Zemřel Alan White, bubeník artrockové kapely Yes

27.05.2022 08:51 - Tomáš Rozkovec | foto: Kevin Winter

Ve čtvrtek 26. května po krátké a těžké nemoci tento svět opustil Alan White, anglický rockový bubeník, který od roku 1972 působil v artrockové skupině Yes. Během své kariéry spolupracoval také s mnoha dalšími umělci, mezi něž patřil například John Lennon, George Harrison, Joe Cocker, Ginger Baker či The Ventures.

White se narodil se 14. června 1949 v Peltonu v hrabství Durham. Učil se hrát na piano, ale v šesti letech přešel na bicí, ve třinácti již hrál v místních kapelách. Později, během 60. let, spolupracoval se skupinou Set Alana Priceea, když předtím v roce 1968 na pozvání Steve Winwooda hrál v Airforce Gingera Bakera. V následujícím roce 1969 mu zavolal John Lennon (Alan si myslel, že je to žert), který ho požádal, aby se přidal k Plastic Ono Band pro show, která se pak stala hitovým albem "Live Peace in Toronto". Bubnoval také na Lennonově legendárním albu "Imagine" a singlu "Instant Karma". Když Lennon představil Whitea George Harrisonovi, ten ho požádal, aby účinkoval na jeho albu "All Things Must Pass".

V roce 1972, když byl White na turné s Joe Cockerem, dostal pozvání od skupiny Yes, v níž nahradil Billa Bruforda, který odešel ke King Crimson. Už tři dny po setkání s Jonem Andersonem a Chrisem Squirem s nimi hrál na prvním americkém turné skupiny k albu "Close to the Edge", což bylo před padesáti lety. White se musel za tři dny naučit repertoár daného alba a se skupinou si navzájem dali tříměsíční limit na to, jestli do skupiny zapadne.

Zapadl, a tak se od té doby objevoval na každém novém albu skupiny. Další už bohužel nepřidá, stejně jako účast na plánovaném turné. Odešla bubenická legenda.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY