"Brutalism Take 2" od dvojice Jarre/Gore čerpá z eskapismu techna

13.09.2022 14:54 - Dan Hájek | foto: Feng Hai

O chystaném projektu "Oxymore", za kterým stojí Jean Michel Jarre, postupně prosakují další informace a taky první ochutnávky: nejčerstvější z nich je volné pokračování skladby "Brutalism", v němž se francouzský muzikant spojil s tvůrčím mozkem Depeche Mode Martinem Gorem. Z dostupných zdrojů je patrné, že takovýchto tracků, v nichž dojde k unikátní spolupráci s tvůrci napříč spektrem elektronické hudby, vznikne celá řada.

"Brutalism Take 2", jak se tato verze jmenuje, posluchače vtáhne díky kumulované energii v kombinaci se základy musique concrete. Zní výrazně dynamičtěji, je vystavěna na rovném beatu a v nemalé míře si bere inspiraci z berlínské techno scény. Gore při její tvorbě evidentně zavzpomínal na dřívější kooperaci s tehdejším depešáckým kolegou Vincem Clarkem pod hlavičkou VCMG. Jejich společná deska "Ssss" byla těmito dozvuky přímo napěchována, zároveň nesla i rozpoznatelný rukopis obou aktérů.

Připomeňme, že album "Oxymore" vyjde v pátek 21. října a Jean Michel Jarre na něj zařadí těchto jedenáct kompozic: Agora, Oxymore, Neon Lips, Sonic Land, Animal Genesis, Synthy Sisters, Sex In The Machine, Zeitgeist, Crystal Garden, Brutalism, Epica. Se svým týmem současně pokračuje ve vývoji stejnojmenné aplikace ve virtuální realitě. Zde by kromě poslechu hudebních podkladů měli uživatelé mít možnost pustit si videa, workshopy a podobně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY