Kateřina Marie Tichá odstartovala s Bandjeez sérii "Vzhůru na palubu" skvělým koncertem

02.06.2022 12:00 - David Böhm | foto: David Böhm

Už třetí ročník hudebních plaveb po Vltavě jako první zahájila v úterý Kateřina Marie Tichá spolu s kapelou Bandjeez. Ta, stejně jako několik dalších, v jeden den zazpívala na dvou takových koncertech. Přinášíme reportáž z odpoledního, který se na rozdíl od toho večerního obešel bez deště.

Live: Kateřina Marie Tichá & Bandjeez

místo: loď Odra, Praha
datum: 31. května 2022
setlist: Tančíme spolu, Metro, Sami, Nový dům, Zničená zem, Příteli, Kolemjdoucí, Vítr, Kdo ví, V Paříži, Pravé poledne, Čaruj, Divoká, Vítr, Farmářům, Kdyby tak

I letos si můžeme okořenit plavby krásnou Prahou hudebními vystoupeními. Tento ročník koncertní série "Vzhůru na palubu" odstartovala Kateřina Marie Tichá s kapelou Bandjeez, a stovka lidí, tedy maximální kapacita, si v pět i v osm večer odnesla silný zážitek. Menší obecenstvo navíc téměř vždy garantuje příjemnou, až rodinnou atmosféru.

Kateřina Marie Tichá & Bandjeez, loď Odra, Praha, 31.5.2022
© David Böhm
Z té měla očividnou radost i samotná zpěvačka, která se mezi písničkami hodně rozpovídala. V publiku viděla nové tváře, a tak se zeptala, kdo je na jejich hraní poprvé - přihlásilo se spousta lidí, a tak k písním často přidávala i historky spojené s jejich vznikem. Také poznamenala, že letos počasí konečně hezky vyšlo. Loni totiž plavbu kvůli extrémní průtrži musela zrušit. "Dávám tomu ale tak dvacet minut," řekla v jednu chvíli s úsměvem. To se sice nesplnilo, večernímu setu se už ale déšť nevyhnul.

Zaznělo to na našem webu už několikrát, ale zaznít to musí i dnes. Spojení Kateřiny a Bandjeez funguje prostě skvěle. Právě i díky jejich kapelnímu umu se Kátin první singl "Tančíme spolu" jeví jako jiná skladba, která určitě není několik let stará. Společné hraní už začíná plodit ovoce i mimo koncerty. Hudebníci už totiž mají dva nové společně vytvořené songy, "Nový dům" a "Kdo ví".

Oba potvrzují, že od autorčiny zhudebnělé poezie můžeme čekat ještě velké věci. První zaujme už na první poslech až sborovým ááá následujícím po refrénu, ten druhý zase syrovým zvukem. Novinky neznějí zásadně odlišně od materiálu na desce "Sami", pouze zase o kousek dospěleji.

Kateřina Marie Tichá & Bandjeez, loď Odra, Praha, 31.5.2022
© David Böhm
Zmíněné album představila Tichá napřeskáčku kompletně, vedle rozdivočelého "Pravého poledne" můžeme za vrchol vystoupení považovat i pouze klávesami doprovozenou baladu "Vítr", která právě díky okolním vyhlídkám a soustředěnému poslechu publika dostala jiný rozměr.

Písni, která dala Kátině první desce název, propůjčila interpretka až divadelní teatrálnost, při "V Paříži" zase zvládla přítomné dojmout. Vedle optimistického evergreenu "Čaruj" došlo ještě na jednu skladbu Davida Stypky, a to "Farmářům". Oproti lehce posmutnělému provedení, které jsme mohli vidět na Cenách Anděl, zazpívala na lodi tento krásný song s lehkostí a nadhledem.

Celkově šlo o silný a velmi pěkný zážitek, v němž se emoce stále střídaly. I další plavby série "Vzhůru na palubu" jistě přinesou kvalitní podívanou. Zahrají na nich ještě třeba Paulie Garand, ATMO Music, Pavel Callta či Xindl X. Kdo tedy ještě nebyl, budiž mu tato reportáž pozvánkou na některý z následujících večerů!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY