Epiphone - Milník v evoluci kytary

25.08.2022 13:13 - Tisková zpráva | foto: kytary.cz

Na současném hudebním trhu působí nepřeberné množství značek, některé z nich dokonce už více než sto let. K těmto elitám hudebního průmyslu patří neodmyslitelně americká společnost Epiphone, jejíž historie se píše od roku 1873 a která přinesla především kytaristům nejeden nástrojový skvost.

Z tureckého pobřeží na Manhattan

Epiphone
© kytary.cz
Firmu zaměřenou na výrobu strunných nástrojů založil v tureckém městě Smyrna řecký nástrojář Anastasios Stathopoulos. Po třicetileté firemní epizodě na pobřeží Egejského moře přestěhoval výrobu do Spojených států, kde se po první světové válce stalo hlavním artiklem jeho dílny banjo. V roce 1928, už pod označením Epiphone, opustila tuto dílnu první elektrická kytara a tehdejší stálici hudebního trhu, značce Gibson, vyrostl silný soupeř. Z přátelské konkurence se v průběhu 30. let stal nelítostný boj, v jehož první linii stál především model Emperor. Kytary s logem Epiphone byly v této dekádě považovány za jedny z nejlepších na světě a úspěšná společnost se sídlem v New Yorku měla už řadu firemních hráčů, mezi které se řadil například Lester William Polsfuss, lépe známý jako Les Paul.

Syn zakladatele společnosti Epiphone a tehdejší výkonný ředitel Epaminondas Stathopoulos vtiskl úspěšné firmě progresivního ducha a víceméně udával směr vývoji elektrické kytary. Po jeho smrti v roce 1943 převzali vedení firmy jeho dva mladší bratři, ale aura inspirativního vůdce byla nenávratně pryč. Věhlas značky Epiphone začal uvadat, dílny byly kvůli dlouhé stávce zaměstnanců přestěhovány z Manhattanu do Filadelfie a obchodu se nedařilo. V konkurenčních závodech nakonec dříve slavná firma podlehla svému odvěkému rivalovi, společnosti Gibson, která její akcie odkoupila za pouhých 20 tisíc dolarů!

Nový začátek

Epiphone
© kytary.cz
V roce 1957 představil Gibson značku Epiphone jako svou divizi a o rok později byl na veletrhu NAMM na trh uveden první model kytary s označením Epiphone Electric Emperor. Veletržní stánek obdržel pouhých 226 objednávek, ale prodej rychle rostl a v šedesátých letech už Emperor předčil tehdy vlajkovou loď nabídky Gibsonu, model Byrdland a původní pověst kytar Epiphone byla znovu téma.

Během šedesátých let už kytary Gibson mohly Epiphonkám opět závidět. Modely Zephyr nebo Casino si vybrali za své John Lennon nebo v případě modelu Sheraton Paul McCartney. Kytary Epiphone si oblíbili také například Rolling Stones nebo Slash.

Bez Epiphonek by to nešlo

Značka Epiphone představuje v evoluci kytary významný milník. V jejích dílnách vznikly předlohy legendárních typů kytar Les Paul nebo Sheraton, podle kterého Gibson později vyráběl model ES-335. Tyto nástroje pomáhaly formovat rockovou hudbu a pojem elektrická kytara díky nim dostal úplně nový význam. Značka, která příští rok oslaví své 150. narozeniny, má dnes status dceřiné firmy společnosti Gibson a z větší části se věnuje výrobě levnějších verzí nástrojů z její nabídky. Stále však vyrábí svou vlastní řadu archtop kytar a zesilovačů. Širokou nabídku kytar z produkce značky Epiphone najdete v prodejnách a na e-shopu hudebního domu Kytary.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY