Český rap v roce 2022

24.02.2023 12:01 - Jaroslav Hrách | foto: Jaroslav Hrách

Zdá se, že česká rapová scéna je v současnosti natolik rozmanitá, že si v ní dokáže vybrat téměř každý. V tradičním souhrnu jsme se opět podívali na to nejlepší, co tenhle žánr u nás v roce 2022 nabídl. Kdo vydal nejlepší hudební album? Jací nováčci se na scéně objevili? A jak si vedli ostřílení rappeři?
58G
© Warner Music
Rap je stále jedním z nejpopulárnějších hudebních žánrů na světě. Tento trend se dá v posledních pár letech pozorovat i u nás, ačkoliv tradiční média jako rádia či televize ho stále ignorují. Díky velké oblibě především u mladších posluchačů se tuzemský rap etablovat v mainstreamu a otevřel veřejnosti. Vznikají různé dokumenty ("RapStory", "PSH Nekonečný příběh"), filmy ("Banger"), knihy ("Českej rap"), vychází řada podcastů ("Rapspot", "V rapu"). Je toho zkrátka hodně.

Česká rapová hudba je sama o sobě čím dál pestřejší. Každý si může vybrat odnož podle svého vkusu. Je libo true school? Boombap? New school? Trap? Drill? Grime? Emo? Country? Horrocore? Pop? Alternativu? Saturace rapového trhu stále roste a začíná být náročné sledovat/poslouchat všechny releasy. Přesto jsme se pokusili zrekapitulovat rok 2022 a vybrat ty nejzásadnější žánrové nahrávky, které během těch dvanácti měsíců vyšly.

K rapovému shrnutí opět vznikl doprovodný playlist na Spotify. Obsahuje čtyři a půl hodiny nabité hudby ve formě osmdesáti pěti nejvýznamnějších skladeb ze všech vybraných a probíraných desek, takže ho určitě doporučujeme při čtení k poslechu.


Pět nejlepších rapových desek za rok 2022

58G - CITY PARK

Významné songy: Tracky a vlaky, Rewind (feat. Annet X), Všude kam dem

58G - City Park
"Každej už ví, že we made it / každej už ví, že we did it..." Ano, začíná to být poměrně otřepané, ale i v loňském roce kralovala jihlavská trojice 58G ve složení fotbalisty z Teplic Tomáše Kučery aka TK27, romského rappera Doktora a producenta Humly. Modrý cover odkazující na jihlavské nákupní centrum Citypark v sobě ukrývá syrový rap, který si nebere servítky. TK27 a Doktor601 sice rapují velmi rozdílně, ale přitom mezi nimi funguje skvělá chemie, díky které se společně náramně doplňují. Jsou sebevědomější a opět sypou striktní bars do tvrdých drillových beatů od Humly. Celé to šlape ještě lépe než na předchozí dvojici "58 tapes". Každý z deseti tracků by mohl být hitem - hutný beat ve fashion songu "Všechno sport" nahrávku skvěle otevírá, "Tracky a vlaky" vyprávějí writerskou minulost členů kapely, "Rewind" vyčnívá svou funky náladou, která je jak šitá na míru hostující rapperce a zpěvačce Annet X. V podobné náladě se také nese nostalgická píseň "DJ EZ", "Bigman ting" se řadí k nejtvrdším věcem na albu a singl "Všude kam dem" by si měl zasloužit cenu Rapový track roku a zároveň Nejlepší beat roku, což akorát potvrzuje fakt, že Humla v současnosti patří k nejlepším beatmakerům v Česku. "CITY PARK" má neurvalou atmosféru, přísnou lyriku a dikci, skvělou produkci, zkrátka všechno, co by měl současný rap mít.


Eurodel - Indigo

Významné songy: {TYGR}, (IGELIT) (feat. Issa Me Mario), ♡ KAKAO ♡ (feat. Orion)

Eurodel - Indigo
Eurodel, rapová legenda z jihlavské skvadry PIO Squad, je ve hře přes dvě dekády, ale teprve loni nahrál svou první sólovou desku "Indigo", na kterou se čekalo dlouhých pět let. Dorovnal tak stav se svým parťákem Filipem Konvalinkou aka Efkem, který se sólovkou "Buldok" přišel v roce 2020. "Hravá, temná a duchem mladá," popisuje Del naprosto přesně svůj debut. Na rozdíl od Efka vsadil na experimenty a svěží zvuk, což byl odvážný krok, který ovšem vyšel na jedničku. Album je lyricky neotřelé, osobní, upřímné a plné hádanek, technicky obzvlášť vymazlené a hudebně velmi moderní a zároveň nepodbízivé. Pestrý výběr hostů nabízí ostřílená jména (Orion, Hugo Toxxx, James Cole), ale také newcomers (Issa Me Mario, Fejbs, Edúv Syn). "No řekni, komu spílali, že mu není rozumět / já jsem tu a mumble rap, a to už dvacet let" předvádí v šílené performanci "{TYGR}" svůj nadhled a nadčasovost, přitom není "prázdný jako igelit". Nejsilnějším momentem desky je intimní skladba "♡ KAKAO ♡", ve které se Eurodel a Orion otevírají posluchačům ohledně svých partnerských rozchodů. A je toho víc! Každý track nabízí jinou polohu a dává prostor k objevování, takže se "Indigo" jen tak neoposlouchá.


Robin Zoot - Make Sudety Great Again

Významné songy: Česká Floriiida, Everyday, Aussig

Robin Zoot - Make Sudety Great Again
Byla to dlouhá cesta, ale nakonec to Robin Zoot dokázal! "Make Sudety Great Again" je jeho doposud nejambicióznější dílo. Má promyšlenou dramaturgii a funguje od úplného začátku až do konce - od minimalistického coveru inspirovaného Trumpovsým sloganem "Make America Great Again" přes silné singly ("Česká Floriiida", "Everyday", "Zendaya") a pestré hosty až po samotné provedení alba jako celku. Ústecký rapper hned v titulním otvíráku servíruje značně poetickou pasáž o náročném bytí v Sudetech, čímž lehce překračuje hranice českého žánru. Nepolevuje ani v následujícím singlu "Česká Floriiida", kde společně s dětským sborem skládá poctu Sudetám, jak je u něj zvykem ("Sudety, česká Florida -⁠⁠ nejhezčí místo na zеmi / žijou na síti, my venku jako satelit"). Není žádným překvapením, že je se svým zázemím otevřený společenské kritice a komentuje sociální nerovnosti ("Život bere všem stejně, ale hlavně sere na chudý"), ale i přesto nabízí naději ("To, co děláme my, neni hudba, my žijeme to / sleduj mama, byly to jen sny, teď děje se to").


Calin - POPSTAR

Významné songy: Praha/Vídeň, Hannah Montana, Nad ránem

Calin - POPSTAR
Pokud bychom měli vybrat nejvýraznějšího tuzemského rappera/zpěváka loňského roku, byl by to bezesporu Calin. Brněnský hudebník s moldavskými kořeny se po stylově pestrém debutu "Svědomí" z roku 2020 konečně našel a hudebně vyrostl. Druhá řadová nahrávka "POPSTAR" pro něj byla pozvánkou na vrchol. S její poslechovostí předčil zavedená jména jako Viktor Sheen či Yzomandias (v současnosti má na Spotify přes 750 tisíc posluchačů měsíčně). Od vydání také drtil české hitparády, ve kterých se drží dodnes. "POPSTAR" nabízí uhlazený moderní zvuk a svěží rap s velkými ambicemi. Na albu kromě staršího singlu "Praha/Vídeň", který i přes subtilní produkci perfektně šlape, nalezneme také taneční pecku "Hannah Montana", jež oživila devadesátkový hardstyle a zaslouženě se stala českým letním hitem. Nálepce šel "český The Weeknd" naproti zase intimním songem "Nad ránem". Calin se v roce 2022 zkrátka stal skutečnou "popstar", minimálně na poli mainstreamového rapu, za který se nemusíme vůbec stydět.


Rest & DJ Wich - Tlak

Významné songy: Nech bejt, Tlak, Pandora (feat. 7krát3)

Rest & DJ Wich - Tlak
Legendární producent DJ Wich spojil své síly s rapovým veteránem a exfreestylerem Restem. Přesně podle očekávání se tato dvojice vrátila v čase tam, kde se formoval český hiphop. Oldschool a tradiční boombap srší nejenom z Wichových hudebních produkcí, které jsou klasicky vymazlené, ale i z textů ("Já jsem stará škola / za minutu padá tuna slov"). Nejde jen o typický egotrip, Rest má co říct a nezní to vůbec špatně. Rapuje o věcech tak, jak jsou, a krom klasických rapových mouder se nezdráhá vyjadřovat k ekologii ("Představ si, jaký to tu mohlo bejt bez nás / horšího tvora na Zemi než člověka furt neznám") a společně se 7krát3 také k nepřímé kritice kapitalismu ("Kde se vzal ten pocit, že mít stále víc je cesta kupředu"). S lehkou nadsázkou by se dalo říct, že Rest a DJ Wich na desce "Tlak" složili poctu českému hiphopu z druhé poloviny nultých let, který si užije každý věrný fanoušek žánru nad třicet let, kterému připadají všichni ti newschool rappeři na jedno brdo.


Divoká karta

Pyraboyz - Pyraboyz tape vol.2: GREEN DEAL

Významné songy: Green Lanystr, Uhelný doly, Právě sem to podepsal (feat. Josef K.)

Pyraboyz - Pyraboyz tape vol.2: GREEN DEAL
Konečně tady máme pořádně angažovaný eko-rap! Rappeři Sosr a Spiralshawty jako Pyraboyz jsou mladí, draví a rozhodně mají co říct. Na svém posledním tejpu s podtitulem "GREEN DEAL" ve vtipu rapují, že "Pyraboyz sou nový JZD", a přinášejí na českou scénu politický rap, který nezní jako cringe. Nejde o politickou angažovanost takzvaně na sílu, jakou prezentují kupříkladu Yzomandias s Nik Tendem, když vykřikují laciné fráze proti Babišovi, ani nejde o sofistikovanou alternativu, se kterou kdysi přišla 2. Jakost nebo Bonus. Pyraboyz jsou autentičtí mluvčí/rappeři mladé generace, kterou zajímá budoucnost, ekologie a politika, ale zároveň se nechce brát smrtelně vážně. Cynicky komentují současnou (zkorumpovanou) politiku ("Právě sem to podepsal"), aktuální přístup k ekologii a obnovitelným zdrojům ("Green Lanystr", "Uhelný doly") či problematiku dezinformací ("Hoax"), to vše s notnou dávnou nadsázky (a marihuany). Sosr ani Spiralshawty nejsou úplnými nováčky, tvoří už nějakou dobu. Před lety se seznámili na SoundCloudu a od té doby spolupracují. Na jejich debutovém "Pyraboyz tape vol.1: Spiral 'n Sauce" z roku 2021 se teprve hledali, avšak tu správnou polohu, která je úderná a relevantní, našli až na "GREEN DEALu".


Objev roku

Meizyy

Významné songy: Jinej druh, Spokojenej boyy

Meizyy - Jinej druh
Dřív se v hiphopové kultuře objevovaly nové rapové talenty prostřednictvím freestyle-battlů, kterých u nás bylo jeden čas opravdu požehnaně. Doba se však změnila, a my jsme tak mohli být minulý rok svědky první rapové talentové soutěže The Mag W/RAP. Zaslouženým výhercem se stal talentovaný rapper Meizyy ze Strašnic, kterému bylo v té době pouhých šestnáct let. Jeho nejúspěšnější singly "Jinej druh" a "Spokojenej boyy" dosáhly každý neuvěřitelných dvou miliónů přehrání na Spotify. Na svůj poměrně nízký věk už zvládl vydat řadu songů a také dvě (mini) alba - "Strašickej sen" v roce 2021 a "4 (Deluxe)" rok po výhře v soutěži. Úderné flow, značná drzost a chytlavé texty jsou důkazem, že má velmi dobře našlápnuto, a rozhodně bude zajímavé sledovat, kam se bude hudebně dál vyvíjet.


Zklamání roku

Sodoma Gomora - Resuerekce

"Významné songy": Chodím s bábou, Amnesia, Still the same

Sodoma Gomora - Resuerekce
Zvoní horrorcoru hrana? Otcové zakladatelé Řezník a DeSade společně s DJem Ill Rickem jako Sodoma Gomora přišli po šesti letech s další nahrávkou nazvanou "Resuerekce" a pokračují v nechutné jízdě, která byla kdysi zábavným zpestřením jinak sterilního českého hiphopu. Už po Řezníkově slabé desce "Straight Outta Sklep" byly obavy na místě. Sodoma Gomora potvrdila, že by se nejraději zakonzervovala v čase a točila stále dokola to samé. Rappeři sice tvrdí, že se "nezaprodali a zůstali věrní žánru", nicméně si nepřipustili, že by mohli taky stárnout. Všechny ty řeči o tom, jak je Sodoma Gomora nekorektní, jak má vytříbený černý humor a jak se nebojí jít za hranu a šokovat, měly platnost možná tak před deseti patnácti lety, když jako dvacetiletí týpci s perverzními alter egy M.Engele a DeSade explicitně rapovali o gore násilí. Byla v tom cítit určitá revolta vůči zakrnělosti scény, svěží proud, který nakopl plno lidí. Teď se Sodoma Gomora stala pouhopouhou karikaturou a její tvorba připomíná prvoplánový brak, v lepším hudební grindhouse pro otrlé. Řezník se přitom nebál experimentovat na ípíčku "Traumaplan" a přinést nový směr. "Resuerekce" bude bavit sodomagory, ale jinak je hudebně převážně plochá a bez nápadu. Větší singly jako "Čert a Mikuláš" či "Chodím s bábou" možná napoprvé pobaví, znechutí, případně obojí najednou, ale také rychle vyšumí. Přitom třeba song "Amnesia" pracuje hezky s hororovou atmosférou, "Still the same" zase nabízí zajímavou introspekci do duše rapperů. Škoda, no...


Cringe českého rapu

Ca$hanova Bulhar a jeho TIMBERLAKETRAPPED 2

"Významné songy": Praha den a noc, Madagaskár

Ca$hanova Bulhar - TIMBERLAKETRAPPED 2
Když Ca$hanova Bulhar před třemi lety vydal na Vánoce "TIMBERLAKETRAPPED", byl to svěží dárek pro všechny rapové fans. Zasněná atmosféra a r'n'b vibe skvěle hitovaly. Když udělal to samé minulý rok, přišlo totální zděšení a zaskočilo to opravdu každého, kdo má uši. Jestliže byla jednička pohodová jízda na kodeinu, dvojka je špatný crackový přestřel. Klidné beaty vystřídaly nepříjemné pouťové odrhovačky a třináct minut ve zběsilém tempu se neuvěřitelně vleče. Jako by si Ca$hanova Bulhar řekl, že to má prostě v píči, a za hodinu ve studiu splácal soundtrack na matějskou pouť s tím, že to stejně jeho fans budou rotovat na Spotify a že se to uchytí na TikToku. Kdyby to byl alespoň trochu kalkul, ale tohle... mno, nic horšího minulý rok nevyšlo, a to vydal album dokonce i Raego.


NATALKAN a její porno-rap

"Významné songy": BORN4PORN, PEE PEE (feat. Otto Ferocity)

NATALKAN - BORN4PORN
Kdo hledá bizár, který dokáže poměrně dobře pobavit a zároveň uvést puritány do rozpaků, měl by zpozorněn u porno-rapperky NATALKAN, která si také říká Paní mrdu (stejnojmenný song rok nazpět trendovat na TikToku). Minulý rok vydala album "BORN4PORN" a už podle názvu může být jasné, že nejde o seriózní záležitost. Můžeme polemizovat nad tím, zda jde o hudbu, nebo je to jen a pouze promo k profilu na OnlyFans a účtu na Pornhubu. Inu, názvy skladeb "Zas nadržená", "Big boobies", "Butt plug" či "Like a slut" jsou všeříkající. Některé texty jsou ovšem obzvlášť vtipné, kupříkladu pobaví adorace piss kinku v tracku "PEE PEE" ("Nebudu vám lhát, miluju čůrání / pochčiju ti hlavu, koule, je to populární / lidi si začínaj myslet, že jsem bipolární / já jen, kurva, miluju jeho silný chcaní"). Sem tam padnou i zábavné hlášky jako "Jsem tvůj mrdkožrout". Na pozadí nahrávky "BORN4PORN" navíc stojí kontroverzní rapper Otto Ferocity, který se snažil začátkem minulého roku zrušit podcastera Ladislava Sinaie falešnými sexuálními obviněními, což je samo o sobě bizarní a nechutné. Kdo by však neměl dost, může zkusit ještě jejich společné album "MRDOVI".


Český slavík

Český slavík jako anketa populární hudby je cringe sám o sobě. Co se týče rapu, zajímavá na těchto cenách byla pouze kauza z dob minulých, kterak pořadatelé odmítli předat sošku horrorcore rapperovi Řezníkovi (2013) a on je dissil do té doby, než ji konečně dostal (2021). Stojí ovšem za to nahlédnout do výsledků kategorie Hip hop a rap a zjistit, jak o aktuálně nejoblíbenějším hudebním žánru přemýšlejí starší ročníky. Není překvapením, že na prvních příčkách jsou ty nejhorší produkty hudebníků, kteří se ochotně podřídili rádiovým dramaturgům a vytvořili nechutné kalkuly. ATMO music na prvním místě, Marpo na třetím, Lipo na čtvrtém, Raego na pátem. Alespoň ten Calin na dvojce vyčnívá. Jak relevantní jsou však devadesátkoví Chaozz na desáté příčce? Co tam dělá DJ Roxtar? Proč tam je ten jeho příšerný Adolfeen?! Wtf, FattyPillow?!?! Je až s podivem, že tam chybí Kapitán (mrdka) Demo.


Veteráni

Yzomandias X Nik Tendo - Kruhy & Vlny

Hodnocení: 8/10
Významné songy: Standart, FREE KARLO, Kiddo Beatrix

Yzomandias & Nik Tendo - Kruhy & vlny
"Batman - Robin, Future a Drake / Yzo a Nik, most wanted, Biggie a Pac / Dennis - Rodman, Jordan - Mike / Yzo a Nik, most wanted, Huncho a Jack." Když Yzomandias a Nik Tendo z Milion+ oznámili společnou desku, bylo jasné, že to bude velká událost. Po vydání však nastal docela paradox. Silná rapová dvojka vydala silné album, které nemá žádnou chybu - "Kruhy & Vlny" přinášejí precizní zvuk, bezkonkurenční produkce, vynikající rap, vypiplaný cover a originální vizuál... Je zkrátka těžké najít jakékoliv negativum. Přesto je první poslech poměrně sterilní a mezi autory se obtížně hledá chemie. Na to, že jsou "pořád spolu", jim chybí neotřelé příběhy, takže se všechno točí kolem toho, co jsme slyšeli už xkrát - úspěch, sláva, peníze a drogy. Na druhou stranu si to oni sami uvědomují a nebojí se sebereflexe ("Přestal jsem věřit na peníze, byla to past / láska a bolest protínají prostor i čas / a jsou věci, který nespraví drogy a chlast"). "Kiddo Beatrix" jako tribute song k filmu "Kill Bill" od Tarantina skvěle šlape a má naprosto bezkonkurenční beat. Drogový "Standart" opět vzkřísil epický sample "Shook Ones, Pt. II" od Mobb Deep a neskutečně kope. Nechybí ani angažovaný hit "FREE KARLO" na podporu parťáka, kterého chytila policie za převoz drog. Yzomandias a Nik Tendo patří k top jménům české žánrové scény, tak je jasné, že jsou na ně kladeny mnohem vyšší nároky a očekávání. A jejich společné album je produkčně opravdu výborné, jen potřebuje trpělivého posluchače, protože jednotlivé skladby vykrystalizují až časem.


PIO Squad - Torzo

Hodnocení: 6/10
Významné songy: Torzo, Avantgarda Music, Down the street

PIO Squad - Torzo
Nikdo to nečekal, ale stalo se - jihlavské legendy PIO Squad se po šesti letech vrátily s novou deskou "Torzo". Bylo to poměrně překvapivé, obzvlášť proto, že ještě ani nestihla vychladnout Eurodelova sólovka "Indigo". Jižní pionýři jsou zpět, ale tentokrát jen ve dvou, jak rapuje Efko v úvodním titulním songu ("Byli jsme čtyři, pusť si záznam / J-Kid a Puta sou pryč, pápá"), který má poměrně přísné intro. Stojí za ním DJ Cut Dem, který má na svědomí produkci téměř celé nahrávky. "Torzo" na první poslech šlape, má drive a zní zábavně. Bohužel se velmi rychle oposlouchá a začne odkrývat své nedokonalosti. Je uspěchané, plné zbytečných výplní ("Největší párty namotávka", "Na zastávce") a ani nepřináší nic nového, což je po šesti letech celkem zklamání. Ale aspoň máme tu Eurodelovu sólovku, která je naopak totálně fresh a originální.


James Cole - Alien

Hodnocení: 5/10
Významné songy: Alien (feat. Dokkeytino), Kila, Ty nejsi (Doo Rag z Polska 2022)

James Cole - Alien
"Já jsem alien," deklamuje rapovej fotr James Cole v úvodu své poslední řadoky nazvané "Alien", která přišla s odvážným a ojedinělým konceptem. Premisou má být, že se James Cole ve zbrusu novém alter egu mimozemšťana, který miluje rap, vrátí vesmírným portálem na planetu Zemi. Jako mimozemšťan bloudí světem v doprovodu jemných tónů klavíru a výrazné basy a objevuje jeho zákoutí. Ústřední téma se otevře v úvodním tracku, pak následuje pár skladeb, jež se nesou v podobných produkcích, za kterými stojí mistr Risto, avšak v textech ambiciózní mimozemský motiv jaksi chybí. James Cole stále rapuje jako James Cole. Když se snaží zpívat, nedosahuje kvalit Kapitána Lásky. Mladí hosté, kteří mají narušit podivnou atmosféru alba, podávají velmi dobré výkony, avšak absolutně nezapadají do autorova konceptu, ani jeho rapu. Je to přitom škoda, ale jak Cole rapuje: "Já už chci jenom plout / nechám to jen týct..."


Trendsetteři

Sergei Barracuda - Finesa

Hodnocení: 7/10
Významné songy: Rozený vrah, Jedna noc, Svatební materiál (feat. Mishala Orth)

Sergei Barracuda - Finesa
Ostravský gangster Sergei Barracuda si na desce "Finesa" stále pohrává s auto-tunem a zdá se, že konečně našel polohu, která mu sedí a ve které zní mnohem jistěji než dřív. Na rozdíl od předchozí tvorby je na tomhle albu také mnohem intimnější, osobnější, sem tam projeví pokoru a zmíní Boha. Byť jsou některé vážné rýmy krkolomnější, je v nich cítit upřímnost, což u Sergeie není zrovna obvyklé. Neodpustí si ovšem ani pro něj typické flexení, ve kterém je zkrátka skvělý ("Tohle je můj track, ale nakládám jak host"). Tempo nahrávky je pomalejší, důraz je kladen na jemné tóny klavíru, což je koncepčně fajn. Žádný rádiový hit se zde nevede, nicméně "Svatební materiál" je i přes počáteční cringe opravdu banger - inu "budeš vždycky při mně stát, i kdyby mi přišili vraždu?"


Ca$hanova Bulhar - Dripolar

Hodnocení: 7/10
Významné songy: Lvcrimosa, Touchdown (feat. Robin Zoot), Rich (feat. Hasan)

Ca$hanova Bulhar - Dripolar
Po průměrném albu "ROMEO" z loňského roku se Ca$hanova Bulhar polepšil. I když stále jede na vlně každý rok nové album, v případě "Dripolar" je to překvapivě dobré a nepůsobí tak odfláknutě s jasným záměrem jenom vydělat keš. Vzhledem k velkému počtu hostů by se nahrávka dala považovat za nepřímého nástupce studiovky "Thug Love Sofia" z roku 2020, jejíž kouzlo stálo právě na velkých jménech a silných featech. "Dripolar" funguje bez ohledu na hosty, má energii a spád. Ca$hanova Bulhar tradičně jede nonstop flex a bezbřehý hédonismus, u kterého se nemusí přemýšlet, nicméně sem tam naloží přísné politické statementy ("Putin je buzerant, bodnul bych ho tuze rád / kdyby ten zmrd chcípnul, otevřu tuzemák"). Jen by to teda mohl zkoušet častěji...


Blako - Bloom

Hodnocení: 6/10
Významné songy: Podej mi to (feat. Shimmi, Frayer Flexking), Nelituji (feat. Calin), Freestyle (feat. Hasan)

Blako - Bloom
Blako, oblíbený rapper tvého oblíbeného rappera, se po minulé řadovce "Roaming" poučil a vydal kratší dílo "Bloom". Stále to ovšem není úplně ono. Když je Blako u někoho na featu, dokáže naložit skvělou sloku a rozbít celý track. Utáhnout celou desku se mu ale příliš nedaří. Jeho mumble flow je sice stále neodolatelné a na české scéně unikátní, nicméně nestačí k tomu, abyste mu odpustili relativně sterilní a generické trapové beaty, kvůli kterým se výsledek utápí v monotónnosti. K občasnému zpestření alespoň dopomůžou hosté, kterých je požehnaně, namátkou Calin, Sensey, Frayer Flexking, Milion+ skvadra (obzvlášť skladba "Freestyle" s Hasanem má skvělý beat a vibe).


Fresh sound

Hasan - Album, co mi změnilo život

Hodnocení: 8/10
Významné songy: Nejlepší stav, Fine, Gin (feat. Nik Tendo)

Hasan - Album, co mi změnilo život
Český rapový kolos Milion+ je hudebně poměrně pestrý. Nejvíc z něj vyčnívá alternativní Hasan, jenž svým introspektivním cloudrapem cílí na poměrně specifickou část trhu. Na své poslední ambiciózně pojmenované nahrávce "Album, co mi změnilo život" navazuje na předchozí tvorbu a snaží se rozbít zeď, kterou kolem sebe dlouhé roky budoval. Víc rapuje, vypráví srozumitelnější příběhy, zkrátka se snaží být pro posluchače přístupnějším. Přesto se nepřetvařuje, drží si svůj rukopis a sem tam přeskočí do jiných dimenzí, protože zkrátka může. Kupříkladu tříminutové "Halucinace" jsou krásným příkladem toho, jak si Hasan pohrává s náladou posluchače. Prostřednictvím kosmických beatů buduje skvělou psychedelickou atmosféru, která se line celým počinem. Stále platí, že si Hasana nejlépe vychutnáme pod vlivem různých psychedelických substancí ("Music, co má účinky jak THC - LSD - extáze - ketamin / dáš si to jednou a potom chceš znova a znova"), ale někdy k tomu stačí jen sám život ("Sjetej, sjetej životem, nejlepší stav / plavu skrz oceán, nehledám přístav"). O tom, zda sutorovi zrovna tohle album změnilo život, můžeme polemizovat, nicméně jedno se mu musí nechat - opět se mu podařilo stvořit originální dílo s jedinečnou atmosférou.


Shaka CG - Dobrý časy comin soon

Hodnocení: 7/10
Významné songy: No a co, Dobrý časy comin soon, Křišťálová noc (feat. Poyeeblo CG, Nikkiboi CG, Vercetti CG, Mek CG, Gappy CG, Forest Blunt CG)

Shaka CG - Dobrý časy coming soon
Shaka CG z ústeckého Central Gangu vydal sólovou nahrávku "Dobrý časy comin soon", které má podobný vibe jako Logicův "Czech Made Man" z roku 2012. Album sice trochu zapadlo, ale přitom je fresh, vymyká se současným trendům a razí svou vlastní cestu ("Tak jsem svůj, i když ne trendy, no a co (no a co)"). Dvanáct pestrých tracků přináší různé polohy a originální nápady, kupříkladu titulní singl "No a co" překvapí neobvyklou mezihrou. Seznam hostů je bohatý, vedle ústeckých rapperů tady zahostovala také velká jména jako James Cole, Frayer Flexking nebo Totally Nothin. V Shakovi nepochybně dřímá značný potenciál a bude stát za to sledovat jeho další tvorbu. Našlápnuto má slušně.


Pain & Magenta - Vibes

Hodnocení: 6/10
Významné songy: Život 2, Blessed, Lítat (feat. Sofian Medjmejdj)

Pain & Magenta - Vibes
Pražský rapper Pain se po zdařilém debutu "Ksicht" z roku 2020 spojil s producentem Magentou, který se pohybuje spíš na elektronické klubové scéně, ale má přesah do rapu a také stojí za dosud největším hitem od Smacka "Další rok", ve kterém se postaral o vynikající drum'n'bassový podmaz. Společnými silami natočili svěží kolekci "Vibes", která je na poměry českého rapu poměrně neobvyklá. Pain se drží svého pozitivního frackovství, vkládá do něj syrovou grime flow a celé to drží Magentova taneční produkce, která kope od začátku do konce. Společně to pěkně vibuje a poslech příjemně utíká, avšak na druhou stranu to celé začne velmi brzo nudit svou jednotvárností a neškodila by větší hudební pestrost.


Real shit

DBKL a MNDT - PROTOTYP

Hodnocení: 8/10
Významné songy: Nejsem OK, Pávi (feat. Stříbrný Rafael), Sihill (feat. Tomáš Motal)

DBKL a MNDL - PROTOTYP
Pražští rappeři DBKL (Řemdih a Benzín) se spojili s producentským duem MDNT (U//I a Ododdnt) a vydali syrovou nahrávku "PROTOTYP". Špinavý rap perfektně zapadá do hutných beatů. Z desky je cítit UK sound, grime, občas drill, ale hlavně totální nasazení a poctivá práce. Rappeři střílejí přísné rýmy plné referencí na českou žánrovou scénu. Také potěší netradiční hosté - kromě humoristického Stříbrného Rafaera v tracku "Pávi" s odkazem na legendární video "páv píčo" se v songu "Sihill" objeví Tomáš Motal z dark-elektro-darkwave kapely Schwarzprior a rapuje zde o Sapkowského "Zaklínači". Hodinová stopáž je možná trochu přepálená, ale jako underground rap pro fanoušky striktního žánru je to vlastně ideální porce.


Michajlov - LA HAINE

Hodnocení: 8/10
Významné songy: Dej bacha, Čokli (feat. Jaroslav Oláh), La Haine

Michajlov - LA HAINE
Jak je u brněnského rappera Michajlova zvykem, na své poslední studiovce "LA HAINE" opět přináší striktnost a syrovost a úspěšně navazuje na své povedené album "Limit" z roku 2020. Opět přednáší autentické výpovědi ze svého života, poukazuje na společenské nepoměry a také mnohem otevřeněji mluví o svém pobytu ve vězení ("Q5SYJ5"), což je silné téma, které podporuje jeho autenticitu. S patřičným cynismem komentuje různá životní východiska, která mají kořeny již v útlém dětství ("La Haine"), a když už popisuje svou cestu ze dna na vrchol, zůstává před posluchači pokorný ("Nikdo nám nedal, tak si berem sami / ... / jebat kriminál, jsme se postarali"). Michajlov má zkrátka pozoruhodný životní příběh, který na "LA HAINE" velmi zdatně přetváří do silných tracků, které jen tak neomrzí.


Anki - No More Drama

Hodnocení: 7/10
Významné songy: Love (feat. L. Mayhem), Sadboy Friday (feat. Mura), Asian Dream

Anki - No More Drama
Miláček podcastového Rapspotu Anki vydal svižnou dvacetiminutovou jednohubku "No More Drama". Na pouhých osmi skladbách se mu daří zachytit své životní zkušenosti, které získal jako mladý Vietnamec pracující ve večerce v západních Čechách ("Z tržnice do večerky / každej večer počítám svý výdělky"). Nezdráhá se rapovat o tom, že je v pořádku být "někdy sad" a že je občas lepší být "radši doma sám, než jít na večírek". Kromě syrových výpovědí v temných trapových beatech však dokáže najít i pozitivitu - třeba současný život v Praze ("Ze Sudet na Vinohrady, more / žádný ghetto, jenom krásný lidi, more / v noci na Korunní vožralej na kole / byl jsem dlouho broke, teď mám aspoň love"). Ankiho deska se velmi dobře poslouchá, byť by mohla být o něco delší.


Underground

Frank Flames - Ready 2 Dive

Hodnocení: 8/10
Významné songy: Goner (feat. Hugo Toxxx), Nutkání (feat. Patrik Love ICY L), Ahoj Čau (feat. Smack), Dave Chappelle

Frank Flames - Ready 2 Dive
Frank Flames byl dlouhou dobu známý jako producent z pražského labelu Hypno 808, do jehož beatů rapovala ty největší česká jména jako Hugo Toxxx, James Cole či Smack. Loni nečekaně vydal vlastní debut "Ready 2 Dive" (a následně ještě ípíčko "Lift Off"), kde se kromě produkce objevil i za mikrofonem. A nutno dodat, že to nezní vůbec špatně. Frank Flames pálí přísné bars do vesmírných beatů a úplně si to užívá ("Když jsem in the zone, chytám ten správnej vibe / hituju ten limit, stáhnu threshold down"). Pro fajnšmekry a hudební kritiky je to ideální dílo, protože je v něm slyšet čirá radost z tvorby.


Rohony & mdmx - ARPAR

Hodnocení: 7/10
Významné songy: Bonaparte, Neber si na sebe triko, Rossignol

Rohony & mdmx - ARPAR
"Chci do ruky prachy, překročil jsem to jak Bonaparte," rapuje Rohony, kterého jsme zařadili mezi rapové objevy roku 2020, na své loňské desce "ARPAR". Třebíčský rapper spojil síly se znojemským producentem, který si říká mdmx, a společně vydali přísnou nahrávku, která nemá obdoby. Rohony se sice začíná opakovat (kolikrát ještě bude rapovat o své bundě?), ale stále je zábavné poslouchat jeho nasrané frázování a všemožnou symboliku v textech. Zato mdmx odvedl pořádný kus práce a postaral se o perfektně okázalé beaty, jež svou temnotou navozují poměrně stísněnou atmosféru. Podařilo se mu hlavně vytvořit kompaktní zvuk, který totálně sedí k Rohonymu a díky kterému celá nahrávka "ARPAR" drží při sobě.


Posse - Neser posse

Hodnocení: 7/10
Významné songy: AAAA, Kill Bill, KO HÁK

Posse - Neser posse
Pražská klika Churaq Clique (Churaq Cyril a Churaq Sputnik) a Naume, Hoftyk a Tefflon se spojili a společně vydali nabitý tape "Neser posse". Jedná se o zábavnou desku plnou humorů, vulgarismů a nasranosti. Šlape to do začátku do konce, je to agresivní, kontroverzní a plné energie. Sputnik je ve vynikající formě, se svým flow a absurdními texty na albu kraluje ("Mý nudle s mákem jsou míchaný ptákem"). Cyril mu zdatně sekunduje, ale i ostatní členové POSSE gangu nakládají a střílí vtipné bars do tvrdých beatů. "Neser posse" je bez debat nejzábavnější žánrový počin roku 2022.


Speciální releasy

Yzomandias - J. EDEN E-G3N (mixed by NobodyListen)

Hodnocení: 9/10
Významné songy: karanténa (feat. Karlo, Nik Tendo, Koky, Jickson, Kamil Hoffmann & Hasan), TUŠ (feat. PTK), KOLESO

Yzomandias - J. EDEN E-GEN
Yzomadias si pamatuje doby, kdy se dělaly pořádné mixtapey, a tak se rozhodl probudit ve fanoušcích nostalgii a vzal to z gruntu. Na to, jak byl jeho předchozí mixtape "J. Eden Dva" z roku 2019 spíš sezónní záležitostí, je "J. EDEN E-GEN" mnohem ambicióznějším počinem (jak dokládáme v samostatné recenzi od Petra Foltyse). Yzomandias a DJ NobodyListen společně uvařili 79 minut dlouhý mix 39 skladeb, který funguje skvěle a při poslechu dokáže vytvořit atmosféru klubového večírku. O level dál je ještě speciální #freekarlo edition, která má 105 minut a obsahuje neuvěřitelných 53 songů.


Smack - Chimera Nekonečno

Hodnocení: 8/10
Významné songy: Jungle Boy, Další rok remix (feat. White Russian), V pytli remix (feat. Ariez Baby)

Smack – Chimera Nekonečno
Strašnický rapper Smack získal za poslední release "Chimera Pt. 3: Snake" Anděla. Trilogii "Chimera" sice uzavřel, to mu však nebránilo v tom, aby vydal speciální kompilaci "Chimera Nekonečno". Ta je rozdělená na dvě části. První obsahuje výběr těch nejlepších tracků ze všech "Chimer" ("Lion", "Goat" a "Snake") plus pár nových skladeb. Druhá část obsahuje remixy všeho druhu - nejenom jiné instrumentálky, ale také exkluzivní hostovačky a nové bars. Kupříkladu singl "V pytli" okořenila britská rapperka Ariez Baby, Smackův poslední hit "Další rok" získal nový politický text vyjadřující se k společenským událostem posledních let kolem novodobých válek. Aby toho nebylo málo, limitovaná edice získala exkluzivní 3D design, který udělá radost nejednomu sběrateli.


Opia - Velkej průser

Hodnocení: 6/10
Významné songy: Babyface (feat. Hellwana), Zažívací potíže (feat. MC Gey), Brno feat. Brno All Star Team (Adrian, Michajlov, Robin Tent, Maniak, Tafrob, Mayo, Daniel Vardan, MC Gey, Morelo, Rodny, Pasr, Scissál, 2Jay, Drone, Dup X, Apoka)

Opia - Velkej průser
Brněnská producentská ikona DJ Opia loni vydala producentskou nahrávku "Velkej průser". Průser je styčným bodem všech tracků, které společně utvářejí konceptuální dílo. Opia má obecně chuť dělat tematická alba, stačí vzpomenou na jeho předchozí "Jízdní neřád", kde mu brněnští interpreti rapovali do tracků nazvaných podle názvů tramvajových zastávek. Na aktuálním počinu se každý rapper s tématem průseru vypořádal po svém, někdo dobře, někdo hůř, někdo vtipně, někdo vážně, ale ve výsledku se o žádnej velkej průser rozhodně nejedná. Příjemně překvapila Hellwana, Michajlov dal svou klasiku, MC Gey pobavil a namotivoval. Celé album pak završuje epos "Brno", ve kterém se potkají snad všichni rappeři z jihomoravské metropole, a to i takové legendy jako Naše věc.


Slovenský tip

Luisa - Sad & Savage

Hodnocení: 9/10
Významné songy: Konfetti (feat. Yzomandias), Jennifer (feat. Stein27), Sad & Savage

Luisa - Sad & Savage
Žen je v rapu stále málo, i když se to zlepšuje. My máme na kupříkladu Arletu, která dělá skvělou hudbu, ale stále se drží ve své škatulce. Nebo je tu Annet X, která ovšem kolem rapu spíš jen krouží. Zato slovenská rapperka Luisa do toho šla naplno a vydala desku světového formátu. Kdo si pamatuje temnou atmosféru trapových beatů a zastřený projev z minialba "Virgo" z roku 2020, bude možná mírně překvapený. Luisa na "Sad & Savage" přináší svěží moderní zvuk, chytlavé beaty a návykové hooky ("Môj BF stojí nadomnou a svieti na mňa bleskom / baví sa so mnou úplne ako s deckom" byl jeden čas TikTok trendem). Výsledek je syrovější ("BDE", "SIMP"), tanečnější ("Koridor", "Sticky") a popovější (obzvlášť "Jennifer", ale také titulní singl "Sad & Savage" se nesmírně povedl), přitom působí uceleně a profesionálně. Snad Luisa zůstane savage, i když rapuje o opaku ("Pamätám vtedy keď som bola savage / jediné, čo som teraz je len sad bitch"), protože by mohla být skvělou inspirací pro další ženské rapperky.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY