Wardruna přiveze svoje magické vystoupení do amfiteátru v Lokti

09.12.2022 09:13 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

Norský neofolkový fenomén Wardruna, který letos nadchnul na festivalu Colours of Ostrava i na svých předchozích koncertech v Česku (ve velkém sále Lucerny, v divadle Hybernia a na festivalu Brutal Assault), opět míří k tuzemským fanouškům. Tentokrát vystoupí pod širým nebem, na magickém místě v amfiteátru pod hradem Loket. Koncert se uskuteční ve středu 2. srpna v rámci turné skupiny k poslednímu albu "Kvitravn", které ji zavede na mnohá netradiční místa.

Projekt Wardruna vzešel z metalové scény v roce 2003, založili jej Einar Selvik a Gaahl z kapely Gorgoroth společně s vokalistkou Lindy Fay Hella. Věnuje se především ztvárnění starověkých severských tradic v kontextu současné doby. V epických kompozicích vystavěných na pohlcujících melodiích, sborových hlasech, zvukomalebnosti neznámých jazyků, drone music a bubnování se zrcadlí dávné tradice. Mnoho jejich skladeb otvírá univerzální témata o komunikaci člověka s přírodou a vesmírem.

Členové formace hrají také na historické hudební nástroje, jako jsou kraviklyra, tagelharpa nebo kozí rohy. Za sebou mají celkem pět alb. Do takzvané runové trilogie "Runaljod" patří desky "Gap Var Ginnunga" (2009), "Yggdrasil" (2013) a "Ragnarok" (2016). K repertoáru z těchto řadovek se vrací "Skald", na němž Wardruna vybrané písně přetvořila do akustické podoby, tak jak byla původní severská poezie přednášena. Nejnovějším studiovým počinem bandu je již zmíněný loňský "Kvitravn".

Vstupenky v ceně 1 490 Kč jdou do prodeje v pátek 9. prosince v 10 hodin dopoledne. K dispozici budou v prodejních sítích Ticketmaster a Ticketportal.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY