Skladba "Bez minulosti" láká na album "Kontinuum" postrockových Tengri

06.06.2022 17:21 - Jiří V. Matýsek | foto: Tengri

Domácí postrockoví matadoři se po dvou letech vracejí s čerstvým materiálem. Na rozdíl od předchozího počinu, společného splitu "Ur" s libereckými Drom, bude "Kontinuum" plnohodnotnou deskou, která nabídne čtveřici rozsáhlých skladeb.

Kompozice "Bez minulosti", "Bez budoucnosti", "Vědomě" a "V přítomnosti" jsou podle slov muzikantů odrazem jejich životů v posledních letech a na albu je najdeme přesně v tom pořadí, v jakém byly natáčeny. V některých ohledech kolekce navazuje na zmíněnou spolupráci s Drom, je tu ale jedna podstatná odlišnost. Schází tu zpěv. "Kontinuum" je čistě instrumentální, roli vokálu zde víceméně nahrazují housle.

"Každý fanoušek si může při poslechu doplnit slova dle svého momentálního prožitku," říká baskytarista Martin a dodává: "Na splitu s Drom jsme si zpěv vyzkoušeli, a ačkoliv na našem novém LP není, neznamená to, že se v budoucnu nemůže opět na některé nahrávce objevit. Uvidíme, kam nás naše hudební cesta zavede."

Dílo je plné proměnlivých atmosfér i nálad. Ostatně, ledacos můžete ochutnat ze zveřejněné první skladby "Bez minulosti". Více než šestiminutový opus otevírá abstraktní kytarová stěna, která uvolní místo téměř metalovému znepokojivému riffu a postupně se dynamicky překlene přes poklidnější pasáž až k bouřlivému finále.

"Kontinuum" vychází digitálně, ale zkrátka nepřijdou ani milovníci vinylových specialitek. "LP je v provedení color-in-color, konkrétně jde o kombinaci ultra-clear a black, přičemž každá deska má svůj jedinečný vzor," popisuje Ondřej Šmejkal z vydavatelství MetalGate. O grafickou stránku se postarala výtvarnice Marie Fišerová. Její minimalistická vizualizace je postavená na monochromatických objektech a zátiších. S muzikou Tengri je v dokonalé symbióze, což už se potvrdilo před dvěma lety v případě splitu "Ur".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY