Serj Tankian láká na nové EP poněkud nesoudržnou skladbou "The Race"

05.10.2022 12:58 - Jiří V. Matýsek | foto: Alchemy Recordings

System Of A Down jsou asi stále u ledu a na nějakou hlubší studiovou spolupráci to stále nevypadá. A tak jejich zpěvák Serj Tankian připravil další EP s vlastním materiálem. Pětiskladbové minialbum "Perplex Cities" bude k dispozici od 21. října. Počin, na kterém Tankian opět zkouší nové přístupy a hudební výraz, uvádí píseň "The Race".

"Celá kolekce songů na 'Perplex Cities' má úplně odlišný zvuk než cokoliv, co jsem dělal dříve. Je mnohem elektroničtější, jemnější a hlubší, co se týče hudebních vrstev. 'Perplex Cities' má kolem sebe auru, která je unikátní a nepodobá se ničemu z mé předchozí tvorby," nechal se slyšet muzikant s arménskými kořeny.

Ještě před vydáním představí pětici čerstvých písní mobilní aplikace, která pracuje s rozšířenou realitou. Sám Tankian se objeví ve stejném prostředí jako posluchač, aby mu vysvětlil, jak vše vznikalo, a společně si pak poslechnou výsledek. "Miluji tu představu, že se objevím v místnosti s někým, kdo poslouchá moji tvorbu. Je to intimní, zábavné a jiné," uvedl.

Představený singl "The Race" se otevírá s repetitivní vybrnkávanou kytarou, kterou postupně překrývají a rozmlžují elektronické plochy a beaty. Podstatnou složkou je samozřejmě autorův hlas, který si pohrává s blízkovýchodními nápěvy i svou typickou výraznou emocionalitou, celek ale působí poněkud neorganicky. Střetává se zde až příliš mnoho vlivů. Tentokrát tu platí, že méně je někdy více. Přesto zvědavost a prozkoumávání nových cest natolik zkušeným muzikantem, jakým Serj Tankian je, láká.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY