Taylor 722ce Koa a 724ce Koa - kalifornské kytarové novinky

30.05.2022 14:15 - Tisková zpráva | foto: kytary.cz

Americká značka Taylor patří na poli hudebního průmyslu k absolutní špičce. Společnost se sídlem v kalifornském městě El Cajon vyrábí kytary už od roku 1974 a kytaristé nástroje s jejím logem vyhledávají pro vysokou kvalitu dílenského zpracování a hlavně pro jejich nezaměnitelný zvuk. V roce 1998 uvedla společnost ze západního pobřeží na trh první kytary vyrobené z havajského dřeva koa a na konci letošního května je doplní nové modely Taylor 722ce Koa a Taylor 724ce Koa.

Osvědčená konstrukce vyladěná k dokonalosti

Taylor 722ce Koa
© kytary.cz
Obě horké novinky patří do prestižní produktové řady 700 a jejich kompletní výroba probíhá ve Spojených státech v Kalifornii. Taylor 722ce Koa má tvar těla grand concert, model 724ce Koa pak kompaktnější tvar grand auditorium. Tyto elektroakustické kytary jsou vyrobené z masivu dřeva koa a oproti svým předchůdcům se liší řadou unikátních designových prvků, větším herním komfortem a hlavně plnějším zvukem. Nástroje vyrobené z tohoto materiálu oplývají širokou paletou barev a ultra tenká vrstva matného laku nechá vyniknout přirozenému vzorování dřeva. Open-pore struktura vrchního laku je navíc velmi příjemná na dotek.

Taylor 724ce Koa
© kytary.cz
Zvuk nových modelů je díky lehce ohnutému zadnímu vyztužení živější, údernější a vykazuje rychlejší responzivitu. Tón je plný v širokém frekvenčním spektru a nástroje jsou obecně znělejší. Oba zmíněné modely jsou opatřeny ozvučením Taylor Expression System 2. Jde o zcela unikátní způsob snímání, který posouvá možnosti realistického podání zvuku do dosud nebývalých rozměrů. Pro snímání jsou použity tři speciálně designované nezávislé piezoelektrické snímače umístěné za kobylkou. Na rozdíl od konvenčních snímačů nesnímají pohyb desky nahoru a dolů, ale přirozené vibrace kobylkového sedla vpřed a vzad. Díky tomu je zvuk mnohem přirozenější, barevnější, příjemnější a lépe reaguje na dynamiku hry. Výstupní signál je díky novému preampu zároveň o 25 % silnější. Samozřejmostí je eliminace zpětné vazby a možnost nastavení hlasitosti, basů a výšek.

Linie Koa v harmonii s životním prostředím

Taylor 722ce Koa
© kytary.cz
Historie využívání dřeva koa je úzce spjata s citlivým přístupem k životnímu prostředí a nové dva modely tuto zásadu ctí beze zbytku. Koa pochází z havajských ostrovů a svými vlastnostmi dokonale konkuruje zavedeným výrobním materiálům, které se v posledních dekádách ocitly na seznamu CITES. Taylor spolupracuje s havajskou dřevařskou firmou Pacific Rim Tonewood. Společně založili projekt Siglo Tonewoods, aby si výrobní linky Taylor zajistily budoucí dodávky dřeva koa. "V Tayloru jsme se zavázali, že se budeme spolu s havajskými zemědělci podílet na znovuobnovení lesů na Havaji. Vzácné dřevo koa v limitovaném množství tak získáváme pouze v rámci řádné spolupráce s lesníky a za každý kus dřeva přispíváme obratem na projekty pro vylepšení kvality lesů. Díky nadstandardním partnerským vztahům jsme mohli dřevo koa pečlivě prozkoumat, seznámit se se všemi jeho přednostmi a naučit se ho zpracovávat," uvedl master builder Tayloru Andy Powers některé principy využívání dřeva koa na stavbu kytar v dílnách Taylor.

Obě kytarové novinky v nabídce značky Taylor mají kytaristům opravdu co nabídnout. Ať už vysoký standard opěvované produktové řady Taylor 700 nebo krásu a zvukové přednosti havajského dřeva koa. Elektroakustické kytary Taylor 722ce Koa a Taylor 724ce Koa jsou nyní exkluzivně k dostání v prodejnách a na e-shopu hudebního domu Kytary.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY