Na festival Sziget míří Lenny i hvězda streetdance Mr. Kriss

08.06.2022 14:09 - Tisková zpráva | foto: Benedikt Renč

Sziget festival, který se letos v Budapešti odehraje 10. až 15. srpna, je jednou z největších a nejprestižnějších evropských hudebních akcí. Skvělou zprávou je, že v programu najdeme vedle světových hvězd, jako jsou například Arctic Monkeys, Dua Lipa, Kings Of Leon, Justin Bieber, Tame Impala či Bastille, i zástupce české scény. Letos na ostrov uprostřed Budapešti míří populární popová zpěvačka Lenny. Sziget ale není jen o hudbě a svou stopu na festivalu otisknou i oceňování tanečníci Viktor Černický a duo Mr. Kriss & Marson, ve kterém vystupuje celosvětově oceňovaný Kristián Mensa, známý pod jménem Mr. Kriss, se svým bratrem Marsonem. Sziget také vedle programu Europe Stage zcela zaplnil program Ticket Swap Areny.

Lenny na ibis x ALL Europe Stage

Lenny
© Sziget
I v tomto roce Sziget připravuje známou Europe stage, na níž vystupují zajímaví umělci, kteří míří na vrchol hudebních žebříčků. Mezi řadou talentů se objeví také česká zpěvačka Lenny, která vystoupí v pátek 12. srpna a neskrývá nadšení ze zařazení do programu: "S kapelou už jsme vystupovali na velkých českých festivalech a hráli pro desítky tisíc posluchačů na akcích v Itálii, ale na Szigetu to letos bude naše poprvé. Mám radost, že tento festival budu moci poznat jak z pódia jako interpret, tak jako divák. Nechci si nechat ujít vystoupení Kings Of Leon a Justina Biebera. Během našeho vystoupení plánujeme zahrát i nějaké novinky z připravované desky a já se už opravdu těším na unikátní atmosféru, která nás na Szigetu čeká." Na Europe stage budu hrát také SYML (USA), cleopatrick (CAN), Shelter Boy (D), Nova Twins (UK), French79 (F) a řada dalších.

Tanec, street dance i moderní cirkus v programu

Mr. Kriss & Marson
© Sziget
Maďarský Sziget festival však není jen o hudbě a potvrzuje to široký výběr tanečních a divadelních představení či nového cirkusu. Mezi hvězdami nabitým programem se ční jména českých a slovenských tanečníků. Jednou z tanečních hvězd festivalu bude uznávaný český tanečník Mr. Kriss, který se svým bratrem a tanečním partnerem Marsonem přiveze na festival představení Breaking Jazz spojující prvky breakdance a jazzové hudby. "Představení jsme původně chystali na divadelní uvedení ve Francii, pro publikum na Szigetu si plánujeme pohrát s rytmem a dynamikou představení tak, aby v něm byl silný prvek překvapení a nevypočitatelnosti. Z programu Szigetu se těšíme na FKJ, Jungle nebo BADBADNOTGOOD," řekl Kristián Mensa alias Mr. Kriss.

Trenčínský rodák a absolvent Janáčkovy Akademie múzických umění Viktor Černický na Szigetu představí své autorské dílo PLI, v němž vystupuje sám s dvaadvaceti konferenčními židlemi. Černický byl za své představení oceněn Hlavní cenou České taneční platformy a strhnul na sebe svým osobitým pojetím moderního tance pozornost i v zahraničí.

Se Szigetem je již řadu let spojen také nový cirkus. Stage Cirque du Sziget, která pojme až tisíc návštěvníků, na Ostrově svobody uvede dechberoucí vystoupení předních cirkusových společností z celého světa. V jejich čele budou stát např. Cirque la Compagnie, Compagnie Cabas z Francie nebo kanadská Barcode Circus Company.

Kompletní program elektronických scén

Po již dříve oznámeném programu scény Colosseum, která pro elektronickou hudbu vytvoří letos unikátní 360° podium, nyní pořadatelé zveřejnili kompletní program TicketSwap Dance Areny, na které vystoupí nejzajímavější jména současné electro scény. Obrovský party stan pod kurátorskou hlavičkou Elrow, Q-Dance a dalších evropských promoterských skupin míří svým programem a unikátním vizuálem k tomu, aby se stal tím nejnavštěvovanějším podiem všech fanoušků techna, trance house a EDM na Szigetu. Během festivalu se na podiu představí třeba Alan Walker se svým hitem "Faded" nebo dlouholetá stálice taneční a house hudby Steve Aoki, který během své kariéry spolupracoval s hvězdami jako Linkin Park, Iggy Azalea nebo Fall Out Boy.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY