říká Márdi z Vypsané fiXy o novém songu, který vznikl ve spolupráci s Kofolou - musicserver.cz">

"Prostě mně to sedlo a přišlo mi škoda celou věc nedotáhnout," říká Márdi z Vypsané fiXy o novém songu, který vznikl ve spolupráci s Kofolou

31.05.2022 11:42 - Tisková zpráva | foto: Kofola

Kofola je český lovebrand dlouhodobě spojený s láskou. Při tvorbě nové jarní kampaně s názvem "Méně cukrování, více lásky" se spojil jak v Česku, tak na Slovensku s domácími hudebními tvůrci. Ti vdechli klasické kofolácké reklamě trochu toho punkového srdíčka. Titulní song pro českou verzi TV spotu složil Márdi z Vypsané fiXy. Odskočil si tak osvěžit se během nahrávání nového alba a nechal vzpomenout na jeden z prvních hitů skupiny.

Kofola spot
© Kofola
Vypsaná fiXa nedávno vydala novou desku s titulem "Kusy radosti", která vznikla ve studiu SONO ve spolupráci s producenty Dušanem Neuwerthem a Ondřejem Ježkem. Frontman skupiny Márdi si však ještě během natáčení vyzkoušel jednu zajímavou songwriterskou výzvu: složit chytlavý punkový refrén na zakázku pro nový TV spot kultovní české značky Kofola. Reklama představuje nové složení ochucené limonády se sníženým obsahem cukru s názvem Kofola MéněVíce na pozadí vztahového příběhu romanticky založeného Kamila a drsňačky Kláry. Právě to je ústřední motiv reklamy, celé kampaně a také Márdiho songu.

"Méně cukrování, více lásky. To je slogan, kolem kterého se všechno točí. Právě proto jsme chtěli něco více punkového, trochu kontrastního k přeslazeným frázím o lásce. Zároveň ale tak, aby byl výsledek věrný tomu, co na Kofole milujeme nejvíc. Tedy autenticitu," říká brand manažerka značky Kofola Nikola Gschwentnerová. "Oslovili jsme proto Márdiho, zda by nezkusil pro 'MéněVíce' napsat ústřední melodii. Něco jednoduchého, ale silného. A když jsme slyšeli výsledek, okamžitě jsme věděli, že není co řešit."

Márdi
© Kofola
I Márdi si celou spolupráci užil a z fragmentu znělky vznikl nakonec kompletní song "MéněVíce": "Prostě mně to sedlo - vymyslet úderný refrén, který ve spotu hraje punková kapela, bylo super zadání. Navíc máme s tvůrci kampaně podobný hudební vkus, a tak to byla moc příjemná spolupráce. A u refrénu nakonec nezůstalo. Ve studiu, kde jsme spojovali obraz se zvukem, jsme si společně zajamovali. Mně to zůstalo v hlavě a přišlo mi škoda celou věc nedotáhnout. A tak jsem k refrénu vymyslel i zbytek. Úplně nečekaně nakonec vznikla nekompromisní, plnohodnotná píseň v produkci Dušana Neuwertha. Refrén se rozvinul v song a z méně bylo více," popisuje spolupráci Márdi.

Samotný song se nese ve svižném, přímočarém tempu. Při vzpomínce na jeden z prvních velkých hitů skupiny, skladbu "1982" s textem "nejlepší pop-art, ledňáček, Kofola," působí navíc výsledek velmi přirozeně a nostalgicky. Kompletní verze "MéněVíce" songu je dostupná na YouTube. A pokud by to bylo přece jen málo, zaposlouchat se lze i do slovenské verze Kofola spotu, pro který hudbu složili Horkýže Slíže. Nový TV spot Kofoly s názvem "Méně cukrování, více lásky" běží na televizních obrazovkách do konce května. Českou i slovenskou verzi najdete i na YouTube:



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY