Střípky z Brutal Assaultu 1: den první a druhý

11.08.2022 12:21 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec/musicserver.cz

Tohle není festivalový report v pravém slova smyslu. Jak již název napovídá, chce být spíše telegrafickým shrnutím dojmů z prvních dvou dnů celkem pětidenní přehlídky, úterý a středy. Vznikají takříkajíc přímo z bojiště pevnosti Josefov, klasické reportáže vzniknou až v klidu domova.

Live: Brutal Assault 2022

místo: Pevnost Josefov, Jaroměř
datum: 9. - 10. srpna 2022
vystoupili: Vola, Clutch, Me And That Man, Cannibal Corpse, Bloodbath, Rivers of Nihil, Avatar, Alcest, At The Gates, Dark Funeral, Lorna Shore a další

Velký návrat po třech letech. Jinak se pocity z toho, když se člověk opět vynoří před už tradiční branou do festivalového areálu, popsat nedají. Organizátoři tentokrát zrušili zahřívací den, festival prodloužili na mamutích pět dnů, a úterek se tak stal prvním regulérním dnem. Davy přilákala jména jako Avatar nebo At The Gates.

Mírně zarezlá kolečka festivalového dění se naplno rozjela ve středu, to soupisce vévodili třeba Cannibal Corpse či Dark Funeral. Co nás zaujalo v úterý a ve středu?

Brutal Assault, 9.-10.8. 2022, Pevnost Josefov, Jaroměř
© Tomáš Rozkovec/musicserver.cz
Atmosféra: Až se vstupem do pevnosti Josefov se jasně vyjevilo, jak moc unikátní svět Brutal Assault je. Velmi rychle přepínáte do speciálního módu, který s přibývajícími kroky a časem bolí, ale stejně je to jako droga a vy, i přes to typicky festivalové nepohodlí, jedete dál. (JVM)

Radost z nově otevřeného Brutalu střídá nadšení... tak tady jsem doma a mezi svými. Všeobecně servírovaná temnota neznamená násilí a navzdory názvu přehlídky se jedná o velmi poklidnou akci plnou úsměvů a tolerance. Lidé na Brutal nezapomněli a sjeli se ze všech koutů světa. (TR)

Gastronomické zážitky: Brutal Assault nestojí jenom na hudbě, ale i na tom se dobře najíst a napít. Festival má letos svoje vlastní pivo Brut Ale - dal jsem si, je silnější, ale příjemně svěží a zároveň tak akorát perlí na jazyku. Dalších druhů piv je nepočítaně, stejně tak druhů jídel. Od festivalových klasik až po skutečné veganské a masové speciality. Bohužel, ceny poněkud povyrostly. (JVM)

Brutal Assault, 9.-10.8. 2022, Pevnost Josefov, Jaroměř
© Tomáš Rozkovec/musicserver.cz
Doprovodný program: Mimo hudbu se tady toho děje spousta. Některé stálice zůstaly a doznaly vylepšení. Například prazvláštní až dekadentní výstavy moderního umění. Přibyla atrakce pro odvážné, Pit of Doom. Představuje každodenní průvod maskovaných aktérů, kteří až naturalisticky předvádějí odvod hříšnice do podzemí, kde si pak následně mohou i návštěvníci užít svou porci strachu. Skvělá je i živá apokalyptická vize světa à la "Mad Max" či "Fallout" se skutečnými aktéry. (TR)

Hudba: Jako vždy skvělý výběr, který není v lidských silách vůbec zvládnout. A paradoxní je, že - alespoň tedy u mě - v prvních dvou dnech vedly formace spíše mimo metalové žánry. Jmenovitě Vola, Clutch a Me And That Man. Zatím dobré, jen co je pravda. (JVM)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY