Červnová rapová sezóna aneb 5 tuzemských releasů, které stojí za poslech

01.07.2022 08:00 - Petr Foltys | foto: Conspiracy Flat

Přišlo léto a spolu s ním spojená rapová sezóna. Aktuálně se nám na česko-slovenské scéně roztrhl pytel s novými deskami a projekty, a tak jsme sepsali seznam těch nejžhavějších nahrávek, které si zaslouží pozornost. Vedle červnových novinek zde najdete i věci, na které se můžete teprve těšit.

Sergei Barracuda - Finesa

Sergei Barracuda - Finesa
Toto album si zažilo složitou cestu. Původně mělo vyjít 31. května, Sergei ale vydání posunul. Zpoždění zdůvodnil problémy s mikrofony a nakonec se rozhodl celou desku nahrát znovu. A tak si fanoušci na diamantový zvuk museli počkat.

Dočkali se 13. června. Den před tím na svůj nový počin ostravský rapper upoutal singlem "Rozený vrah", který do této doby má téměř 300 tisíc zhlédnutí. V tracklistu pak najdeme kousky, které napovídají, že ve své tvorbě dále dospívá. Působí vyrovnaně a na vrcholu. Do studia k němu přišlo taky pár hostů, například Pil C nebo Stein27. Součástí desky, kterou mimochodem můžete celou poslouchat na YouTube, je i již téměř rok starý singl "Budem se mít fajn".


Ca$hanova Bulhar - Dripolar

Ca$hanova Bulhar
Bulhar se svojí tvorbou poslední dobou moc nepřekvapoval. Jeho předchozí řadovka "Romeo" se nedočkala příliš pozitivní odezvy, začal se také šířit názor, že tento rapper upadá a ve své tvorbě se opakuje. Byl považován za mid, tedy absolutní střed, nic výjimečného. To se ovšem nyní změnilo - po více než roce rozvířilo pozornost album nesoucí název "Dripolar".

Ti, co čekali, že to bude opět to samé jako předchozí projekty... mohou mít pravdu a nemusejí. Je třeba uznat, že se na desce objevují nové prvky a příjemné osvěžení Bulharovy flow. Celku také hodně pomáhá skvělý výběr beatů a také spousta spoluprací se jmény ze scény. Nechybí tu Yzomandias, Robin Zoot ani Smack. Dvanáct tracků ukazuje, že když má tento rapper dobrý základ, dokáže udělat poslouchatelné dílo. Ale nic výjimečného to není.


Shimmi - YO

Shimmi - YO
Vedle zavedených jmen na scéně se tu a tam objeví i nějaké to dosud neslyšené. Tento nový, svěží vánek tentokrát příchází se Slovenska, konkrétně od rappera, který si říká Shimmi. Některým fanouškům možná naskočí kooperace s Nik Tendem, kterému přihodil pár linek na track "Lingo" z alba "Jsem v pohodě, sem v prdeli.". Teď vydává svou novou desku, která nese název "YO" a obsahuje patnáct kousků.

Album má energický a osvěžující vibe, naprosto ideální pro přicházející léto. Skladby jsou příjemné na poslech, za zmínku stojí taky autorův specifický styl. Experimentuje s hlasem a umí vytvořit výbornou atmosféru. Vypíchnutí si zaslouží i výčet společných songů na nahrávce. Objeví se zde zástupci Milion Plus, Viktor Sheen, kolegové z Conspiracy Flat nebo třeba Separ. Některé tracky mají reálný potenciál stát se hity. Tak uvidíme, jak se Shimmimu bude dařit.


Hasan - Album, co mi změnilo život

Hasan - Album, co mi změnilo život
Poslední Hasanova řadovka "Echo" vyšla již před více než rokem. Její autor se pak odmlčel, odešel ze sociálních sítí, později začal posílat dopisy fanouškům a nakonec se vrátil se singlem "Nemůžu tě soudit". To už bylo jasné, že něco chystá. Zdálo se také, že během této doby prošel změnou životních hodnot a hodně přemýšlel. Nový počin totiž příhodně pojmenoval "Album, co mi změnilo život".

Deska vyšla 29. června a obsahuje dvanáct songů včetně tří kooperací s Yzomandiasem, Nik Tendem a Saulem. Nově na ni upoutávají singly "Nejlepší stav" a "Gin". Hasan se nechal slyšet, že je vděčný za to, že může svobodně žít a dělat to, co miluje, tedy hudbu.


Nik Tendo - NO PHONE: ŽIVĚ

Nik Tendo - NO PHONE: ŽIVĚ
Nik Tendo uspořádal 18. března takzvanou "No Phone Show", tedy koncert, na němž byly zakázané telefony. Na této akci v premiéře představil singl "NO PHONE", ke kterému zde natočil i klip. Kamery zachytily zároveň celý set a nyní se pardubický rapper rozhodl záznam zveřejnit ve formě živého alba "NO PHONE: ŽIVĚ".

To vyšlo 13. května a přináší celkem jedenáct skladeb - klasiky jako "S.P.J.D.", "Sex Hudba Drogy" a samozřejmě titulní "NO PHONE". Nemůže chybět Yzo na tracku "Rolls" nebo Hasan na "Sám". Při poslechu dostane nejeden fanoušek husí kůži. Tato půlhodinová jízda s koncertní atmosférou rozhodně stojí za poslech.


Co dále čekat a co je stále hot?

Z již vydaných věcí stojí za zmínku zejména album od chebského PTK. "TRAPPIN LONELY" vydané na konci května přináší jedenáct tracků, osobitý styl a samozřejmě hromadu spoluprací.

Calin vydal klip k pecce "Hannah Montana" a Koky představil letní hit "SOS".

Co mají další interpreti v plánu a jaké počiny můžeme v blízké době očekávat? Tak třeba již zmíněný Koky by chtěl během léta představit další projekt. Yzomandias chystá deluxe verzi mixtapeu "J. EDEN E-GEN", která bude pravděpodobně nést název "J.EDEN E-G3N".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY