Horkýže Slíže spojili síly s dechovkou a je z toho píseň "Tvojho brata brat má brata"

21.07.2022 15:18 - Hana Bukáčková | foto: Horkýže Slíže

Spojení slovenských rockových matadorů Horkýže Slíže s dechovkou? Ač by se mohlo zdát, že to k sobě nejde, opak je pravdou: sedí to jak zadek na nočníku. "Tvojho brata brat má brata" je titulní písní k nové letní komedii o Slovácích na Balkáně s názvem "Vitaj doma, brate!", která vstupuje do kin v půlce srpna.

Snímek natočil režisér Peter Serge Butko, který je také autorem scénáře, a za jeho produkcí stojí kromě něj také Juraj Brocko a Petra Polnišová, která zároveň ztvárňuje jednu z hlavních postav.

Autory skladby jsou Horkýže Slíže, text napsal frontman Peter Kuko Hrivňák a o produkci se postaral Jimi Cimbala. Není to navíc jejich první filmová zkušenost, před sedmi složili písničku ke snímku "Vojtech".

Horkýže se řadí ke kapelám, které mají osobitý styl, na první dobrou je poznáte. Musím se přiznat, že mě trochu přestali bavit, když Kuko přenechal basu Veronice a začal se věnovat jen mikrofonu. Ale tento song je opět vrací do mého hledáčku a je trefou do černého (čti: do mého vkusu).

Režisérem videoklipu, do kterého jsou vloženy útržky z filmu, je Vlado Kriško, za kamerou stál Ondřej Synak. Výsledku dávají švih právě folklórní zpěvačky, které vystupují v tradičních krojích, a balkánský rytmus. Spojení těchto dvou hudebních protipólů, dvou zcela odlišných temperamentů funguje. Je to neokoukané a neoposlouchané. Co takhle vyrazit spolu na turné?



DOPORUČENÉ ČLÁNKY