Religion Night vrátí na pódia alba "Eniel" a "Déva"

04.11.2022 18:26 - Dan Hájek | foto: Marek Smejkal / Maroš Bednár

Pro fanoušky české hudební legendy Oceán byly všechny boční projekty členů této skupiny vždy vítaným propojením různých hudebních světů. Po mnoha letech se teď na koncertní pódia vracejí alba "Eniel" Petra Kučery a "Déva" Dušana Vozáryho. Společné turné Religion Night, které čítá pět zastávek a na němž sestavu doplňují Jerusalem a Lakeside X, je jen předzvěstí blížících se novinek na příští rok.

"Eniel" je instrumentální debut klávesisty Petra Kučery. Autor jej natočil v roce 1993 coby hudební doprovod pro výstavu vitráží Jana Kunovského. Na tuto nahrávku navázala o dva roky později kolekce "Slunečná", na níž byly i tři písně s hostující Evou Lindbergovou. "Déva" je pak jediným sólovým albem Dušana Vozáryho. Hlavní aktér zde nabídl vrstvy syntezátorových ploch, samplů, ruchových smyček a živých kytar či smyčců. K tomu přidal filozoficky laděné texty, zpravidla instrumentální kompozice tehdy doplňovaly vokály Lenky Dusilové a Jitky Charvátové, se kterou se následně potkával v následných projektech Lorien a Fiction.

Příznivce jistě potěší informace, že "Eniel" i "Déva" se dočkají rozsáhlých reedic, jež přinesou i dříve neslyšené bonusy, fanoušci vinylů se dočkají i vydání na těchto nosičích. Podrobnosti k oběma počinům by měly přijít brzy.

Hudební dráhy obou aktérů se v toku času několikrát protnuly. Vozáry pak s Petrem Mukem a Karlem Denišem stál u zrodu debutu "V kruhu" spřízněné skupiny Jerusalem, která se nyní navrací se svým gotickým zvukem na koncertní pódia. Dne 4. listopadu v reedici vychází nejenom "V kruhu", ale i následující deska "Tajná zahrada".

Posledním speciálním hostem budou Lakeside X. Ti se po dlouhých jedenácti letech probudili z hibernace a vydali vydařené album "Love Disappears", natočené ve spolupráci s německým producentem Danielem Myerem. Nahrávka se nese v synthpopovějším duchu a obsahuje hned několik povedených momentů.

Koncept Religion Night tak nabídne více než tříhodinový blok mapující nejen styčné plochy těchto projektů. Večer zakončí dýdžejské sety. Níže si můžete pustit live verzi skladby "Den za dnem" Dušana Vozáryho z přípravných zkoušek, které se uskutečnily v Praze a Bratislavě v květnu letošního roku.

Termíny Religion Night

17. listopadu - Brno, Melodka
18. listopadu - Bratislava, UHU Club
19. listopadu - Žilina, Smer klub 77
2. prosince - Praha, Rock Café
3. prosince - České Budějovice, MC Fabrika



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY