POST-IT - Konečně můžeme sólovat jako Slash

30.08.2022 17:30 - Ondřej Hricko | foto: Iris Brablcová

Domácí klubová parta POST-IT pomalu uzavírá období kolem své comebackové nahrávky "Co tě neposílí, to tě zabije" a zvolna vkračuje do nové etapy. Právě o nadcházejících plánech, vítězství ve Festonda Cupu nebo o dojmech z posledního EP jsme si popovídali hned se čtyřmi členy kapely.
POST-IT
© Dáša Malinová
Už 2. září vás čeká vystoupení v prostoru Gauč ve Stromovce, kde zahrajete společně s kapelou CheckPoint. V poslední době jste ale příliš nehráli. Na co se tedy můžeme těšit?

Czenda (Josef Urbánek): Zdarec. Především chci pozdravit vaše čtenáře. Koncert poprvé v historii odehrajeme v pěti lidech s novým členem kapely.

Bekouš (Pavel Bek): Těšit se všichni můžeme na koncert venku v krásném zastřešeném prostředí, takže se hraje za každého počasí. Songy odehrajeme v nových aranžích i rytmikou a super to tlačí. Hodně jsme teď na tom makali ve zkušebně. A na pódiu do toho dáme úplně všechno.

Kapíno (Petr Kapoun): Na koncert se samozřejmě těšíme společně s kluky z CheckPoint.

Jiřík (Jiří Brablc): Dorazte všichni na mejdlo.

Zanedlouho by vám mělo vyjít video klip k písni "Valkýra" z vašeho posledního EP "Co tě neposílí, to tě zabije". Jak jste ho pojali tentokrát?

Czenda: To většinou záleží na nápadu a penězích. Tentokrát jsme ho pojali hodně syrově.

Kapíno: Syrový to je. Ale moderně udělaný! A jsem z toho klipu úplně posranej. Je boží. Jo a díky Lukášovi Sochorovi (velkatusta0). Super práce, bro.

Z EP tak zbývá pouze skladba "Fénix", která jako jediná zůstává bez vizuálu. Je v plánu do budoucna?

Czenda: Teď nedávno jsme se o tom v kapele bavili. Především jestli ji budeme hrát naživo. Klip k "Fénixovi" neplánujeme. Máme už nový songy a videa budeme dělat k nim.

Kapíno: Jestli ho zařadíme do playlistu, necháme ještě otevřený.

Bekouš: I když je "Fénix" moje srdcovka, zaměřil bych se už na nový songy a možná na jeden úplně starej.

POST-IT

POST-IT na domácí scéně prorazili hned na začátku tisíciletí. V roce 2004 vydali pod labelem BMG velmi povedený debut "Ideál", na kterém se poprvé projevila jejich žánrová nevyhraněnost. Následovaly další dvě desky "Sektor 10" a "Post-I-Noor". V roce 2012 kapela svou činnost přerušila a na delší dobu se odmlčela. V mezidobí působil její lídr a zpěvák Josef "Czenda" Urbánek v Support Lesbiens. S comebackem své domovské skupiny v roce 2017 však po pěti letech jejich řady opustil. Před nedávnem POST-IT oslavili dvacet let od založení a vydali comebackové EP "Co tě neposílí, to tě zabije!". V létě vyhráli volejbalový turnaj hudebníků Festonda Cup konaný v pražských Vršovicích.

POST-IT
© Dáša Malinová
Jak zpětně své poslední EP hodnotíte? Máte pocit, že nové skladby fanoušci zejména na koncertech už přijali?

Czenda: Jo, a moc nás to těší.

Kapíno: Zejména "Opět sami" a "Ragnarok".

Jiřík: Já byl třeba překvapenej, jak dobře lidi přijali naživo "Bonnie" v duelu s Martinou (Pártlovou - pozn. red.).

Videoklip právě k písni "Bonnie" vidělo na YouTube přes půl milionu diváků. Tušíte, proč právě jí se dostalo takové popularity?

Bekouš: Tak především je to pomaláč a velkou měrou se o to postarala popularita Martiny. Za mě se song povedl. A Czendovi i Martině to v klipu sekne, votonic.

Czenda: Je to náš vůbec první song napsaný jako duet. Myslím, že se celkem povedl. Dal jsem do toho úplně všechno. (smích)

Kapíno: Je to povedej song a Martině děkujeme. A děkujeme i režisérovi Tomáši Krejčovi.

Nově s vámi začal hrát kytarista Pavel Bureš. Jak jste se dali dohromady?

Czenda: S Pavlem se známe od dob Clou a dalších kapel, ve kterých Pavel hrál. Vždycky jsme ho uznávali jako kytaristu a producenta. Pracovali jsme spolu na skladbách pro Post-It a pro další kapely. Chtěli jsme dokonce společně vytvořit umělecké duo. To se sice nepovedlo, ale s Pavlem jsme zůstali všichni kamarádi. A jednoho dne Pavel projevil zájem s námi hrát.

Kapíno: Tak jsme se všichni potkali v hospodě a pořádně to zapili. Byl to takovej přijímací pohovor. "Ukaž mi, kolik toho vypiješ, a já ti řeknu, jakej jsi člověk a muzikant k tomu."

Jiřík: Jsme rádi, že s námi Pavel hraje. Je to skvělej muzikant a člověk. A dvě kytary v kapele jsou super. Můžu konečně začít sólovat jako Slash. (smích)

Znamená to, že s jeho příchodem bude následovat častější koncertování?

Bekouš: Jo, chceme. Já se těším na turné a na 17.12. do našeho oblíbeného Paláce Akropolis.

Kapíno: V listopadu pojedeme šňůru s Krucipüsk a na další rok už máme nějaké festivaly.

Czenda: S hraním hodně zamával covid-19. Tak snad se z toho muzika vzpamatuje a lidi budou zase chodit na koncerty. Rádi budeme hrát, baví nás to.

POST-IT
© Iris Brablcová
Aktuálně máte za sebou účast na 18. ročníku nohejbalového turnaje kapel Festonda Cup. A stejně jako několik předchozích jste ho ovládli. Vracíte se sem rádi?

Bekouš: Já určitě, protože tam mám ještě nedopitý pivo. Je to skvělá akce, Korábe, Jirko. Díky.

Kapíno: Chtěli bychom moc poděkovat Korábovi a Jirkovi Zemánkovi za organizaci. Je to super akce se super lidmi. A ve Vršovicích, co víc si přát.

Jiřík: Jo, vracím se tam rád.

Tušíte, v kolika ročnících už jste zvítězili?

Bekouš: Ten poslední.

Kapíno: Sedm.

Jiřík: Třicet dva

Czenda: U ročníků 85-92.

Trénujete na turnaj nějak dopředu?

Bekouš: Ne, já bych shodil a to by nešlo. My musíme mít ve mně handicap, prostě jako na dostizích.

Kapíno: Měli jsme ze začátku takový tendence jít předtím trénovat, ale nesešli jsme se.

Jiřík: Ne, nikdy. To nesmíš!

Czenda: Já trénuju kluky po telefonu.

Připravujete teď nějaké nové skladby? Jaké jsou aktuální plány POST-IT?

Jiřík: Jo, děláme nový songy.

Czenda: Plány jsou dodělat texty a vše nahrát. Pak udělat klip, vyjet na turné a užít si koncert v Paláci Akropolis 17. prosince 2022 a tam ten song zahrát.

Bekouš: Všechno to už řekl Czenda. Tak díky za pokec.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY