Předvánoční zázrak: Metallica ohlásila nové album a zveřejnila klip k singlu "Lux Æterna"

28.11.2022 19:25 - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Po měsících napínání, lákání a tajností se fandové formace Metallica dočkali. Muzikanti oznámili, že jejich nové, v pořadí již dvanácté studiové album vyjde příští rok, přesněji 14. dubna 2023. Ponese titul "72 Seasons" a hudebníci slibují nálož muziky v podobě dvanácti skladeb o délce plných 77 minut. Prvním singlem se stala intenzivní skladba "Lux Æterna", kterou vlečou kupředu riffy, které dají vzpomenout třeba na konkurenční Megadeth. Ostatně, posuďte sami, novinku si společně s doprovodným videoklipem můžete vychutnat níže. Jisté ale je, že už z první zveřejněné písně je jasné, že Metallica ani po letech na scéně neztrácí energii.

Metallica - 72 Seasons
© Blackened Recordings
Novinku produkovala dvojice James Hetfield a Lars Ulrich společně s Gregem Fidelmanem a vyjde na CD, těžkém, 140gramovém dvojLP, dvou dalších barevných variantách vinylu a samozřejmě i digitálně.

Hetfield v tiskovém prohlášení nabídl i vysvětlení netradičního titulu desky: "72 sezón, to je prvních osmnáct let našeho života. Období, které formuje naše pravé nebo falešné já. Představa toho, že to jsou rodiče, kdo nám řekli 'kdo jsme'. Nejzajímavější na tom je opakované prozkoumávání těchto nastavení a toho, jak ovlivňují naše vnímání světa. Velká část našich zkušeností v dospělosti je přehráváním nebo reakcí na zkušenosti z dětství. Vězení dětství nebo osvobození se z těchto pout, která si neseme." V tomto smyslu pak dává jasný smysl i zveřejněný přebal alba, který zobrazuje rozbitou dětskou postýlku, kolem níž leží věci, které nás v životě formují.

Pokud si před Vánocemi chcete doplnit diskografii Metalliky na CD či LP, pořídit tričko či jiný merch, zamiřte do našeho shopu!

Kapela na podporu alba v příštím roce vyrazí na světové turné. V plánu je celkem 46 jedinečných koncertů ve 22 městech (Mexico City se dočká dvou dvojáků). Turné "M72" se bohužel České republice vyhne, ale pro ty, kdo si chtějí udělat výlet, se nabízí vystoupení v Mnichově nebo Varšavě. Celá šňůra je unikátní tím, že v každém městě skupina odehraje dvě vystoupení, přičemž každý večer slibuje nejen rozdílné předkapely (mimo jiné se objeví Architects, Five Finger Death Punch, Pantera nebo Mammoth VH), ale rovněž dva úplně odlišné setlisty a spoustu atrakcí pro fanoušky.

Tracklist "72 Seasons" je následující: 72 Seasons, Shadows Follow, Screaming Suicide, Sleepwalk My Life Away, You Must Burn!, Lux Æterna, Crown of Barbed Wire, Chasing Light, If Darkness Had a Son, Too Far Gone?, Room of Mirrors, Inamorata.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY