Soilwork se v Praze ukázali ve skvělé formě

27.02.2023 17:25 - Marek Odehnal | foto: Tereza Váchová / musicserver.cz

Švédští pracanti Soilwork se po velmi dlouhé době vrátili do Prahy. Spolu s nimi vystoupili Kataklysm, odehráli ale plnohodnotný set. Hlavní hvězdy večera pak předvedly sebevědomou show (z poloviny postavenou na posledních deskách) a dokonalý pěvecký výkon zpěváka Speeda.

Live: Soilwork

support: Kataklysm, Wilderun
místo: Palác Akropolis
datum: 26. února 2023
setlist: Övergivenheten, This Momentary Bliss, Stabbing The Drama, The Living Infinite I, Is It In Your Darkness, Electric Again, The Living Infinite II, Bastard Chain, Valleys Of Gloam, The Nurturing Glance, Harvest Spine, Death Diviner, The Ride Majestic, Arrival, Nerve, Stålfågel
Fotografie pocházejí z jednoho z předchozích koncertů - na tomto jsme neměli profesionálního fotografa.

Soilwork, Zimní Masters of Rock 2013, Hala Euronics, Zlín, 23.11.2013
© Tereza Váchová / musicserver.cz
Švédská metalová invaze do Česka je kompletní. Po podzimních koncertech The Halo Effect, At The Gates a In Flames zakončili sérii svým dlouho očekávaným návratem poslední z göteborské školy, neúnavní Soilwork.

Hned na úvod musím upozornit, že celý report bude podaný očima člověka, který na Žižkov vyrazil výhradně na tuhle bandu. Obě kapely ale jedou šňůru jako rovnocenné kombo se stejnou časovou dotací pro své sety. Není to tedy tak, že by jedni předskakovali druhým.

Večer v natřískané Akropoli odstartovali američtí Wilderun. Jejich progresivní metal evokoval sólovou tvorbu Devina Townsenda v kombinaci s Gojirou a podobné vibrace šlo slyšet i ve zpěvákově hlasovém projevu. Rozhodně to byl příjemný úvod programu.

Na Soilwork jsme v rámci samostatného, nefestivalového koncertu čekali opravdu dlouho. Asi tu byli i později, osobně jsem s nimi ale měl první rendez-vous právě v Akropoli, a to už v prachem zapadajícím roce 2007.

Skupina mezi tím vydatně proměnila sestavu, ale hlavní držák je stále pevně u kormidla. Frontman Björn "Speed" Strid nejen že evidentně nestárne, ale díky retro soft rock vedlejšáku The Night Flying Orchestra se vyzpíval ještě na lepší úroveň než kdy dřív.

Kataklysm, Roxy, Praha, 17. října 2017
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
A nutno uznat, že naživo si to dal skutečně na pána! Snad od koncertu Korn jsem neslyšel tak precizně odzpívaný koncert, na kterém opravdu nepoznáte rozdíl proti studiovce.

Setlist naopak možná trošku zklamal nejstarší fanoušky formace, kteří by marně hledali na menu položky z průlomových desek "Natural Born Chaos" a "Figure Number Five". Je to ale pochopitelné. Soilwork totiž rozhodně nežijí z historie a pravidelně nás zásobují novými alby. Ta sice o něco změnila zvuk směrem k tradičnímu metalu, ale hudebně jsou stále plná nápadů. Muzikanti tak většinu setlistu sebevědomě postavili právě na nahrávkách z poslední dekády.

Nejnovější počin "Övergivenheten" byl dokonce zastoupen hned pěti songy. A tyhle chlápky to i po čtvrt století na scéně pořád baví. Úsměvy, proslovy zpěváka Speeda (včetně výzvy, jestli si někdo troufne zopakoval názvy skladeb ve švédštině :-) ), prostě vřelost sama a poctivé řemeslo k tomu.

Soilwork, Zimní Masters of Rock 2013, Hala Euronics, Zlín, 23.11.2013
© Tereza Váchová / musicserver.cz
V sále však bylo bohužel zastoupeno převážně ryzí deathmetalové publikum, a tak po pár prvních písních plocha Akropole povážlivě prořídla ve prospěch přilehlých barů klubu. Kapela tak dohrávala před poloprázdným sálem. Tak se prostě nedoceňuje kvalita a dobré melodie.

Na závěr ještě pár slov k headlinerům Kataklysm. Určitě to nebyla nuda. V porovnání buď s osmdesátkovými dřevními zástupci žánru nebo naopak sypači brutal death metal odnože tady byl prostor i pro časté střídání tempa, melodické vyhrávky i sóla a některé kousky dokonce připomínaly staré dobré Parkway Drive.

Přesto osobně v tomto případě zůstanu u jednoho dostaveníčka a řady skalních fanoušků této populární kanadské skupiny nerozšířím.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY