje to tam vážně skvěle, tak jako vždycky," uvedla skupina v prohlášení.

Příčina smrti nebyla zveřejněna, Rossington však dlouhodobě bojoval se závislostí na opiátech, které mu zpočátku po nehodě lékaři naordinovali, a v roce 2015 ho postihl infarkt. Předloni se pak podrobil akutní operaci srdce. Zpráva o úmrtí přišla čtyři měsíce před startem dalšího turné kapely.

Vedle Lynyrd Skynyrd, které Rossington v roce 1964 zakládal (byl jediným muzikantem, který hrál na všech albech), působil také ve skupině Rossington Collins Band (společně s Allenem Collinsem, dalším z těch, kteří nehodu v sedmasedmdesátém přežili) a The Rossington Band. Tu založil v 1982 se svou manželkou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY