Nové desky 3/2023 - od Måneskin přes Katatonii po Mirai

25.01.2023 14:30 - Tomáš Parkan a Tomáš Rozkovec | foto: Tommaso Ottomano / Sony Music

Největšími hvězdami třetího letošního vydání hudebních novinek jsou bezesporu italští Måneskin. Doplní je metalová Katatonia, tuzemští Mirai se živákem, Angličanka Låpsley, country-rockový Hardy, synthpopoví Ladytron, bluesman John Cale, rockoví New Found Glory, progrockeři Guided By Voices nebo tvrďáci Ten a Riverside.
V pátek 20. ledna vyšly tyto nové tituly:

Måneskin - Rush!
žánr: glam rock / pop rock / hard rock

Måneskin - Rush!
Italští Måneskin se velmi rychle vymanili ze škatulky těch eurovizních vítězů, kteří zapadnou, případně si je lidi pamatují pouze díky jejich image a ještě v Evropě. Kvartet z Říma se totiž rychle prosadil i za oceánem a letos si dokonce vysloužil i nominaci na Grammy v kategorii nováček roku. Nyní přilévá olej do ohně svým třetím albem "Rush!", které si v osmi různých verzích můžete koupit v našem shopu. To už je převážně v angličtině a rozhodně se nedá říct, že by muzikanti trpěli nedostatkem materiálu. Fanoušky potěší hned sedmnáct písniček včetně singlů "Supermodel" nebo "Gossip", v němž je doplnil Tom Morello. Vedle členů formace se na natáčení podílely i takové hvězdy jako Max Martin, Sava Kotecha, Madison Love, Sarah Hudson, Jason Evigan a také producenti jako Captain Cuts, Sly, Rami, Mattman & Robin, LostBoy a pochopitelně jejich věrný souputník Fabrizio Ferraguzzo. Že se dá očekávat další růst popularity Måneskin, si ověříte na jejich YouTube.


We Are Scientists - Lobes
žánr: indie rock

We Are Scientists - Lobes
Americké duo natáčelo svou osmou řadovku pouze něco málo přes rok. Nástupce alba "Huffy" pojmenovali "Lobes". Fanouškům nachystali celkem deset songů, v nichž se stylově mírně posunuli. Ačkoli používali klávesové nástroje již v minulosti, tentokrát celou desku postavili na synth popu osmdesátých let, k tomu pánové Chris Cain a Keith Murray sem tam přihodili ještě prvky disca. Některé první reakce výsledek přirovnávají dokonce ke klasickým singlům New Order. Jestli mají pravdu, zjišťujte na YouTube.


Katatonia - Sky Void Of Stars
žánr: doom metal

Katatonia - Sky Void Of Stars
Mistři melancholického metalu Katatonia uvádějí desku "Sky Void Of Stars". Nahrávka, kterou v několika verzích pořídíte v našem shopu, má pořadové číslo dvanáct a obsahuje jedenáct skladeb, za kterými stojí hlavně zpěvák Jonas Renske. Sami muzikanti ke svému čerstvému dílu prozradili: "Na naší novince se vydáváme na dynamickou cestu, plnou temných scén. Beze Slunce nebo hvězd, jen samý krutý déšť." Přesvědčte se sami a poslechněte si nové písně na YouTube kapely. Co na ně říkáte?


Mirai - Live O2 Arena
žánr: pop

Mirai - Live O2 Arena
Minulý rok v září si Mirai podmanili pražskou O2 arenu koncertem, na němž představili album "Maneki Neko" a především zde zahráli veškeré své hity. Celkem tam zaznělo na dvacet písniček, v několika z nich se k nim připojili Paulie Garand, Ben Cristovao nebo Ewa Farna. Kapela si pochopitelně nechala večer zaznamenat, a to jak zvukově, tak obrazově. Videozáznam před pár týdny uvedla ve svém programu Česká televize a mírně sestříhaná zvuková verze čítající šestnáct položek vychází nyní na albu "Live O2 Arena". Jaká byla v O2 atmosféra, zjistíte jejich YouTube.


Riverside - ID.entity
žánr: progresivní rock

Riverside - ID.entity
Dlouho očekávané album polské formace Riverside je tady! Novinka pyšnící se titulem "ID.entity" je nástupcem nahrávky "Wasteland" a potěšila posluchače natolik, že se hned vyhoupla do předních hitparádových příček. Obsahuje sedm kousků, ve dvoualbové limitované edici o dva víc. Produkci obstaral sám Mariusz Duda a nahrávání a mix probíhaly ve dvou různých studiích. Fanoušci se mohou těšit na charakteristický zvuk kapely s daleko dynamičtějším feelingem. Přesvědčte se sami a poslechněte si ukázky na YouTube.


John Cale - Mercy
žánr: art pop /experimentální rock

John Cale - Mercy
Britský legendární muzikant, spoluzakladatel The Velvet Underground a producent newyorského undergroundu John Cale se vrací do svých známých vod, kde vytvořil další originální materiál po více než deseti letech. Ačkoli velšský písničkář oslavil loni v březnu osmdesáté narozeniny, nejeví žádné známky toho, že by zaostával za dobou. Ve skutečnosti je "Mercy" pohlcující nahrávka. Byť odkazuje na slavnou minulost či Bowieho, překračuje čas v procesu. Najdete zde spolupráci s nápaditými hudebníky včetně avant-taneční producentky actress, stylových spřízněnců Fat White Family či expanzivní vize folkové zpěvačky a skladatelky Weyes Blood. Streamem již kolují singly "Story of Blood" či "Noise of You". Ty a další ukázky najdete na YouTube.


New Found Glory - Make The Most Of It
žánr: rock

New Found Glory - Make The Most Of It
Americká rocková hudební skupina, která vznikla v roce 1997, vydala akustické album s názvem "Make The Most Of It". Kolekce obsahuje sedm nových skladeb napsaných poté, co u kytaristy Chada Gilberta byl diagnostikován vzácný druh rakoviny. Tyto songy doplňuje dalších sedm živých akustických verzí dříve vydaných skladeb. Část výtěžku z prodeje desky bude věnována The Pheo Para Alliance, neziskové organizaci, která pomáhá pacientům s rakovinou a jejich rodinám a pracuje na pokroku ve výzkumu léčby a léčby feochromocytomu a paragangliomu. Mix Marka Trombino (Blink-182, Jimmy Eat World) jen koření úvahy o tom, co to znamená truchlit, žít a přistupovat ke každému dni s uznáním a pocitem naplnění. Poslouchat můžete na YouTube.


Tip týdne

Låpsley - Cautionary Tales Of Youth
žánr: art pop / electronica / ambient

Låpsley - Cautionary Tales Of Youth
Anglická zpěvačka a hudebnice Låpsley vydala před třemi roky album "Through Water", které rozhodně nebodovalo tak úspěšně jako debut z roku 2016 "Long Way Home". Bude tedy s napětím sledovat, jak se bude dařit jejímu třetími počinu "Cautionary Tales Of Youth", pro nějž nachystala celkem dvanáct písniček. Jejich producentem je tentokrát Joseph Brown, známý například ze spolupráce s Nothing But Thieves nebo Havoc J. Jak dopadla jejich spolupráce, zjistíte na bandcampu této muzikantky.


Twilight Force - At The Heart Of Wintervale
žánr: power metal / fantasy metal

Twilight Force - At The Heart Of Wintervale
Švédští metaloví dobrodruzi Twilight Force věnovali nové desce posledních několik let. Výsledkem jejich pilné práce je "At The Heart Of Wintervale" - kolekce, která přináší milovníkům fantasy metalu osm hudebních epických příběhů. Přebal nahrávky, kterou na CD i vinylu koupíte i v našem shopu, ztvárnil Kerem Beyit a odkazuje na titulní skladbu alba, která vypráví legendu o osvobození draka. Kapela natočila i klip, který najdete na YouTube kanálu vydavatelství Nuclear Blast. Nezapomeňte nám napsat, jak se vám líbí, do komentářů pod článkem!


Ladytron - Time's Arrow
žánr: synth pop / synth wave

Ladytron - Time's Arrow
Angličtí Ladytron potřebovali na své sedmé studiové album o polovinu méně času než na eponymního předchůdce, i tak jim ale příprava kolekce "Time's Arrow" zabrala celkem čtyři roky. Pro svoji letošní novinku nachystali ve své vlastní produkci celkem deset kousků, a jak zjistíte na jejich bandcampu, do svého synth popu tentokrát přimixovali i synthwave a electrop.


Guided By Voices - La La Land
žánr: indie rock

Guided By Voices - La La Land
Je to jen pár měsíců, co americká indierocková kapela Guided By Voices vydala album rarit z devadesátek s názvem "Scalping the Guru". Nyní se hlásí znovu o slovo s následovníkem. Šestačtyřicátá studiovka dostala název "La La Land" a dle slov frontmana Roberta Pollarda má být doprovodným kouskem k červencovému "Tremblers and Goggles Of Rank". Měla by následovat cesty stylové rozmanitosti a další dobrodružné experimenty. A po prvních posleších se zdá, že tvorba skupiny zůstává nevyčerpatelná a album patří k jejím nejlepším počinům pozdní kariéry. Nakonec to vše můžete posoudit sami na jejím YouTube.


Lukas Graham - 4 (The Pink Album)
žánr: pop

Lukas Graham - 4 (The Pink Album)
Dánská popová formace s Lukasem Forchhammerem v čele nadále pojmenovává své studiovky podle barev. Po oranžové, modré a fialové je tu růžová čtyřka. Na obalu se opět usadila ta samá nahá žena, dovnitř Lukas Graham vložili jedenáct písniček. Na jejich produkci se podílel například Ryan Tedder, Gitty, Phil Cook, Rissi, Markus Artved, Red Triangle nebo Noah Conrad. Přímo za mikrofonem se v roli hostů vystřídali Khalid, G-Eazy a Mickey Guyton. Vše podstatné muzikanti zavěsili na svůj YouTube.


Ten - Something Wicked This Way Comes
žánr: melodický hard rock

Ten - Something Wicked This Way Comes
Britští hardrockeři Ten využili výpadku během celosvětové pandemie k práci ne na jednom, ale hned dvou nových albech. První, "Here Be Monsters", vyšlo loni 18. února, nyní jej následuje "Something Wicked This Way Comes". Patnáctou řadovku produkoval zpěvák a kapelník v jedné osobě Gary Hughes a mix a mastering obstaral Dennis Ward. Ač měl být Ten původně pouze projekt jednoho muže, nakonec přerostl v kapelový duch a ten se opět vrací. Po úspěchu nedávné řady desek od "Albion" po "Illuminati" se ke zpěvákovi opět připojili kytaristé Dann Rosingana a Steve Grocott spolu s baskytaristou Stevem McKennou, klávesovým maestrem Darrelem Treece-Birchem a bubeníkem Markusem Kullmanem. Ukázky z novinky můžete nasávat na YouTube.


Hardy - The Mockingbird & The Crow
žánr: country rock / country pop

Hardy - The Mockingbird & The Crow
Americký countryový zpěvák Michael Wilson Hardy, který v uměleckém světě používá pouze svoje příjmení, si rok po předloňském debutu "A Rock" střihnul svůj druhý mixtape. Na něm spolupracoval s interprety jako Brantley Gilbert, Toby Keith, Dierks Bentley, Breland, Rhett Atkins nebo Jake Owen. A nyní vydává svoji druhou řadovku "The Mockingbird & The Crow". Fanouškům jeho mixu country, popu a rocku se dostane hned sedmnáct songů a ani v nich nechybí několik hostů. Za mikrofon si s Hardym stoupli Jeremy Mckinnon, Morgan Wallen a Lainey Wilson. Zda spolu vylepší muzikantovo předloňské čtvrté místo v countryovém žebříčku, tipujte na jeho YouTube profilu.


V krátkosti

  • The Bad Ends - The Power And The Glory
    Kapela zkušených hudebníků z amerických Atén, ve které hrají Bill Berry (R.E.M.), Mike Mantione (Five Eight), Christian Lopez (Curley Maple), Geoff Melkonian (Josh Joplin Group) a místní majitel kytarového obchodu Dave Domizi, vydává svůj debut. (YouTube)

  • Laura Cox - Head Above Water
    Kdo má rád blues rock, jistě si nenechá ujít třetí desku anglicko-francouzské hudebnice, která zaujala posluchače na řadě evropských festivalů. Zvlášť když nahrávku produkoval Ted Jensen, který má na svědomí alba jako "Hotel California" od Eagles, "American Idiot" od Green Day nebo "Come Away With Me" od Norah Jones. (YouTube)

  • Dave Rowntree - Radio Songs
    Bubeník anglických Blur se rozhodl natočit sólovou desku. Výsledkem je deset skladeb, v nichž míchá alternativu, ambient a elektroniku. (bandcamp)

  • Mac DeMarco - Five Easy Hot Dogs
    Kanadský hudebník, míchající styly jako psychedelický pop, indie pop, rock a jangle pop, své nové dílo natočil během putování z Los Angeles do New Yorku. (bandcamp)

  • The C.I.A. - Surgery Channel
    Post-punkový projekt, v němž se sešli Denée, Ty Segall a Emmett Kelly, konečně navazuje na svůj debut druhou řadovkou s dvanáctkou nových songů. (bandcamp)

  • Ryuichi Sakamoto - 12
    Japonský skladatel a držitel Oscara i Grammy za hudbu k filmu "Poslední císař" nyní představuje dvanáct skladeb na pomezí současné vážné hudby a minimalismu. (YouTube)

  • DJ Hanzel - Anti Everything
    Americký DJ a producent elektronické muziky Dillon Francis v poměrně rychlém sledu navazuje na svůj loňský počin osmičkou nových kusů. (YouTube)

  • Brainiac - Predator Nominate (EP)
    Devět skladeb, jejichž celková stopáž nepřesahuje patnáct minut, nabízí americká mathrocková formace, která se dala dohromady již potřetí po krátké pauze. (bandcamp)

  • Rhys Lewis - Corner Of The Sky
    Britský hudebník pohybující se na hraně neo soulu, popu, blues a folku navazuje na tři roky starý debut třinácti novinkami. (YouTube)

  • The Murder Capital - Gigi’s Recovery
    Druhá nahrávka irské post-punkové skupiny. (YouTube)

  • Oddisee - To What End
    Americký producent a rapper se vrací po poměrně dlouhých šesti letech. Doprovodili ho i Bilal, C.S.Armstrong, Freeway, Phonte nebo Noochie. (bandcamp).

  • Biig Piig - Bubblegum
    Irská neosoulová hudebnice a její debutové minilalbum. (YouTube)

  • Atrocity - Okkult III (Mediabook)
    Finální část trilogie německé deathmetalové sebranky. (YouTube)

  • Issa - Lights Of Japan
    Norská královna melodického rocku je zpět se svým sedmým studiovým albem. (YouTube)

  • Imperium Dekadenz - Into Sorrow Everomore
    Osmá studiovka německé blackmetalové bandy. (YouTube)

  • July Talk - Remember Never Before
    Torontská skupina představuje explozivní desku inspirovanou pandemií. (YouTube)


    Dále vychází

    Abracadabra - Shapes & Colors 
    Beauty Pill - Blue Period
    Big City - Sunwind Sails
    Celestial Wizard - Winds Of The Cosmos
    Cloud Nothing - Attack On Memory (10th Anniversary Edition)
    Ella Fitzgerald - Live At Montreux 1969
    Falling Forward - Let These Days Pass: The Complete Anthology 1991-1995
    Flora - Our Generation (Another Time)
    Fran - Leaving
    Glyders - Maria’s Hunt
    Half Life - Like A Jungle
    J.T. IV - The Future
    Jadu Heart - Derealised
    John Carpenter, Cody Carpenter, And Daniel Davies - Halloween Ends (soundtrack)
    Kali Malone - Does Spring Hide Its Joy
    Různí - Pop Rock Line 1966-1973 (Supraphon)
    Seether - Disclaimer / Deluxe
    Siv Jakobsen - Gardening
    Skatalites - Essential Artist Collection
    Spice World - There’s No 'I' In Spice World
    Thin Lizzy - Life - Live

    Vychází na vinylu:
    Abracadabra - Shapes & Colors 
    Arrested Development - 3 Years, 5 Months And 2 Days In The Life Of...
    Art Blakey & Jazz Messengers - Hard Drive / Remastered
    Atrocity - Okkult III (Mediabook)
    Atrocity - Okkult III
    Beauty Pill - Blue Period
    Big City - Sunwind Sails
    Blue Oyster Cult - Tyranny And Mutation / 50th Anniversary
    Bobby Hutcherson - San Francisco
    Bryan Adams - Classic
    Dave Rowntree - Radio Songs
    Defiance - Product Of Society / Limited
    Ella Fitzgerald - Live At Montreux 1969
    Ethiopians - Woman Capture Man / Limited
    Flora - Our Generation (Another Time)
    Fran - Leaving
    Gala - Come Into My Life / 25th Anniversary
    Grant Green - Green Is Beautiful
    Guided By Voices - La La Land
    Heatwave - Too Hot To Handle / Expanded Edition
    Imperium Dekadenz - Into Sorrow Everomore
    J.T. IV - The Future
    Jerry Lee Lewis - Young Blood / Limited
    John Cale - Mercy
    Kali Malone - Does Spring Hide Its Joy
    Katatonia - Sky Void Of Stars
    Kyuss - Muchas Gracias: The Best Of Kyuss
    Ladytron - Time's Arrow
    Laura Cox - Head Above Water
    Mac Demarco - Five Easy Hot Dogs [Digital Release]
    Måneskin - Rush!
    Matt Maeson - Never Had To Leave
    Maytals - Essential Artist Collection
    Ministry - Houses Of The Mole
    Motörhead - Sacrifice
    Nate Dogg - Music And Me / Limited
    New Found Glory - Make The Most Of It
    Rhys Lewis - Corner Of The Sky
    Riverside - ID.entity
    Robben Ford - Inside Story / Limited
    Seether - Disclaimer / Deluxe
    Shamir - Hope
    Siv Jakobsen - Gardening
    Skatalites - Essential Artist Collection
    Skyy - Skyy Line
    Spice World - There’s No 'I' In Spice World
    The Bad Ends - The Power And The Glory
    Tom Grant - Mystified
    Twilight Force - At The Heart Of Wintervale
    Uriah Heep - Return To Fantasy
    Vašo Patejdl - Dvaja: Fontana Pre Zuzanu 1 / Remastered
    We Are Scientists - Lobes

    EP:
    Brainiac - Predator Nominate
    The Moss - Insomnia

    Reedice:
    Arrested Development - 3 Years, 5 Months And 2 Days In The Life Of...
    Bad Brains - The Youth Are Getting Restless
    Motörhead - Overnight Sensation
    Motörhead - Sacrifice
    Vašo Patejdl - Dvaja: Fontana Pre Zuzanu 1 / Remastered
    Wilco - Cruel Country


  • DOPORUČENÉ ČLÁNKY

    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY