Zemřela Christine McVie z Fleetwood Mac

30.11.2022 23:18 - Jiří V. Matýsek | foto: Warner Music

Ve věku 79 let zemřela zpěvačka Christine McVie. Svou kariéru spojila převážně se skupinou Fleetwood Mac. Zprávu o jejím úmrtí potvrdili její nejbližší prostřednictvím facebookového příspěvku.

"Odešla pokojně v nemocnici dnes ráno, ve středu 30. listopadu 2022, po krátké nemoci. Byla obklopena svou rodinou. Prosíme vás, abyste v této nesmírně bolestné chvíli respektovali naše soukromí, a byli bychom rádi, kdyby si všichni Christine uchovali ve svých srdcích a připomněli si život neuvěřitelné lidské bytosti a uctívané hudebnice. Byla všemi milována," stojí v prohlášení.

McVie si v létě v rozhovoru pro časopis Rolling Stone postěžovala, že se její zdravotní stav zhoršuje a že má velké problémy se zády. S kapelou naposledy vystupovala na turné v letech 2018 a 2019.

Svou hudební kariéru zahájila v bluesrockové formaci Chicken Shack, s Fleetwood Mac se potkala na společném turné v roce 1967, tehdy byl ještě lídrem Peter Green. Později hrála na piano na jejich druhém albu "Mr. Wonderful". V roce 1970 se stala plnohodnotnou členkou sestavy a coby vokalistka jí pomohla překonat náročné období po Greenově odchodu.

V polovině sedmdesátých let se se zbytkem muzikantů přestěhovala do Spojených států. Band, který vedle ní tehdy tvořil Mick Fleetwood a John McVie, doplnila dvojice Lindsey Buckingham a Stevie Nicks. Začalo tak nejslavnější období formace, z něhož vzešla úspěšná alba "Fleetwood Mac", "Rumours" a "Tusk". Christine skupinu opustila v roce 1998, téměř po třiceti letech, důvodem byla fobie z létání. Na pódia se však se spoluhráči později několikrát vrátila.

Na svém kontě má i čtyři sólová alba, poslední vydala společně s Lindseyem Buckinghamem v roce 2017. Je držitelkou ocenění udělovaného porotou British Academy of Songwriters, Composers and Authors. Jejím posledním veřejným vystoupením byl letošní koncert k poctě Petera Greena.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY