Kdo z koho

01.07.2003 05:00 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Kdo z koho - takhle by se spíš mohlo jmenovat album, na kterém je zaznamenán soundtrack k filmu Stephena Kinga. Ano, pokud jste to nevěděli, i AC/DC byli v půlce 80. let požádáni o poněkud neobvyklou zakázku a vzniklo "Who Made Who". Nyní si můžete poslechnout na remasteru, kdo koho udělal.
7/10

AC/DC - Who Made Who

Skladby: Who Made Who, You Shook Me All Night Long, D.T., Sink The Pink, Ride On, Hells Bells, Shake Your Foundations, Chase The Ace, For Those About To Rock (We Salute You)
Celkový čas: 37:59
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Jak už vyplynulo z upoutávky, deska "Who Made Who" je v diskografii AC/DC netypická. Nejde o klasickou řadovou desku, ale o soundtrack k filmu Stephena Kinga "Maximum Overdrive" (který je obecně považován za katastrofu - podrobněji viz zajímavý booklet). Ne tak muzika.

Skupina to měla jednodušší než režisér, z devíti skladeb totiž složila nově pouze tři a zbytek je posbírán z předchozích desek - tři z 80. let, kdy již kapela byla bez zpěváka Bona Scotta ("Fly On The Wall" z 1985, "For Those About The Rock" z 1981 a "Back In Black" z 1980), jednou skladbou je zastoupena třetí (druhá v USA) deska "Dirty Deeds Done Dirt Cheap", kde ještě zpíval. Titulní nová skladba se zařadila mezi klasiku koncertních playlistů, i když/právě proto, že ničím nepřekvapí. Tvorba soundtracku prostě neznamenala nějaký ústup od dosavadní produkce, žádné filmově hudební experimenty se nekonají. Seznam skladeb mluví za vše, pecky "You Shook Me All Night Long", "Hells Bells" nebo "For Those About to Rock" relativně fungují i po letech.

Soundtrack tak může dobře posloužit jako výběr pro ty, kteří nemusí mít všechno od australských hardrockerů, ale chtějí si připomenout klasiku. I když pro skutečný výběr by se tam muselo ještě pár kousků přidat. Fajnšmekry asi bude zajímat remasterovaný zvuk a dobové fotografie s úryvky článků, protože hudbu už mají zmapovánu pořádně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY