Colours of Ostrava rozezpívají Niall Horan a Jacob Collier

20.12.2022 14:38 - Tisková zpráva | foto: facebook Jacoba Colliera

Festival Colours of Ostrava potvrzuje na příští ročník další dvě velká jména současné světové hudební scény - mladé zpěváky Nialla Horana a Jacoba Colliera. Devětadvacetiletý Ir Niall Horan, bývalý člen slavné chlapecké skupiny One Direction, dobývá vrcholky hitparád milostnými baladami na pomezí popu, folk a rocku. O rok mladší Brit Jacob Collier získal za své nahrávky již pět Grammy a jedenáct nominací. Virtuózní zpěvák a multiinstrumentalista je proslulý svojí schopností sborově rozezpívat při koncertech tisícové davy, oslňuje všestranností a geniálním aranžováním napříč žánry. Zároveň se festival Colours of Ostrava dostal mezi deset nejlepších evropských festivalů v kategorii Best Major Festival v prestižní anketě European Festival Awards. Vítěz bude vyhlášen příští rok 18. ledna na slavnostním večeru v rámci festivalu Eurosonic v holandském Groningenu.

"Máme velkou radost z obou jmen - mladí zpěváci, kteří dokáží doslova uhranout své fanoušky. Zároveň potvrzují obrovskou žánrovou pestrost našeho festivalu, který nabídne koncerty jak pro davy fanynek, tak i náročné publikum," vysvětluje ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Niall Horan na vyprodaných světových turné, kdy mu jsou i ty největší stadióny malé, hypnotizuje tisícové davy fanoušků chytlavou, pozitivně naladěnou melodickou hudbou. I když druhé album "Heartbreak Weather" má být jeho deníkem rozchodu s přítelkyní, dá se na něho i tančit, protože prý i óda na ztracenou lásku nemusí být podle Nialla nutně smutná. Přes závratnou kariéru začínající kdysi v soutěži X Factor a k nebi prudce stoupající s One Direction má oblíbenec Eltona Johna pověst sympaťáka a jako své hlavní vlivy uvádí Fleetwood Mac a The Eagles.

Jacob Collier se stal jediným britským interpretem, který cenu Grammy získal za každé ze svých čtyř alb. Ohromuje tím, jak si bez námahy poradí i s nejsložitější hudbou. Té své říká great big mixture a z popu v ní zlehka přeskakuje k jazzu, soulu, klasice, hip hopu, funky, EDM a vlastně k čemukoliv, co ho napadne. "Pravidla neexistují. Až na jedno, a tím je vaše intuice, které byste se měli držet, protože když jí zůstanete věrní, užijete si nejvíc zábavy," tvrdí Collier schopný bravurně rozeznít snad jakýkoliv nástroj, i když nejraději má klavír s klávesami. Spolupracoval s největšími světovými hvězdami, včetně Pharrella Williamse, Coldplay nebo Stormzyho. Chválí ho Herbie Hancock, filmový skladatel Hans Zimmer a za mentora má legendárního Quincyho Jonese.

K dalším dosud potvrzeným jménům na Colours of Ostrava 2023 patří OneRepublic (USA), Macklemore (USA), Gilberto Gil (Brazílie), Sleaford Mods (Velká Británie), Tom Grennan (Velká Británie), Lubomyr Melnyk (Kanada / Ukrajina), The Comet is Coming (Velká Británie), Hania Rani (Polsko), Son Rompe Pera (Mexiko), LaBrassBanda (Německo), The Longest Johns (Velká Británie), Luke Howard (Austrálie), Garden City Movement (Izrael), Imed Alibi & Khalil EPI (Tunisko) a Lala Tamar (Izrael).

Celkově festival Colours of Ostrava nabídne od 19. do 22. července 2023 v unikátním industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic na desítce hudebních scén program plný velkých hvězd, strhujících kapel všech žánrů z celého světa a na dalších mnoha scénách výjimečný nehudební program včetně mezinárodního fóra Meltingpot, divadel, filmů, workshopů i výtvarných aktivit.

Čtyřdenní a jednodenní vstupenky jsou v prodeji na www.colours.cz a v síti GoOut.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY