Mistr křehkých balad Damien Rice vystoupí na dosah ruky v březnu v pražském Divadle Hybernia

13.12.2022 12:53 - Tisková zpráva | foto: Tomáš Vlach / iReport.cz

Damien Rice, charismatický irský písničkář, velký hudební vypravěč a mistr křehkých milostných písní, přijede příští rok po sedmi letech do Prahy. Fanoušky čeká silný a výjimečný zážitek, protože 26. března vystoupí v komorním prostředí pražského Divadla Hybernia. Damien Rice na turné vyráží vzácně a koncerty šetří - v České republice okouzlil naposledy diváky v roce 2016 v pražském Divadle Archa a tři roky před tím na hlavní scéně Colours of Ostrava. K vrcholům festivalu tehdy patřilo vzájemné hostování na koncertech s Markétou Irglovou. Vstupenky na sezení jsou již v prodeji v síti GoOut. Koncert pořádá festival Colours of Ostrava.

Dublinský rodák si na kompromisy nepotrpí: když v roce 1997 odešel od úspěšné irské kapely Juniper (později Bell X1), bylo to kvůli diktátu velkého vydavatelství, co by měli hrát, a na několik měsíců utekl farmařit do Toskánska. Nakonec se vrátil k hudbě a pouhá tři jeho vydaná alba "O" (2002), "9" (2006) a "My Favourite Faded Fantasy" (2014), která získala nejen platinová a zlatá ocenění, patří k vrcholům současného písničkářství.

Letos devětačtyřicetiletý Damien Rice nikdy nezískal žádnou Grammy ani Mercury Prize, zato se jeho hořkosladké balady objevily v mnoha filmech i na televizní obrazovce. "The Blower's Daughter" například určovala náladu slavného amerického filmu "Closer (Na dotek)", ale Rice zabodoval i v dalších: "Vysvobození", "Shrek", "Reservation Road" nebo "V dobré společnosti". O televizních seriálech nemluvě: "Dr. House", "Ztraceni", "Chirurgové" aj.

V posledních letech se také věnuje projektům na podporu ekologie a lidských práv: s Bonem, Bobem Geldofem, Angelique Kidjo a Vanessou Redgrave podpořil v květnu 2012 na dublinském koncertě Electric Burma celoživotní úsilí nositelky Nobelovy ceny míru Aung San Suu Kyi z Barmy. Ještě předtím během aukce na podporu zemětřesením zničeného Haiti zakoupil za půl milionu dolarů utržených v soutěži X Factor od Bona kytaru. Skladbami přispěl také na mnoho alb, jejichž zisky šly na podporu dobrých věcí: "Songs For Tibet", "Canciones de Cuna (Lullabies)" nebo "Raise Hope For Noc". V roce 2020 nazpíval coververzi písně "Chandelier" zpěvačky Siy pro benefiční album "Songs of Australia".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY