Hlavní hvězdou opavského Slunovratu budou The Young Gods

07.02.2023 15:31 - Tisková zpráva | foto: Festival Slunovrat

Legendární švýcarská kapela The Young Gods se v červnu představí v Opavě jako hlavní zahraniční hvězda desátého ročníku festivalu Slunovrat. Jako svou inspiraci je uvádějí například Faith No More, Nine Inch Nails či U2 a k obdivu k nim se kdysi vyznal i David Bowie. Festival Slunovrat proběhne od 22. do 24. června 2023, vstupenky pořídíte zde.

"The Young Gods jsou velkou hvězdou, která už tři desetiletí posouvá limity zvukových možností," uvedl ředitel Slunovratu Vašek Müller. Young Gods začali jako průkopníci industriálního punku, flirtovali se surrealistickým kabaretem a jako zvukoví čarodějové se stali legendou evropské scény. "Na rozdíl od mnoha svých vrstevníků se ale stále řítí dopředu a odmítají se opakovat," dodal Müller.

The Young Gods tak doplní plejádu již zveřejněných hostů, mezi nimiž jsou například skupiny Tata Bojs, divoká srbská balkánská dechovka Mr. Žarko, maďarské trio Terra Profonda, Khoiba, Dukla, energičtí Dva či trio Jamair tvořené Jakubem Rackem, Máriem Bihárim a Irenou Budweiserovou. Festival také rozezpívá ženský sbor z Kudlovic a jazzové úpravy slavných hitů Honzy Nedvěda představí Vilém Spilka Quartet. Lahůdkou bude určitě vystoupení souboru Schola Gregoriana Pragensis, které bude doplněno workshopem pod vedením Davida Ebena v kostele svatých Janů, o jehož obnovu a opravy se festival Slunovrat zasazuje.

Slunovrat každoročně nabízí šanci se vedle zavedených interpretů prezentovat také deseti mladým hudebním talentům vybraným konkurzem na Wellcome stage. Letošní výběr z velkého množství přihlášených kapel a písničkářů slibuje velkou kvalitu, což dokazují i nominace vybraných kapel v cenách Anděl a různých anketách o nejlepší desky roku.

Slunovrat 2023 plakát
© Festival Slunovrat

Inspirující debaty s hvězdnými hosty, výstavy, knižní zóna i vybrané gastro

Slunovrat ale zdaleka není jen hudba. Jeho rovnoprávnou součástí jsou také debatní scény, výstavy, gastro a mnoho dalšího. Ani letos tedy nebude chybět knižní zóna na Ptačím vrchu, filmové projekce ve spolupráci s Letní filmovou školou Uherské Hradiště, výstava mezinárodní fotografické soutěže Jazz World Photo, nový cirkus a bohatá gastrozóna s programem. Nově festival nabídne prostor neprofesionálním divadlům.

"Na debatních scénách se návštěvníci budou moci setkat například s novinářem Jindřichem Šídlem a Janem Dobrovským v rámci podcastu společnosti Paměť národa, spisovatelkou Kamilou Hladkou a dvěma řeholními sestrami z její knihy Sestry, spisovatelem Františkem Kotletou nebo autorem světoznámé knihy Sarajevská princezna Edo Jaganjacem," vyjmenovává další z organizátorů Magdaléna Hájková.

Lidskoprávní rozměr festivalu Slunovrat podtrhnou americký světoběžník a jeden z klíčových aktivistů hnutí Solidarita v komunistickém Polsku a také na Ukrajině, v Bělorusku či Gruzii Robert Fielding a ruský historik a politolog Andrej Zubov. "Debatu s ním bude moderovat Štěpán Černoušek, publicista a předseda organizace Gulag.cz, která vloni v létě pomáhala prof. Zubovovi uprchnout před Putinovým pronásledováním přes Finsko do České republiky," dodává její kolegyně Markéta Johnová a připomíná, že organizace Gulag.cz založila českou pobočku ruského sdružení Memoriál, které muselo z důvodu represí ukončit v Ruské federaci činnost a které se v loňském roce stalo držitelem Nobelovy ceny za mír.

Bohatá nabídka pro malé i větší děti

Slunovrat je rodinný festival, a tak se mezi návštěvníky objevuje každý rok více a více dětí, kteří přijíždějí se svými rodiči. Organizátoři myslí i na ně, proto tradiční dětskou zónu rozšířili program také pro starší děti a mladé lidi a nazvali ji HOPE zónou. "Malé děti si přijdou na své při představení klauna Jirky Krupicy, opět nahlédnou do tajuplného světa podivuhodných her Jiřího Šebesty, vyzkoušet si budou moci sportovní disciplínu slackline nebo si společně s rodiči zajít do Opavské kulturní organizace na interaktivní výstavu Zachraň jídlo," rekapituluje Renáta Hoffmannová, která má tuto část programu na starost. Starší děti pak určitě uvítají zábavné chemické pokusy, které pro ně připravují studenti Mendelova gymnázia, nebo vystoupení populárního youtubera Lukefryho. Po celou dobu festivalu bude rovněž možné navštívit Slezské zemské muzeum s moderovanými prohlídkami pro každou věkovou generaci.

Zóna charitní inspirace chystá inspirativní program v neplacené zóně

Od loňského roku je součástí Slunovratu také Zóna charitní inspirace, ve které návštěvníkům nabídnou své služby, zboží nebo pohoštění klienti celé řady sociálních a charitativních organizací. Hosty této zóny budou Nina Jaganjacová, která nedávno vydala knihu Příběhy o rakovině, a manažerka sociálních organizací Simona Bagárová, autorka velmi silné knihy o pomáhajících profesích Hořím. "Obě inspirativní dámy nabídnou své povídání širokému publiku v neplacené zóně v okolí Ptačího vrchu," doplňuje za organizátory Ivo Mludek.

Historické kulisy nabídnou další překvapení

Slunovrat tradičně dbá na to, aby se jeho inspirativní program odehrával v kulisách historických budov a prostorů. Vedle Minoritského kláštera, kostela sv. Václava, vnitrobloku Slezské univerzity na Masarykově třídě či kostela sv. Janů se návštěvníkům Slunovratu nově otevřou díky spolupráci se Slezským zemským muzeem další krásné prostory s bohatou historií, která nejsou běžně přístupná. A přestože již pořadatelé odtajnili většinu vystupujících, přece jen ještě slibují další překvapení. "Sledujte naše sociální sítě, budeme totiž zveřejňovat ještě další zajímavá jména," vzkazuje ředitel Slunovratu Vašek Müller.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY