Do Prahy míří spása moderního metalu, francouzská Gojira

17.07.2022 11:38 - Jiří V. Matýsek | foto: Roadrunner Records

I do nabité letní festivalové sezóny se podařilo vklínit další samostatný koncert. Do pražského Fora Karlín totiž míří oceňovaná francouzská formace Gojira. Koncert se koná 25. července a formaci doprovodí dvě neméně výrazná jména - novozélandští mladíci Alien Weaponry a heavymetaloví Britové Employed To Serve.

Dvě nominace na cenu Grammy, nespočet ocenění, aktivistická činnost v oblasti ekologie, životního prostředí a lidských práv a také kapela, která za poslední dekádu přivedla metalovou hudbu v renesanci. Francouzský kvartet přijede představit výraznou loňskou desku "Fortitude", o níž jsme mimo jiné v naší devítkové recenzi napsali: "Gojira neztratila na originalitě a nepřišla ani o sofistikovanost, hravě spojuje hrubé pasáže s těmi nebývale křehkými (na metal, tedy), srší nápady a chce být sdělná, nikoliv však na sílu. Ingredience, které dělají z obyčejné desky desku skvělou, se zde sešly v míře vrchovaté."

Formace ani zde nepolevuje ve svém boji za lepší svět, kdy opět sympaticky akcentuje ochranu přírody, environmentální témata i lidská práva. "Fortitude" je prostě opět událost a titul nejprodávanějšího alba v žebříčku Billboard v době vydání tomu odpovídá.

Když bratři Duplantierovi v roce 1996 zakládali skupinu, jen těžko si představovali, že by o několik let později předskakovali svým vzorům a dvěma největším metalovým bandům - věhlasné Metallice a Slayer - a že budou patřit mezi hlavní hvězdy světových festivalů, Nicméně, stalo se. A hlavně proto, že tihle muzikanti, kteří spolu hrají a svorně dřou už od roku 1998, jsou naprosto osobití. Ne nadarmo se o nich mluví jako o metalových věrozvěstech a obroditelích, kteří v žánru zbořili klišé, dali mu nový háv a přitáhli k němu novou fanouškovskou základnu.

Vstupenky jsou ke koupi na webu pořádající agentury Obscure Promotion.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY