Peter Nagy po letech potěšil Jihlavu

11.11.2022 13:54 - Milan Menčík | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

Existují koncerty, které člověka překvapit nemohou, neb ví, co od nich očekávat, a pak jsou tu ty takzvaně za odměnu. Peter Nagy odehrál v Jihlavě samostatné vystoupení po mnoha letech, a fanoušci si tak mohli nejen zavzpomínat, ale i poslechnout leccos z aktuální tvorby.

Live: Peter Nagy a Indigo

místo: DKO Jihlava
datum: 10. listopadu 2022
Titulní fotografie pochází z jednoho z dřívějších koncertů, na tom aktuálním jsme neměli fotografa.

Však taky na úvod přišel pouze sám protagonista s kytarou, aby zahrál skladbu "Čudná poviedka" ze svého aktuálního alba "Petrolej". Posteskl si, že tuhle píseň z rádia neuslyšíte, protože rozhlasoví dramaturgové neustále vymýšlejí nová a nová pravidla pro své rádioformáty, z čehož plynou nová a nová omezení pro hudbu. Tu má song dlouhé intro, další příliš zkreslených kytar, třetí je moc dlouhý a podobně. A "Čudná poviedka"? Ta je zase příliš akustická.

Po ní přišel na pódium klávesista Marek Mečiar a poprvé zaznělo jméno Nagyho kamaráda Mekyho Žbirky, od jehož pohřbu uplynul přesně rok. Jen takhle ve dvojici zahráli skladbu s velmi silným textem "Agáty". Zbytek Indiga dorazil až poté a spolu spustili první hit "Poďme sa zachrániť". Jednu důležitou věc je třeba hned na začátku zmínit - skvělou kapelu. Zvuku celkově se také nedá nic zásadního vytknout, pouze skvělá sólová kytara Miša Kovalčíka mohla být vytažená ještě víc.

Příští rok na podzim oslaví Indigo 40 let existence a za tu dobu se mu podařilo nastřádat opravdu slušné množství silných a nosných skladeb. Na začátek koncertu si jeho frontman troufl zařadit i pár lahůdek pro fajnšmekry typu "Úplné bezvetrie" nebo "Parfémy" z druhého sólového alba "Mne sa neschováš".

Vzhledem k tomu, že v uplynulých letech vyšlo několik desek, kde Peter Nagy s novou sestavou přearanžovával a okysličil staré songy, mohl neznalé zaskočit úplně jiný začátek pecky "Zákony hada" a později hlavně "Láska je tu s nami", ze které takřka zmizel ikonický bubenický rytmus, jenž tolik připomíná Queen a jejich "We Will Rock You". Nová verze je ale o to víc bigbítová.

Na své si ovšem přišli i milovníci zavedených pořádků. V duetech samozřejmě chyběli Meky Žbirka ("Poslednýkrát" ve verzi z desky duetů), Petr Janda ("Revolver a muzika"), Zuzana Smatanová ("Len pomaly") či Jožo Ráž ("Psi sa bránia útokom"), to však ve finále vůbec nikomu nevadilo. Set nabral zhruba už ve třetině setlistu pořádné grády, dočkali se ale i milovníci ploužáků v medley "Slaďáky", v němž zaznělo hned pět romantických skladeb "Bóje", "Udobrenia", "Máš čo máš", "Nelietajú" a "Každý muzikant nosí slzu na duši".

Postupem času se do archivu pozapomenutých písní sahalo stále méně. Dovolím si osobní vsuvku - pro mě osobně byl takovým nejkřiklavějším momentem okamžik, kdy odezněl riff songu "Mercedes". Desku "Revolver a muzika" jsem totiž dostal jako jednu z prvních vůbec, tehdy ještě v začínající pubertě, takže jsem si hned připomenul zpěvákův vtip ze začátku vystoupení ("Pane Nagy, na vás já jsem vyrůstala!" - "Ale to se dá chirurgicky odstranit").

Jinak to byl večer splněných přání. Krásné venkovní počasí, výborná svatomartinská husa a skvělý koncert léta oblíbeného interpreta. Peter Nagy zpíval naprosto skvěle, kapela šlapala na jedničku a už teď se fanoušci na dalších štacích v Brně a Praze mají na co těšit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY