shop.musicserver.cz
Sohn - Trust

Sohn do alba "Trust" otiskl další část své duše

Vydáno: 12.09.2022 12:45 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: Fource PR

Sohn na svých deskách vždy důsledně pracoval s tématy a celkovým vyzněním. U třetí řadovky "Trust" tomu není jinak. Hudebně se tentokrát posunul ještě více k minimalističtější práci s kompozicí, naplno také vynikají velmi citlivé texty, jež reflektují jeho civilní proměny a další události v soukromém životě.

8/10

Sohn - Trust

Vydáno: 2.9.2022
Celkový čas: 40 minut

Skladby: Start, Antigravity, Figureskating Neusiedlersee, M.I.A., I Won't, Riverbank, Life Behind Glass, Truce, Montardit, Segre, Station, Basis, Caravel

Vydavatel: 4AD

Některé cesty jsou mnohdy klikaté a do cíle vedou přes spoustu překážek. Mnohé by o tom mohl vyprávět i Sohn. Během příprav své třetí studiovky "Trust" došel do bodu, kdy téměř hotovou nahrávku s pracovním názvem "Tundra" vzal a skoro celou hodil do koše. Uvědomil si, že mu cosi schází a že potřebuje nějaký další pohled.

Navrátil se tedy na několik týdnů do Los Angeles a se svými přáteli se o nových písních bavil, jednu po druhé probíral a hledal jakousi novou důvěru v ně. Tímto detailním očistným procesem prošlo vše, co měl v té době složené. Výsledná kolekce pak dostala název "Trust". Reflektuje autorovy pocity nalezení důvěry v sebe samotného a své okolí, zároveň je křehkou hudební zpovědí člověka, který se vám postupně otevírá a svěřuje.

Toph Taylor se mezitím stihl přestěhovat do Katalánska, založit rodinu a na novém místě začal psát svou další muzikantskou kapitolu. Pozoroval tok řeky, která vede k jeho domovu v horách, a v okolní přírodě nacházel svěží inspirace.

Ona syrovost vodního živlu, horská krajina a nové osobní zkušenosti se tak staly bohatou zásobárnou nápadů pro melodie. V minimalistických tónech nechává tento rodák z Londýna naplno vyznít jejich celistvost, kompozice staví na určité účelnosti. Pryč je sice dubstepová poetika, elektronika však zůstala a nadále mu slouží, byť trochu jinak. Nechybějí křehké linky akustiky, jež staví na kontrastu k textům.

V nich Taylor nahlíží především na soužití. Zdůrazňuje, že coby lidské bytosti potřebujeme k sobě protějšek, abychom v maximální míře pochopili, kdo jsme a s kým chceme sdílet témata jako intimita rodinného života, pohled na otcovství a otevřenost k světu nejenom okolo nás. Dotkne se i osobních zklamání a bojů s depresemi.

Vůbec poprvé během natáčení více spolupracoval s jinými hudebníky. Díky tomu výsledek přesahuje rámec sólové nahrávky. Vzájemná komunikace mu otevřela další obzory toho, jak k danému tématu či aranžmá přistoupit. "Trust" je vesměs dokonalý protipól ke koncertnímu záznamu "Live With The Metropole Orkest", kdy měl Sohn v zádech velký orchestr.

Pokud máte naposlouchány jeho předchozí kolekce "Tremors" a zejména pět let staré "Rennen", rozpoznáte tento posun hned s prvními takty novinky. "Segre", "M.I.A." nebo "I Won't" krásně vykreslují zvukomalby, které nesou jeho poznávací rukopis, přesto odhalují nové roviny.

"Riverbank" je jako ona říčka života, jež protéká okolo vás jakoby nic, přesto se vás nakonec naplno dotkne. "Station" je vzpomínkou na známé/neznámé místo, jež utkvělo v mysli a nyní vydává nejedno tajemství. Naopak "Basis" začíná jen prostým klavírním taktem, melodická linka a rytmus se přidávají postupně. Album nechává dozrát svou komplikovanost, citlivost a ponechává dostatek prostoru pro posluchačovo rozjímání.

"Trust" je tak dalším krokem hlavního aktéra k postupnému opouštění komfortní zóny. Staví na komornosti, civilnosti a poukazuje na změny v jeho tvorbě, charakterizované zejména odklonem od elektroniky. Je to velmi otevřená zpověď ve velmi celistvých zvukových kulisách, které nic zbytečně nebortí. Naopak spíše přidávají na naléhavosti textových sdělení. Sohn má nadále svou tvorbu plně pod kontrolou, bez zábran se svěřuje a věří, že na druhé straně jsou pozorní posluchači. Rozšíříte-li jejich řady, čeká vás krásný a silný zážitek.

Sohn přiveze svou třetí řadovku představit i tuzemskému publiku: v pondělí 12. září vystoupí v pražském prostoru MeetFactory. Support obstará Liam Mour.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Sohn zval návštěvníky pražského vystoupení jakoby do svého obýváku (14.09.2022 14:44)
- Sohn doplnil detaily k chystané novince "Trust" (05.08.2022 17:02)
- Sohn je zpět. Nové album vydává po pěti letech a zahraje v MeetFactory (13.05.2022 08:16)
- Audio: SOHN v singlu "Figureskating, Neusiedlersee" vzpomíná na beznadějné zamilování (11.05.2022 18:06)
- Recenze: SOHN na svém živáku našel dokonalé souznění s orchestrem (22.06.2020 00:00)
- Nové desky 22/2020 - od Sarah Jarosz přes Trickfinger po Janet Devlin (09.06.2020 08:00)
- SOHN se připomene netradičním koncertním záznamem (21.05.2020 08:51)
- Naživo: SOHNova show rozburácela Palác Akropolis (14.05.2018 11:16)
- Publicistika: Nezaměnitelný hlas a hudební detaily jménem SOHN (10.05.2018 09:05)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2017 podle musicserveru (30-21) (02.02.2018 15:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu