Kovbojové na festivalu Brutal Assault. Přijedou Me And That Man, Gaerea nebo Artillery

06.06.2022 08:05 - Jiří V. Matýsek | foto: Napalm Records

Do otevření bran pevnosti Josefov u Jaroměře zbývá něco přes dva měsíce a pořadatelé zaplňují poslední volná místa našlapaného line-upu. Aby ne, Brutal Assault letos (konečně) oslaví 25 let a z celého světa přijede spousta gratulantů mnohdy velmi zvučných jmen. Sem patří například takové veličiny jako Mercyful Fate, Cradle Of Filth, Katatonia, Cannibal Corpse nebo Asphyx. V seznamu ale také září spousta kapel, které zde budou hrát úplně poprvé. A právě ty, pravda, s jednou výjimkou, tvoří nově oznámenou sedmičku.

Tou jednou výjimkou jsou Artillery, dánská thrashmetalová partička, která svou káru táhne už čtyři dekády, ovšem věk ji o energii nikterak nepřipravil. Ostatně, dokazuje to její aktuální řadovka "X". Pojďme ale k těm nováčkům.

Adam Darski alias Nergal hrál v pevnosti už mnohokrát se svými Behemoth. Tentokrát ale premiérově přiveze svůj dark-country projekt Me And That Man. Tento žánr mezi hradbami nezní zrovna často, přesto jejich temná melancholie do atmosféry místa dokonale zapadne. Do soupisky hladce vklouzli i Portugalci Gaerea, kteří svůj black metal koření hutností sludge a posthardorovou naléhavostí, ale i Švédové Shaam Larein. Těšit se můžeme na kořeny v psych-rocku a působivou okultní atmosféru i vlivy Blízkého východu. Na blackové struny zahrají moderní klasici Panzerfaust, kteří slibují nihilistickou temnotu s pořádnou dávkou atmosféry.

Experiment, psychedelický rock i metalová avantgarda se snoubí ve tvorbě Vulture Industries, teatrální a svébytné party z norského Bergenu. No, a konečně poslední nové jméno - SpiritWorld nabídnou post-hardcore i thrash metal, a abychom uzavřeli kruh, i tady se odráží trocha té kovbojské westernové poetiky.

Závěrem dodejme, že line-up jubilejního pětadvacátého ročníku festivalu Brutal Assault, který se uskuteční v termínu od 9. do 13. srpna, opustili dříve ohlášení The Black Dahlia Murder, Extinction A.D., Fueled by Fire, Manes, Mors Principium Est., Psycroptic a Razor. I tak ale akce nabízí celou řadu lákadel.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY