Objevte kouzla ukulele

27.06.2022 10:40 - Tisková zpráva | foto: freepik

Hraní na ukulele nikdy nebylo tak cool a sexy jako v posledních letech. S umělci, kteří za doprovodu tohoto subtilního nástroje zpívají tklivé písně, se doslova roztrhl pytel. A z jejich hudebního projevu je více než patrné, že se na ukulele dá zahrát téměř všechno a navíc to zní prostě skvěle. Pokud hledáte zajímavý a sympatický hudební nástroj, na nějž se dá hrát jednoduše, objevte kouzlo ukulele.

Odkud se vzalo ukulele

Když se řekne ukulele, spousta lidí si myslí, že jde o nějaký hloupý žert či krkolomný jazykolam, ti znalí si vybaví podivný malý strunný hudební nástroj se zvláštním zvukem. Ukulele má svůj původ na Havaji, kde se objevilo v druhé polovině devatenáctého století. Odtamtud se během minulého století rozšířilo po celém světě a získalo si nesmírnou popularitu, která trvá dodnes.

Na rozdíl od kytary má ukulele mnohem menší rozměry, díky čemuž je vhodné nejenom pro dospělé, ale i pro děti. Nástroj kdekoli snadno uskladníte či přibalíte s sebou na výlet. Podobá se tak malé kytaře a obvykle mívá pouze čtyři struny. Nespornou výhodou je rovněž nižší cena, která z něj dělá ideálního partnera do každého prostředí - do hospody, k vodě či k táboráku.

Jak vybrat ukulele

Kluk hraje na ukulele
© freepik
Samozřejmě jako ostatní hudební nástroje má i ukulele různé podoby. Rozlišujeme čtyři základní typy: sopránové, koncertní, tenorové a barytonové.

Sopránové ukulele představuje původní podobu i zvuk nástroje. Struny G-C-E-A nejsou řazeny od nejhlubší po nejvyšší, jak to u strunných nástrojů obvykle bývá. Struna G je navíc naladěna o oktávu výše, což tvoří podstatu specifického zvuku tohoto typu nástroje.

Koncertní ukulele je větší verze původního nástroje, oproti němuž má plnější i hlasitější zvuk. Obvykle totiž platí: čím větší tělo, tím hlubší a hlasitější zvuk nástroj vydává. Tento typ ukulele je vhodný pro všechny začátečníky, má širší pražce, takže je přístupný i pro dospělé hráče, kteří jsou zvyklí hrát na kytaru.

Tenorové ukulele je urostlejší sourozenec koncertního nástroje, ladí se stejně a má opět hlubší a hlasitější zvuk. Díky větším rozměrům je nástroj vhodnější pro dospělé hráče.

Barytonové ukulele je nejmladší a největší variantou původního nástroje. Od ostatních typů se liší laděním (D-G-H-E), které odpovídá čtyřem vyšším strunám na kytaře. Proto je pro kytaristy přechod na ukulele intuitivnější.

Jak na něj

Naučit se hrát na ukulele není žádná velká věda. Jde o jednoduchý a přístupný nástroj vhodný takřka pro každého. Zkušenější hráči to zvládnou sami například s pomocí video lekcí, začátečníci se mohou učit s lektorem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY