Města, která inspirovala hudební interprety

06.02.2023 10:44 - Tisková zpráva | foto: popsushi.org

Prostředí kolem nás, ve kterém žijeme, které dýcháme a kterého se dotýkáme, je naší inspirací. A tím prostředí jsou primárně města, kde mnozí z nás trávíme podstatnou část svého života. Múza těchto měst ale navštívila mnoho hudebních interpretů, kteří se nechali inspirovat natolik, aby o nich napsali písně. A nejedná se pouze o ty ze zahraničí.

Můžeme začít rovnou v Brně. Druhé největší město České republiky a taktéž moravská metropole inspirovala hned několik známých hudebníků. Každý, kdo za posledních 20 let přijel do Brna vlakem, na nádraží zaslechl skladbu "Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem". Tato píseň hudebního skladatele Gustava Broma se poprvé objevila v roce 1955 a dosud se jedná o nejpopulárnější hudební skladbu o zmíněném Štatlu. Ale i alternativní hudební interpreti se věnovali Brnu, ať už se jedná o Muchu, která všechny své videoklipy v metropoli natáčela a některé písně k tomuto městu přímo odkazují, ale i o hudební uskupení ČokoVoko, které své city k Brnu vyjádřilo ve známé a populární písni s názvem "Brno".

Ani Ostrava není výjimkou, nejvíce se o ní laskavě vyjadřoval Jaromír Nohavica, který ve svých textech poukazoval na rázovitost tohoto kraje. Totéž se dá říci o Martině Pártlové, která nazpívala coververzi skladby "Empire State of Mind", s českým symbolickým překladem "Ostrava". Ale ani hlavní město České republiky, Praha, nezůstala ve stínu. Stala se totiž kolébkou českého rapu, proto můžeme o Praze slyšet v desítkách různých rapových textů například od Vladimíra 518, legendárních PSH nebo od Oriona. Kdo dospíval na počátku tohoto milénia, jistě si bude tyto výkvěty tuzemské hudební produkce velmi dobře pamatovat.

Pojďme se podívat i do zahraničí, protože co si budeme, města jako Paříž, Londýn nebo New York jsou inspirací pro umělce nikoliv jen lokální, ale i pro umělce napříč celým světem. Londýnem se kupříkladu nechali inspirovat známí umělci jako The Clash se svou legendární skladbou "London Calling", ale i Lily Allen s písní "LDN" či Pet Shop Boys ve svém singlu "West End Girls". Londýn je zkrátka nejen kolébkou fotbalu a skvělého čaje, ale i zajímavých písní, ve kterých se osobnost města dobře odráží.

Paříž, romantické město plné šansonu, se také podepsalo na tvorbě mnoha interpretů, přičemž tou nejznámější z nich je nepochybně Édith Piaf. Její skladba "La Vie en Rose" se dá dobře využít jako průvodce po tomto zamilovaném městě, ale není jediná. Paříž učarovala i Charlesi Aznavourovi, Jonathanu Richmanovi nebo Josephine Baker, kteří své tóny věnovali taktéž tomuto městu.

Nejopěvovanějším městem je ale bez pochyby New York. Mladší generaci vytane na mysl jako první nejspíše Taylor Swift s písní "Welcome to New York", ale rozhodně se nejedná o první hudebnici, která toto město ve svých písních využila. Barbra Streisand své posluchače potěšila legendární skladbou "New York State of Mind", kapela The Strokes zase písní "New York City Cops", Billie Holiday skladbou "Autumn in New York", Jay-Z již zmíněným originálem "Empire State of Mind", ale v první řadě je tu legendární Frank Sinatra s písní "New York, New York", tu totiž zná i leckdo z nás Evropanů. Nicméně pokud chcete navštívit kvalitní online kasino, nemusíte cestovat až do těchto měst, aby se vám vykouzlil úsměv na tváři. Stačí si pustit vaši oblíbenou píseň a představovat si, že tam už jste. Pokud byste ale chtěli navštívit místa z českých písní, a kupříkladu i těch známých, lidových, je tady způsob, díky kterému se dozvíte, jak se do těchto měst dostat a jaké pamětihodnosti by neměly uniknout vaší pozornosti.

(Komerční článek)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY