V reedici vychází album Jana Spáleného "Asi v tom bude nějakej háček". Obal napravuje dobový zásah režimu

07.11.2022 10:11 - Jiří V. Matýsek | foto: Jiří V. Matýsek / musicserver.cz

Hned dvojí radost mohou mít příznivci téměř osmdesátiletého bluesového barda Jana Spáleného. Před nedávnem mu vyšlo zbrusu nové studiové album "Perseidy" a první listopadový pátek se v reedici vrátila jeho deska z osmdesátých let "Asi v tom bude nějakej háček".

Ta má mezi jeho nahrávkami výsostné postavení. Vznikla totiž bez obvyklého souboru muzikantů ASPM, a lze ji tak označit za sólové dílo. To však neznamená, že by ji Spálený nahrál sám. Sestava hudebníků, kterou se v polovině osmdesátých let ve studiu obklopil, je působivá i po letech. Vedle Spáleného zde hrají elitní muzikanti jako Petr Kalandra (harmonika, zpěv), Michal Pavlíček (kytary), Jiří Veselý (baskytara, akordeon) a Jiří Hrubeš (bicí, perkuse).

Dílo je opatřeno varováním o nevyužití syntezátorů a je to čistá radost z poslechu uceleně znějícího repertoáru pro výborné muzikanty a svérázný protagonistův hlas. Na desce najdeme jen dvě coververze bluesových standardů, zbytek hudby napsal Spálený s texty Pavla Vrby, Petra Kalandry, Zdeňka Rytíře i svými vlastními.

"Je to z chodu života lehce posmutnělé, mile ironizující, zdánlivě odevzdaně nazpívané, ale zároveň plné skryté energie, jedinečného sentimentu a uvěřitelné v každém tónu a slovu," dodává šéfproducent firmy Supraphon Karel Deniš. Reedice obsahuje nový remastering a je vylisována na 180 gramů těžký vinyl. Původní tvůrci grafik Karel Haloun a fotograf Jaroslav Prokop rekonstruovali obal, poprvé v podobě, jak měl v roce 1985 vypadat, tedy i s fotografií bubeníka Hrubeše, který emigroval, a tak ho minulý režim zapřel.

Kolekce vychází i na CD, která přidává celkem osm bonusů. Ty jsou zčásti ze supraphonského archivu, ale především ze tří alb, která Jan Spálený natočil pro firmu Lotos. Spálený si je sám vybral a tím je muzikální kontinuita až do roku 2007 zachována. Dohromady reedice v CD verzi nabízí více než sedmdesát pět minut tvorby osmdesátiletého solitéra, jehož autorský, interpretační, producentský i lidský podíl je na československé hudební scéně zásadní.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY