Brutal Assault láká na In Flames, ale i jistoty blacku a death metalu

27.11.2022 14:42 - Jiří V. Matýsek | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Line-up příštího, už 26. ročníku festivalu Brutal Assault se letos zaplňuje po menších dávkách, o to ale častěji. Jen za listopad přibylo ve dvou aktualizacích rovných šestnáct kapel. Ty jsou převážně z deathmetalového a blackmetalového ranku a najdeme mezi nimi i jedno velké jméno. Takové, které by se, pokud by organizátoři tuto praxi využívali, na plakátech vyskytovalo v sekci headlinerů.

Jsou to švédští melo-deathoví harcovníci In Flames (jak jim to momentálně hraje, se můžete dočíst v reportu z jejich nedávného pražského koncertu). Přijedou vyzbrojeni novou deskou "Foregone", která slibuje "největší přednosti jejich přelomových alb spojené s ostříleným písničkářstvím postmoderní éry formace".

Po deseti letech se na festival vracejí norští Borknagar, kteří do své hudby skvěle zapojují estetiku severské přírody, a v podobných vodách plavou i Finové Wolfheart. Špetku progrese v temných barvách ze Švédska přivezou Omnium Gatherum. A pokud bychom měli soutěžit o kapelu, která ne festival dorazí z největší vzdálenosti, budou to určitě Australané Bel'akor s hudbou, která je plná barev i emocí.

Dorazí také dvě velké legendy. V deathmetalové sekci to budou Dismember, jedni ze zakladatelů zvukově charakteristicky chřestící švédské žánrové vlny, v té blackové Watain, kteří svou syrovou show plnou ohňů přivezou do pevnosti Josefov po dlouhých třinácti letech.

Blackmetalovou soupisku dále doplní all-star tým Nordjevel a také Misþyrming, kteří vezou svůj specifický islandský black. Poprvé přijedou divocí a stylově amorfní Concrete Winds a mezi melodičností a agresivitou zdatně plující Spectral Wound. Drtivý nekompromisní válec slibují deathmetalisté Skinless, kteří svou brutální káru táhnou už od devadesátých let. Naopak Lik (jejichž jméno znamená ve švédštině mrtvola) míří na Brutal Assault poprvé. Jejich prohnilý retro přístup k věci však bude dozajista dostatečným lákadlem.

Poslední dvě kapely míchají death s dalšími styly. U Soluthus se tak dočkáme doomové naléhavosti, u Sacramentum, kteří se po letech znovu vracejí na pódia, zaznívá i pořádná porce černoty.

Každoroční svátek extrémních metalových žánrů (a rozhodně nejen jich) se uskuteční v termínu od 9. do 12. srpna 2023. Vstupenky jsou stále k dispozici.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY